Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ΆΝΑΨΕ ΤΟ «ΦΙΤΙΛΙ ΠΟΛΕΜΟΥ» ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

  • Ανοικτό μέτωπο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
  • Ο Βαρουφάκης παίρνει εκδίκηση από τον Τσίπρα και βγάζει στη φόρα τη συμφωνία για έξοδο της χώρας από το ευρώ
  • Ευτυχώς την τελευταία στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πίσω
Η φετινή επέτειος της Δημοκρατίας δεν είναι σαν τις άλλες. Στο προεδρικό μέγαρο θα πέσει βαριά η σκιά της οξύτατης σύγκρουσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με τα όσα αφενός έρχονται στο φως από τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη για το καλοκαίρι του 2015 και αφετέρου για τον πόλεμο που εντείνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Δικαστικό Σώμα.
Άναψε το φιτίλι και ο πόλεμος ανάμεσα σε κυβέρνηση, δικαιοσύνη, αντιπολίτευση μετά και τις νέες αποκαλύψεις Βαρουφάκη για την έξοδο της χώρας από το ευρώ το καλοκαίρι του 2015, έχουν πυροδοτήσει νέα αντιπαράθεση αυτή τη φορά όμως που φτάνει στα άκρα και μάλιστα με έναν από τον πυλώνα της Δημοκρατίας που είναι η Δικαιοσύνη.
Οι δικαστές αντιδρούν, θεωρούν  ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να τους ποδηγετήσει και η κυβέρνηση απαντά με σκληρό τρόπο «χρεώνοντας» ευθέως στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας τις αποφάσεις τους που κινούνται από πολιτικά κριτήρια.
Το  μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και Δικαστών,
μαίνεται με απρόβλεπτες συνέπειες. Η αποδόμηση του κύρους των δικαστών και της αξιοπιστίας τους, έχουν σοβαρές συνέπειες στην κοινωνία και γι αυτό στο σύνολό της η αντιπολίτευση κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι την αμφισβητεί . Το γεγονός  και μόνο ότι ο « πόλεμος « γίνεται με φόντο τη δικαιοσύνη και τους Δικαστές είναι πολύ επικίνδυνο για το πολιτικό σύστημα το οποίο «υπηρετεί» με τον καλύτερο τρόπο και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις κατηγορίες προς την αντιπολίτευση ότι προέρχονται από το παλιό.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού οικονομικών Γ. Βαρουφάκη επιβαρύνει την ατμόσφαιρα. Μπορεί να είναι ενήλικες «Ενήλικες στο δωμάτιο» είναι ο τίτλος του βιβλίου του πρώην υπουργού αλλά φαίνεται ότι ο κ. Βαρουφάκης κάνει σαν ανήλικος και δίνει στην κυριολεξία τον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα συζητούσαν μυστικά ή φανερά σίγουρα όμως σχεδιασμένα για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Το σχέδιο που σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη περιελάμβανε και περίπου 16 δις αποθεματικά στην ΕΚΤ που ήθελε να βάλει στα ΑΤΜ ο κ. Τσίπρας για να του απαντήσει ότι αυτό είναι κλοπή, έχει προκαλέσει σίγουρα εντύπωση για έναν  και μόνο λόγο:  Ότι την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας ο κ. Τσίπρας σχεδίαζε με τον υπουργό οικονομικών του τότε νομίζοντας ότι θα έκανε στην ουσία πίσω η Ευρώπη να βγάλουν τη χώρα από την Ευρώπη.  Δεν ήταν ουτοπία, ούτε αυταπάτη, ήταν σχέδιο και ευτυχώς που την τελευταία στιγμή ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε πίσω, έδιωξε τον Βαρουφάκη και όλους τους θιασώτες της δραχμής και με κόστος για εμάς περισσότερο όχι για τους ίδιους,  προχώρησε στον ευρωπαϊκό δρόμο όπως του συνέστησαν Γιούνκερ,  Μέρκελ και Μοσκοβισί, κυρίως και δευτερευόντως άλλοι θεσμικοί εταίροι.
Όλο αυτό το κλίμα εκείνων των ημερών το έβλεπε η αντιπολίτευση αλλά και οι πολίτες που αγωνιούσαν. Θυμηθείτε πως αδειάζανε εκείνο το βράδυ όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, τα ΑΤΜ και τις ουρές του κόσμου όλο το επόμενο διάστημα. Για όλα αυτά υπάρχουν ευθύνες και αυτές τις ευθύνες θέλουν να αποδώσουν στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση.
Στην προσπάθεια αυτή, η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγορεί από την πλευρά της τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για σκάνδαλα την περίοδο που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Το είπε καθαρά ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε ότι αφορά την υπόθεση του ΟΑΣΘ , αλλά το είπε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την υπόθεση  του Χαρ. Αθανασίου που κατηγορείται με βάσει δημοσίευμα ότι μεσολάβησε για την αποφυλάκιση ενός κατηγορούμενου.  Και στις δύο περιπτώσεις εκδόθηκαν επίσημες ανακοινώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να περάσουν στην αντεπίθεση και να δείξουν ότι εκείνοι είναι που έχουν δίκιο και όχι η αντιπολίτευση.
Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις και από τον πόλεμο που γίνεται η δικαιοσύνη βρέθηκε στο στόχαστρο και από τις νέες βολές εναντίον του Α.Π του κ. Π. Πολάκη αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει Πολάκη και επαυξάνει τις κατηγορίες προς δικαστές τους οποίους χαρακτηρίζει ότι ασκούν χρέη γραφείου τύπου της ΝΔ. κατηγορίες βαρύτατες που ως αποτέλεσμα θα έχει  την πλήρη απαξίωση της δικαστικής εξουσίας και του δικονομικού μας συστήματος.
Το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να συσταθεί εξεταστική για τα πεπραγμένα της περιόδου Βαρουφάκη, η κυβέρνηση κάνει ότι δεν το ακούει, όπως το ίδιο κάνει στο αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να παρέμβει η δικαιοσύνη. Και όταν ένα πολιτικό κόμμα ζητά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, όλοι μας καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρή είναι η όλη υπόθεση και δεν εξαντλείται μόνο σε επίπεδο ανακοινώσεων και μιας τυπικής αντιπαράθεσης.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Δεν υπάρχουν σχόλια: