Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»: ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΜΜΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΝΕΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ..
ΤΟΣΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΣΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ...ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΑ
Σκοπιανή εφημερίδα αποκαλύπτει σε πρωτοσέλιδό της τη σύνθετη ονομασία στην οποία φαίνεται να καταλήγουν Ελλάδα και Σκόπια και εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία».
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο, «φαβορί» φαίνεται να είναι η ονομασία: «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».
Όπως είναι φυσικό, αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας, αναμένεται θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ξεκαθαρίσει ότι μια τέτοια πρόταση αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και δεν θα την ψηφίσουν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της ενημερωτικής πύλης της γειτονικής χώρας www.infoshqip.com, που αναφέρεται σε σημαντικές «λεπτομέρειες» της επικείμενης συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων.
Σημειώνεται ότι ο αλβανικός ιστότοπος επικαλείται «αξιόπιστες ελληνικές πηγές» για την πληροφόρησή του, εντούτοις εκτιμάται πως η διαρροή δεν είναι ασύνδετη με το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εταίρος του Ζ. Ζάεφ είναι το κόμμα των Αλβανόφωνων.
Σύμφωνα λοιπόν με το αλβανικό δημοσίευμα,
η επίσημη  ονομασία που έχει συμφωνηθεί είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και εν συντομία «Νέα Μακεδονία». Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, λύσεις σε ζητήματα εκκλησιαστικά, γλώσσας και ταυτότητας, όχι μόνο των Σκοπιανών αλλά και των Ελλήνων Μακεδόνων.



Το όνομα των Σκοπίων θα αναφέρεται στα σλαβικά, αγγλικά, ελληνικά και αλβανικά. Συγκεκριμένα:
ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ 
Република Нова Македонија (мк-кир)
Republika Nova Makedonija(mk-lat)
Republic of New Macedonia(eng)
Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας(gr)
Dimokratia tis Nea Makedonia(gr-lat)
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ
Нова Македонија - Nova Makedonija (mk)
New Macedonia (eng)
Νέα Μακεδονία (gr)
ΓΛΩΣΣΑ
Sovremen Makedonski jazik (мк)
Modern Macedonian/Makedonski (eng)
Σλαβομακεδονική γλώσσα - Slavomakedoniki glossa (gr)
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ - ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Македонско (мк)
New Macedonian (eng)
Νεομακεδονική (gr)
ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Нова Македонска Православна Црква–Охридска Архиепископија (мк)
New Macedonian Orthodox Church–Ohrid Archbishopric (eng)
Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέα Μακεδονίας-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας (gr)
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Εθνική Ταυτότητα» θα υπόκειται σε διαπραγματεύσεις της συμφωνίας και θα είναι:
Македонец/Македонка/Македонци (мк)
Ethnic Macedonian/Ethnic Macedonians (eng)
Σλαβομακεδόνες/Slavomakedones (gr)
Παράλληλα προσδιορίζονται και οι Μακεδόνες της Ελλάδας για το πώς θα τους αποκαλούν οι Σκοπιανοί, αλλά και διεθνώς. Συγκεκριμένα:
Μακεδονική / Μακεδονικό - Μακεδόνες / Makedones (gr)
Greek Macedon/Greek Macedons (eng)
Грчки македон / Грчки македони (мк)
Στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα έρχεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπούγιαρ Οσμάνι προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Οσμάνι με δηλώσεις του πριν φτάσει στη χώρα μας δείχνει ότι η ΠΓΔΜ συνεχίζει να ρίχνει τους τόνους στο εσωτερικό της χώρας, θέλοντας πάση θυσία να υπάρξει λύση με το όνομα.
«Το θέμα με ένα πιθανό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ σχετικά με την πρόταση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να τίθεται επιτακτικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, ούτε να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης», δήλωσε ο κ. Οσμάνι σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.
Με δηλώσεις του τονίζει ότι η ανάδειξη του θέματος ενός πιθανού δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ θα μπορούσε να επιβαρύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θα του παραθέσει γεύμα εργασίας, αναμένεται να ξεδιπλώσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για μία όσο το δυνατόν καλύτερη λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, καθώς έχει επιφορτιστεί να μεταφέρει στην ηγεσία των Σκοπίων τις ελληνικές θέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος, ως Αλβανός των Σκοπίων, ανήκει σε αυτούς που στηρίζουν με θέρμη την άμεση λύση στο όνομα.
Χθες πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι «θέλουμε στην ονομασία της ΠΓΔΜ να δώσουμε ονομασία που θα είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία» ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση συζητά για σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς λύση στο ονοματολογικό, ενώ υποβάθμισε τις ενστάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: