Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΗΣΥ

Με έναν κλειστό φάκελο στο χέρι αναχωρούν και οι… τελευταίοι πολιτικοί για την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου, γνωρίζοντας ότι η επιστροφή τους συμπίπτει με την αφετηρία του νέου και εξαιρετικά απαιτητικού πολιτικού κύκλου.
Το σκηνικό της πόλωσης και της άγριας σύγκρουσης έχει ήδη στηθεί και περιγραφεί πλήρως από την κυβερνητική πλειοψηφία και τη Νέα Δημοκρατία. Και το ραντεβού έχει ήδη κλειστεί: Στο τέλος του Αυγούστου με το άνοιγμα της βουλής και την όπως αναμένεται μετωπική επίθεση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή την υπόθεση του Π. Καμμένου (για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη).
Πρόκειται για την “στιγμή” στην οποία ποντάρει ιδιαίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι θα προκαλέσει ρωγμές τόσο στη συνεργασία του Αλέξη Τσίπρα με τον Π.Καμμένο, όσο και στην γενικότερη εικόνα της κυβέρνησης- και μάλιστα λίγο πριν το ιδιότυπο μπρα ντε φερ Τσίπρα- Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη. Ο κλειστός φάκελος,
που έχει σε πρώτη ζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορά άλλωστε στην πλήρη και άμεση αποδόμηση του κυβερνητικού οικοδομήματος αλλά, και στην διαμόρφωση των όρων και συνθηκών για την διασφάλιση της προσδοκώμενης αυτοδυναμίας. Το αποκαλύπτουν στελέχη που συνομιλούν συχνά με τον κ. Μητσοτάκη- και γι αυτό προβλέπουν με άνεση ότι η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει με τον πλέον ορατό τρόπο από το φετινό φθινόπωρο.
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατία θα επιμείνει σύμφωνα με πληροφορίες στην γραμμή της αυτοδυναμίας εκτιμώντας ότι παρά την προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, το κόμμα της θα διατηρήσει την δυναμική του αλλά και τα αναχώματα σε τυχόν διαρροές προ το κέντρο. Την ίδια ώρα θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να κυνηγά με τα ταχύτητα την ουρά της διότι από τον Οκτώβρη θα αναγκαστεί να βουτήξει στις τεράστιες δυσκολίες της τρίτης αξιολόγησης: Ένα από τα βασικά “αγκάθια” παραπέμπει στην αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων που έχει ήδη πέσει σε τοίχο αντιδράσεων τόσο των συνδικαλιστών όσο και της πλειοψηφίας των εργαζομένων.
Έγκυρες πληροφορίες τονίζουν επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αισιόδοξος και για το αποτέλεσμα του μπρα ντε φερ με τον κ. Τσίπρα με αφορμή την ΔΕΘ- παρότι ο πρωθυπουργός κρατά τον εν λόγω φάκελο με το σύνολο των πρωτοβουλιών που θα ανακοινώσει από την ΔΕΘ παρατείνοντας σχεδόν για μία εβδομάδα την παραμονή του στην συμπρωτεύουσα. Ο αρχηγός της ΝΔ επενδύει στο ότι και το καραμανλικό μπλοκ θα “παραταχθεί” στην “έδρα” της Θεσσαλονίκης, δίνοντας την εικόνα  της συμπαγούς κεντροδεξιάς ομάδας, που ετοιμάζεται για την κεντρική μάχη και την αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές.
Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας προσβλέπει στο προφίλ του “κυβερνήτη” εξαγγέλλοντας πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα και κινήσεις προοδευτικής κατεύθυνσης που θα αναδείξουν τις διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ. Από το “Γραφείο του πρωθυπουργού” στην Θεσσαλονίκη και λίγες ώρες μετά την αναπτυξιακή μόχλευση από την επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ανοίξει τον κλειστό φάκελο με στόχο την περιγραφή του Οδικού Χάρτη της κυβέρνησης μέχρι την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Θα δώσει έμφαση στην ανάγκη εξάντλησης της τετραετίας και θα στείλει μηνύματα, παρά τους ισχυρούς δεσμούς ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς επιδιώκοντας να πείσει ότι η αριστερή Κουμουνδούρου έχει καταλάβει πολιτικά το έδαφος της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.
Πληροφορίες εν τω μεταξύ επιμένουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και ετοιμάζει στρατηγικές κινήσεις και προς την Φώφη Γεννηματά, αλλά και προς τον Γ. Καμίνη. Προς το παρόν. Διότι και κυβερνητικά στελέχη που έχουν εικόνα για τις εξελίξεις στην ΔΗΣΥ εκτιμούν ότι στην κούρσα θα μπει πιθανότατα και ο Νίκος Ανδρουλάκης και ίσως και άλλα στελέχη της παράταξης- ανεβάζοντας έτσι τις προσδοκίες για την πολυπληθή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: