Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ-«ΚΟΛΑΦΟΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΗΣ ΤΤΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2009: ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΘΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣ ΔΗΜΟΙΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΥ!

Ένα αποκαλυπτικό εσωτερικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2009 φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η «Καθημερινή».
Το έγγραφο που έχει ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009, δυο μόλις ημέρες δηλαδή μετά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και μια ημέρα πριν ακόμη ορκιστεί πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Γιώργο Προβόπουλο για τον «πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας» και για το γεγονός ότι η «θέση της χώρας δεν είναι πλέον διατηρήσιμη».
Πιο συγκεκριμένα το έγγραφο σημειώνει: «Με βάση τα έως τώρα στοιχεία και τις εξελίξεις,
καθώς και τις διαφαινόμενες προοπτικές, ευρισκόμεθα ενώπιον ενός πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο οποίος δεν δικαιολογείται, παρα μόνο σε πολύ μικρό βαθμό, από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας».
Και συνεχίζει: «Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι η παρούσα δημοσιονομική θέση της χώρας δεν είναι διατηρήσιμη».
Σύμφωνα δε με το έγγραφο «τα δημοσιονομικά μεγέθη παρουσίασαν περαιτέρω σημαντική επιδείνωση τον μήνα Σεπτέμβριο», όταν οι μηνιαίες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 25% ενώ τα μηνιαία έσοδα μειώθηκαν κατά 24,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ταμειακό δημοσιονομικό έλλειμα του 9μήνου (έως και Σεπτέμβριο του 2009) να ανέρχεται στο 9,7%.
(πηγή: Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: