Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ – ΈΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Σε τεντωμένο πλέον σχοινί ακροβατεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, καθώς όλες οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν στο ότι η βαθιά ρήξη που υπάρχει ανάμεσα στους δύο εταίρους πολύ δύσκολο θα γεφυρωθεί.
Είναι μάλιστα τέτοιος ο πανικός που σήμερα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι εκτάκτως αύριο στο Μαξίμου θα υπάρξει συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου.
Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ με αφορμή ερώτηση για κρίση στις σχέσεις πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας, προσπάθησε να διαψεύσει την ύπαρξη άσχημου κλίματος μεταξύ των δύο εταίρων, τονίζοντας ότι «σχεδιάζουν μαζί τις ενέργειες της κυβέρνησης. Κάθε φημολογία περί ρήξης του κυβερνητικού στρατοπέδου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας για να αλλάξει τη δημόσια συζήτηση».
Όσον αφορά βέβαια στο ίδιο το θέμα των δύο στρατιωτικών ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Δεν θέλουμε η υπόθεση να μετατραπεί σε ένα μείζον διπλωματικό επεισόδιο»,
 ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Αναμένουμε το κατηγορητήριο από τον Τούρκο εισαγγελέα κατά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών». Εξέφρασε δε και μία… ευχή: «Ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι δεν πρέπει να δοθεί συνέχεια».
Βέβαια, για το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος μίλησε για «ομηρία» των δύο Ελλήνων, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, εμμέσως πλην σαφώς ότι πρόκειται για «παιχνίδι λέξεων». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και στο διεθνή Τύπο χρησιμοποιείται μεταφορικά η λέξη «ομηρία» για να περιγράψει την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».
Νωρίτερα, όπως δημοσίευσε και ο Lykavitos.gr, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετέβη μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και εκ των παλαιοτέρων και πλέον έμπιστων συνεργατών του, Νίκο Παππά, στο σπίτι του Πάνου Καμμένου, στα όρια της Βούλας με το Καβούρι.
Αυτή ήταν η πρώτη, εδώ και αρκετό καιρό, συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κυβερνητικό του εταίρο και αφού έχουν μεσολαβήσει αρκετά γεγονότα (Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, Σαββίδης, πώληση βλημάτων στη Σ. Αραβία) τα οποία λειτουργούν διαλυτικά στην αξιοζήλευτη μέχρι πρότινος στενή συνεργασία τους.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι η συνάντηση εξελίχθηκε σε άγριο καβγά με αφορμή το Σκοπιανό, με τον Π. Καμμένο να λέει στον Αλ. Τσίπρα πως δεν θα διστάσει να τα κάνει «όλα λίμπα». «Εγώ την έχω τη λύση. Εγώ που υπέγραφα για να σώσω την πατρίδα, εγώ θα αποχωρήσω για να τη σώσω» φέρεται να είπε σε οξύ τόνο στον πρωθυπουργό.
Μάλιστα, η εφημερίδα εμφανίζει και έναν διάλογο ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Αμύνης:
Πάνος Καμμένος: Με έχετε βάλει στο περιθώριο. Θα τα κάνω όλα λίμπα
Αλέξης Τσίπρας: Πάνο, πρέπει να προχωρήσουμε με το μακεδονικό και με τους δύο στρατιωτικούς
Την ίδια στιγμή άρον άρον τρέχουν να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες τηλεοπτικές τους εμφανίσεις οι βουλευτές και τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έπειτα από σχετική εντολή που δόθηκε από τον πρόεδρο Πάνο Καμμένο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει από το κόμμα να μην προχωρήσουν σε δημόσιες τοποθετήσεις μέχρι την Τρίτη που συνεδριάζει πιθανότατα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.
Ημέρα που είναι πιθανόν ο Καμμένος να ανακοινωσει και τις όποιες αποφάσεις του.
Στη ΝΔ πάντως παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αποφεύγουν να κάνουν πρόβλεψη για το τί μέλλει γενέσθαι. Κομματικά στελέχη πάντως τόνιζαν πως δεν μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός η «εξαφάνιση» του υπουργού Άμυνας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Στην Πειραιώς δεν βλέπουν εναλλακτική λύση ως προς τη θέση του κυβερνητικού εταίρου εφόσον αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ.
Γι’ αυτό και προετοιμάζονται για όλα τα πιθανά σενάρια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: