Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

«ΣΟΟΥ» ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ- ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟ 2009 ΗΤΑΝ 5% ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΣΑΝ

Ένταση επικράτησε χθες στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που συνεχίστηκε η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σχετικά με το έλλειμμα του 2009.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ και πανεπιστημιακού Ζωής Γεωργαντά, βάση των καταγγελιών της οποίας άρχισαν οι έρευνες της Δικαιοσύνης το 2011 για το εάν υπήρξε τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το έτος 2009 προκειμένου να μπει η χώρα στο μηχανισμό στήριξης.
Η κα Γεωργαντά, που σημειωτέον στο παρελθόν «δοκιμάστηκε» και στην πολιτική ως υποψήφια με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου,
στην κατάθεσή της υποστήριξε ότι ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας «άμεσο δόλο» και πως «είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος».
Όσον αφορά στο ζήτημα της διατήρησης για διάστημα μερικών μηνών, παραλλήλως με τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και υπαλληλικής σχέσης στο Δ.Ν.Τ., η κυρία Γεωργαντά διερωτήθηκε: «Έχει διαφορά αν το κανείς για 11 μήνες ή δέκα χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Γκόλντεν Σάκς. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δε θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού».
Ένταση επικράτησε στην  δικαστική αίθουσα όταν η κυρία Γεωργαντά ανέφερε ότι από τα λίγα στοιχεία  που είχε στη διάθεση της κατέληξε πως το έλλειμμα του 2009 ανερχόταν  περίπου  στο 4 με 5%.
Στο σημείο αυτό οι παριστάμενοι στην δικαστική αίθουσα άρχισαν να  χειροκροτούν και να φωνασκούν με την πρόεδρο να προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη. Τα συνθήματα που ακουγόντουσαν μέσα στην δικαστική αίθουσα ήταν: «Προδότες», «Κρεμάλα στο Σύνταγμα», «Όλοι μέσα», κ.ά.
Η κυρία Γεωργαντά συνέχισε την κατάθεσή της, λέγοντας:
«Είχαμε ένα από χαμηλότερα ελλείμματα του 2009. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση μεγάλης διάρκειας».
Με το που τελείωσε τη  φράση της το  κοινό  ξεσπά και πάλι σε χειροκροτήματα και η πρόεδρος ζήτησε  από κάποιους να εξέλθουν της δικαστικής αίθουσας.
Κοινό : Η διεφθαρμένη χώρα αποχωρεί!
Πρόεδρος : Αυτό που το λέτε; Στο δικαστήριο;
Κοινό: Όχι το λέω στον πρώην πρωθυπουργό κύριο Παπανδρέου.
Πρόεδρος: Περάστε έξω!
Ακόμη, κατά την σημερινή  ακροαματική διαδικασία  εξετάστηκαν  πρώην στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου  (ΔΣ) της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ.
Μεταξύ αυτών είναι  ο οικονομολόγος και πρώην διευθυντής της ΤτΕ Γεώργιος Συμιγιάννης. Οι ερωτήσεις των δικαστών προς τον μάρτυρα επικεντρώθηκαν    για το εάν υπήρξε μελέτη για να ενταχθούν οι 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του 2009.
Πρόεδρος : Τις μελέτες τις είδατε; Ξέρετε αν ολοκληρώθηκαν; Μπορεί και να δικαίωναν τον κ. Γεωργίου! Κοιτάξατε να δείτε αν ολοκληρώθηκαν;
Μάρτυρας : Όχι, δεν είχαμε την δυνατότητα.
Πρόεδρος : Ποια δυνατότητα; Μέλη του ΔΣ ήσασταν όχι διακοσμητικά στοιχεία. Να πάτε στα γραφεία των υπαλλήλων και να τα ζητήσετε! Μήπως δεν είχατε την αρμοδιότητα και την είχε μόνο ο πρόεδρος; Λέτε δηλαδή ότι είχανε τα στοιχεία οι υπάλληλοι και δεν τα είχατε εσείς;
Σε αυτό το σημείο παρενέβη το πρώην μέλος του ΔΣ, Νίκος Λογοθέτης εξηγώντας : «Δεν μας επέτρεπε ο Γεωργίου να δούμε οποιοδήποτε υπάλληλο. Αυτό έγινε από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά. Δεν υπήρχαν πουθενά μελέτες. Από τον Αύγουστο του 2013 που λάβαμε γνώση της δικογραφίας είχαμε περισσότερα στοιχεία».
Ακόμη, ο   κ. Συμιγιάννης επισήμανε  ότι «η Ελλάδα είναι στα στατιστικά στοιχεία χωρίς καμία υποσημείωση από το τη Eurostat από τον Οκτώβριο του 2010, για 14 συνεχείς φορές επί επτά συναπτά χρόνια», προσθέτοντας: «Είμαι επαναπαυμένος ότι δόθηκαν τα σωστά στοιχεία γιατί και ο νέος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία».
Στην συνέχεια   ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Κωνσταντίνος Σκορδάς τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση της πρόεδρου σχετικά με το εάν τα στοιχεία για το έλλειμμα έπρεπε να περάσουν από το ΔΣ, «σαφέστατα έπρεπε! Πουθενά δεν ανέφερε ο νόμος ότι ο πρόεδρος αποφασίζει μόνος του και χωρίς το επταμελές συμβούλιο», ενώ επισήμανε ότι ποτέ δεν του δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσει εάν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν σωστή.
Τέλος,  η δίκη συνεχίζεται στις 31 Ιουλίου 2017 ενώ σημειώνεται πως αύριο λήγει η προθεσμία για την άσκηση αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο όσο αφορά το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για τον Ανδρέα Γεωργίου και για άλλα δύο στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ που βαρύνονταν με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: