Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

«ΦΙΑΣΚΟ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΤΙΜΗ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ- ΤΗ «ΜΠΛΟΚΑΡΕ» ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Φρένο» έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο στην αγορά νέου κτηρίου από την Περιφέρεια Αττικής σε τιμή σχεδόν 50% πάνω από την αντικειμενική του αξία.
Σύμφωνα με την απόφαση απορρίπτεται η κρινόμενη αίτηση ανάκλησης» (της Περιφέρειας) και αποφαίνεται ότι «συντρέχει ουσιώδης νομική πλημμέλεια στην επιμέρους φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την “Αγορά ακινήτου που θα λειτουργεί ως κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Αττικής” και ειδικότερα μέχρι το στάδιο της κατακύρωσης με την 1057/5.5.2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής».
Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική απόφαση.
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι "μπορεί να μην έχει καταστεί τελεσίδικη αυτή η απόφαση αφού έχει το δικαίωμα η Περιφερειακή Αρχή να ασκήσει «αίτηση αναθεώρησης» προς το αρμόδιο Τμήμα Μείζονος Επταμελούς Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όμως μπορούμε να πούμε ότι:

  • Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα και αργά ή γρήγορα δίνει λύσεις.
  • Επιβεβαιώθηκε η δημόσια εκφρασμένη άποψή μας και η εύλογη απορία μας για το πώς είναι δυνατόν η Περιφέρεια Αττικής να αγοράζει τη δεδομένη χρονική στιγμή και στη δεδομένη οικονομική συγκυρία ακίνητο σε τιμή πολλαπλάσια της αντικειμενικής του αξίας, όταν η αγοραστική αξία των σπιτιών όλων των πολιτών έχει πέσει στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας, χωρίς να γίνεται λόγος για προφανή κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, και χωρίς να δημιουργούνται ερωτηματικά γύρω από την «εμμονή» της για την αγορά του κτηρίου του συγκεκριμένου κτηρίου στο Περιστέρι.
Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Αττικής επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κτήρια σύγχρονα, λειτουργικά, και όσο το δυνατόν οικονομικά, μέσα και από τη δωρεάν παραχώρηση δημοσίων κτηρίων στην Περιφέρεια, προσβάσιμα για εργαζόμενους και τους πολίτες.
Καλούμε τέλος την Περιφερειακή Αρχή να πάψει «να κρατάει κλειστά τα μάτια της», να δει γύρω της τα δημόσια κτήρια που ρημάζουν και να αποφασίσει να καταθέσει προτάσεις προς τους φορείς του Δημοσίου που έχουν την διαχείρισή τους, αν θέλει να κάνει πράξη αυτά για τα οποία και η ίδια «έχει αυτοδεσμευθεί με τη διακήρυξη του διαγωνισμού (άρθρο 9.13), για τήρηση των αρχών της οικονομικότητας και αποδοτικότητας ως μερικότερων εκδηλώσεων της γενικής αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, που έχουν θεσπιστεί επίσης για λόγους δημοσίου συμφέροντος».
Σγουρός: «Είπαν θα μας ταράξουν στη νομιμότητα και μας τάραξαν στην σκοπιμότητα»
Εν τω μεταξύ, την ακύρωση του διαγωνισμού «παρωδία» για την αγορά ακινήτου για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής ύψους 20 εκ. € ζητά ο Γ. Σγουρός μετά και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε οικονομικά ασύμφορη την επιτευχθείσα συμφωνία.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κάλεσε τη διοίκηση της Περιφέρειας να μην επιμείνει στην λανθασμένη και ακατανόητη επιλογή της και να μην ασκήσει περαιτέρω ένδικα μέσα, αφού ακόμη και στην περίπτωση που η Μείζων Επταμελής Σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει ότι η απόφαση ήταν νόμιμη, η αγορά θα αντίκειται στην κοινή λογική και πείρα, στις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, προσβάλλοντας βάναυσα το κοινό αίσθημα.
Σε δηλώσεις του ο Γ. Σγουρός επεσήμανε ότι «η εμμονή της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να προχωρήσει στην αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου για τη στέγαση των κεντρικών της υπηρεσιών, παντί τρόπω, παρά τις σοβαρότατες ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από όλους, προκαλεί εύλογα ερωτήματα και επιτρέπει στην σκανδαλολογία να ανθεί. Είπαν ότι θα μας ταράξουν στη νομιμότητα και μας τάραξαν στην σκοπιμότητα. Γιατί η Κυβέρνηση που τους κάνει όλα τα χατίρια δεν παρέχει ένα από τα κτίρια του δημοσίου που ρημάζουν για να στεγάσει τις υπηρεσίες της η Περιφέρεια; Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά στην εξεύρεση της πλέον ενδεδειγμένης λύσης, για τους πολίτες, τους υπαλλήλους, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον, αρκεί να επικρατήσει λογική. Δεν μπορεί σε εποχές κρίσης το δημόσιο να πουλά φθηνά και να αγοράζει ακριβά. Η ακύρωση και επανάληψη του διαγωνισμού με τροποποίηση των όρων του είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση, ώστε να διασφαλιστεί 100 % το δημόσιο συμφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: