Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ…

Είναι υποχρέωση όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου να φανούμε αντάξιοι των συνθηκών, που επιτάσσουν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών

Οι πραγματικές ανάγκες δεν είναι κατ’ ανάγκη μόνο οικονομικές.
Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, πρώτα ήταν κρίση αξιών και αρχών. Όταν υγιείς άνθρωποι εκμεταλλεύονταν τα προνόμια των ευπαθών και ευάλωτων ατόμων και παρά το γεγονός ότι δεν είχαν τις ίδιες ανάγκες, απολάμβαναν τα προνόμια, ας μην ξεχνάμε ότι ένα ολόκληρο σχεδόν νησί είχε προβλήματα όρασης.
Δυστυχώς ακόμα και μαθητές υπήρχαν, που οι γονείς κατέθεταν πιστοποιητικά μαθησιακών αναγκών, χωρίς να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών τους, για να μπουν σε τάξεις ένταξης ή να απολαύσουν το προνόμιο της προφορικής εξέτασης, αυτά και πολλά άλλα παραδείγματα που σίγουρα έχουμε δει ή ακούσει όλοι μας, δεν δείχνουν οικονομική ανεπάρκεια. Δείχνουν ασέβεια στον άνθρωπο και στις αξίες,
που πρέπει να πρεσβεύει μία κοινότητα πολιτισμένων και πολιτικά σκεπτόμενων πολιτών.
Είναι πολιτική σκέψη, το αυτονόητο
Είναι πολιτική σκέψη να μην προσκομίσεις πιστοποιητικό που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές σου ανάγκες.
Είναι πολιτική σκέψη να μην απευθυνθείς και να καταδικάσεις τον πολιτικό, που «εξυπηρετεί» με παρεμβάσεις…
Είναι πολιτική σκέψη να επιλέξεις και να εμπιστευτείς τη διακυβέρνηση της χώρας σου όχι αυτόν που «εξυπηρετεί» τις βραχυπρόθεσμες, εφήμερες και πολλές φορές επίπλαστες ανάγκες σου, αλλά να επιλέξεις – αποφασίσεις, αφού πρώτα μελετήσεις και εμβαθύνεις στο πολιτικό πρόγραμμα και προτάσεις, κοιτώντας μπροστά και έχοντας στο μυαλό και στην καρδιά σου το αυτονόητο:  το μέλλον ανήκει στην επόμενη γενιά και οι αποφάσεις σου το «χτίζουν» ή το «υπονομεύουν».
Είναι πολιτική σκέψη και πολιτικός πολιτισμός αλλά και ηθική υποχρέωση των πολιτικών, οι καθαρές κουβέντες, ας μην ξεχνάμε ότι «ο λόγος άλογος» ήταν ένα πολύ ισχυρό παραπλανητικό εργαλείο στα χέρια αρκετών πολιτικών και παρά το γεγονός ότι δεν έλεγαν στην ουσία τίποτα, ωστόσο παρουσιάζονταν με διάφορα πολύπλοκα λεκτικά σχήματα και ακατανόητες πολλές φορές εκφράσεις, να κάνουν τα πλήθη να παραληρούν και να ζητωκραυγάζουν.
Όλα αυτά είναι πρακτικές και μεθοδεύσεις που εκπαίδευσαν, για πολλά χρόνια πολίτες και πολιτικούς.
Η παρούσα κατάσταση στη χώρα μας δεν επιτρέπει άλλες καθυστερήσεις, αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες και μεγάλα λόγια.
το μέλλον ανήκει στην επόμενη γενιά και οι αποφάσεις σου το «χτίζουν» ή το «υπονομεύουν»
Χρέος των προοδευτικών, των δημοκρατικών δυνάμεων είναι να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της πολιτικής καθαρής σκέψης και στην εκφορά πολιτικού λόγου, όπου θα στηρίζεται στις πολιτικές προτάσεις, που θα προκύπτουν από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

*Κωνσταντίνα Αντερριώτη
Εκπαιδευτικός – Συντονίστρια του Εργαστηρίου Επιμόρφωσης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: