Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

ΠΗΡΕ… ΘΑΡΡΟΣ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΥΠΕΞ: ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Το φιάσκο στο όνομα των Σκοπίων φαίνεται πως είναι δεδομένο, αλλά τώρα εκείνο που απασχολεί είναι πως στα Σκόπια νιώθουν πιο ενισχυμένοι και κάνουν δηλώσεις, που αν μη τι άλλο το κλίμα των όποιων διαπραγματεύσεων.
Μετά λοιπόν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για την «ταυτότητα» των πολιτών της ΠΓΔΜ, αλλά και την άρνηση περί αλλαγής του Συντάγματος, έρχεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ να κάνει λόγο για διαμοιρασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας.
Ο κ. Ντιμιτρόφ με δήλωσή του μετά την συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογο του δήλωσε ότι δεν αρκεί η προσπάθεια μόνο της δικής του κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματός της ονομασίας, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα αλλάζει διαρκώς και είναι δικαιολογημένη η απαίτηση των πολιτών για ενημέρωση αλλά δεν πρέπει να δημοσιοποιείται το περιεχόμενο των συνομιλιών.
«Δυο ευρωπαϊκές χώρες στον 21ο αιώνα,
που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή Μακεδονία, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μοιραστούν και μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη κι αν ο όρος σημαίνει διαφορετικά πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντιμιτρόφ, υπογραμμίζοντας ότι η διάκριση αυτή δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην ταυτότητα καμιάς από τις δύο πλευρές.
Στην ίδια γραμμή, εξάλλου, και ο πρωθυπουργός Ζάεφ που απέφυγε τα σχόλια επί της ουσίας της διαφοράς αλλά έσπευσε να επαναλάβει την γνωστή θέση  για λύση που θα διασφαλίζει την «αξιοπρέπεια και την ταυτότητά» των δυο πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: