Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ… ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΞΑΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

  • Η κυβέρνηση αγωνιά για την σημερινή έξοδο και την άντληση των 4,03 δις ευρώ με μικρότερο επιτόκιο από την εποχή Σαμαρά για επικοινωνιακούς λόγους
  • Προσβλέπει στην ευρωπαϊκή στήριξη και στην επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα στις αρχές Σεπτέμβρη ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει σαρωτικό ανασχηματισμό
Με το… ομόλογο σε θέση μαχητή του αρνητικού δημοσκοπικού κλίματος και των “απομνημονευμάτων” Βαρουφάκη εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα κάνει τα επόμενα βήματα για την προσέγγιση των στόχων από τον Σεπτέμβρη και μετά.
Ωστόσο πίσω από την “κουρτίνα” της εξόδου στις αγορές τα αδιέξοδα παραμένουν πολλά και “απειλητικά”, ενώ κυβερνητικά στελέχη ομολογούν ότι κρύβονται επίσης και διάφορα “μυστικά” για την επιτυχή μετάβαση, που δεν αφορούν μόνο και απαραίτητα στο ύψος του επιτοκίου.
Μετά τα χθεσινοβραδινά χαμόγελα στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών,
η κυβερνητική κινητικότητα επιστρέφει στην επιδίωξη της άντλησης 4,03 δις ευρώ και της υπερκάλυψης με επιτόκιο σε κάθε περίπτωση του 4,95%- τόσο ήταν και μετρήθηκε κατά την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές επί Σαμαρά. Κυβερνητικά στελέχη φιλοδοξούν ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί αρκετά χαμηλότερα- η αλήθεια όμως είναι ότι το ρίσκο της εξόδου ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα με βασικό στόχο την αλλαγή του κλίματος πριν τα μπάνια του λαού και πριν τον “σταθμό” της ΔΕΘ.
Έτσι κι αλλιώς η επέλαση των αποκαλύψεων και των όσων υποστηρίζει στο βιβλίο του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στην “πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς” σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου για την γρήγορη αντιμετώπιση και υποβάθμισή της. Ενδεικτικό είναι το ότι ο Αλέξης Τσίπρας προέβη στην δεύτερη εκδήλωση της δημόσιας αυτοκριτικής μετά τις “αυταπάτες”, λέγοντας ότι έκανα “μεγάλα λάθη” στην επιλογή προσώπων κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης. Με αυτόν τον ελιγμό επιχείρησε σαφέστατα -λένε στην αντιπολίτευση- να απεγκλωβιστεί από τις πολιτικές ευθύνες και να απαντήσει επί της ουσίας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την σύσταση Εξεταστική Επιτροπής. Το σίγουρο βέβαια είναι ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να υποστηρίζει ότι “τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας” αλλά η πολιτική σύγκρουση είναι μπροστά,  επιστρέφει στους γνώριμους ρυθμούς και κλιμακώνεται εν αναμονή της κορύφωσής της από τον Σεπτέμβριο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως και η Φώφη Γεννηματά επιλέγοντας προσεκτικές διατυπώσεις για τον σχολιασμό της εξόδου στις αγορές φέρονται αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το σφυροκόπημα εναντίον της κυβέρνησης και να εντάξουν στην στρατηγική τους τη χρήση και νέων “όπλων”. Ο Πάνος Καμμένος παραμένει στο αντιπολιτευτικό στόχαστρο, όπως και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα συζητηθεί τελικά στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Εκείνες τις μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει σοβαρά να προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό για να προσδώσει δυναμική στην αφετηρία του νέου πολιτικού κύκλου. Εκείνες επίσης τις μέρες σχεδιάζεται η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Ε. Μακρόν- η σημερινή συνάντηση του Ευρωπαίου Γάλλου Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί εντάσσεται εν πολλοίς στην προετοιμασία για την ανάδειξη της κορυφαίας στήριξης που επιθυμεί να έχει και στην συνέχεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, προκειμένου να ξεπεράσει τα δημοσκοπικά ραπίσματα και να προσέλθει ισορροπώντας στις διαπραγματεύσεις της τρίτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γάλλος Πρόεδρος έχει αποδεχθεί την πρόσκληση Τσίπρα να φτάσει στην Αθήνα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη- το πιθανότερο στις 7 Σεπτέμβρη. Οι γερμανικές εκλογές που ακολουθούν προκαλούν το ίδιο ενδιαφέρον της κυβέρνησης- για ευνόητους λόγους. Από κει και πέρα ξέρουν ότι θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ταυτόχρονα η σχέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα.
Το οικονομικό επιτελείο έχει δε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να προσπαθήσει να πετύχει αυτό που αποκάλυψε χθες ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος: την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι ο οποίος προσυπέγραψε με τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει το υπόβαθρο για την σημερινή έξοδο στις αγορές. Πρόκειται για την θετική πλευρά των προβλέψεων που αποτελούν και το υπόβαθρο για την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης.
Το προσδοκώμενο φόντο αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην προσέγγιση ευρύτερων πληθυσμιακών ομάδων ότι με την έξοδο στις αγορές και την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας θα ¨έρθει η ανάκαμψη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”. Ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τότε σκοπεύει να συνεχίσει το κάλεσμα των τοπικών κοινωνιών μέσω των περιφερειακών Συνεδρίων. Την προσεχή Πέμπτη θα μεταβεί στη Λαμία, όπου θα μιλήσει στο Περιφερειακό Συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το Μαξίμου ετοιμάζει ατζέντα διαφόρων παρεμβάσεων για την περιοχή, τις οποίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει παρουσία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη. Οι γνωρίζοντες τονίζουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ποντάρει στις “ευκαιρίες” που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και της δημοσκοπικής επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. “Ο σχεδιασμός του Μαξίμου θα πέσει στο κενό, οι πολίτες κατάλαβαν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης βουλιάζουν μέσα στα ψέματα και ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές”, απαντούν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας μην αποφεύγοντας να προβλέψουν ότι το φετινό φθινόπωρο θα είναι ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις…Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: