Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

ΌΤΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΔΟΠΑΤΗΘΗΚΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Μια ιστορία που λίγοι γνωρίζουν αναφέρει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Σιαφάκας από την Σύνοδο Κορφής της Ρόδου όπου «είχαν συμμετάσχει όλα τα ιερά τότε τέρατα της Ευρώπης με οικοδεσπότη των Ανδρέα Παπανδρέου».
Θάτσερ, Μιττεράν, Κολ, Ντελόρ, Γκένσερ, Φελίππε Γκονζάλες και αρκετοί ακόμη στο ίδιο τραπέζι.
Μέσα από ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο γνωστός δημοσιογράφος γράφει για την έντονη άρνηση της Θάτσερ να βρεθεί στο «ίδιο τραπέζι» με την Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε ως επίσημη συνοδό του στις εκδηλώσεις της Συνόδου.
Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση του Βαγγέλη Σιαφάκα:
Ο Χέλμουτ Κολ έχει συνδυαστεί στη μνήμη μου με την Σύνοδο Κορυφής της Ρόδου (1-3 Δεκεμβρίου 1988) την οποία «κάλυπτα» ως νεαρός συντάκτης. Είχαν συμμετάσχει όλα τα «ιερά τέρατα» της Ευρώπης (Θάτσερ,Μιττεράν, Κολ,Ντελόρ,Γκένσερ, Φελίππε Γκονζάλες,κλπ) με οικοδεσπότη τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Τόσο αυτός (όσο βεβαίως και ο Μιτεράν) είχαν δείξει κατανόηση στον καταβεβλημένο έλληνα πρωθυπουργό (από την προ διμήνου επέμβαση ανοιχτής καρδιάς στο Χέρφιλντ) και στην διακριτική πίεση που ασκήθηκε,
να συμμετάσχει η Δήμητρα Λιάνη ως επίσημη συνοδός του Ανδρέα στις εκδηλώσεις της Συνόδου.
Το θέμα το «καθάρισε» η Θάτσερ που διαμήνυσε: «Με αυτήν δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι». Σε μια ελληνική βολιδοσκόπηση για το πρωτόκολλο που θα τηρηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής η απάντηση της ήταν ξεκάθαρη: «Εκδηλώσεις άνευ κυριών». Παρά την κατανόηση των άλλων, ουδείς είχε όρεξη να συγκρουστεί με την Θάτσερ κι έτσι δεν παρέστη κανένας από τους ξένους επίσημους παρά μόνον Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι στη δεξίωση που είχε πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Γκραντ Οτέλ.
Τότε ήταν που ο Ανδρέας έκανε τη «μεγάλη κίνηση». Αποφάσισε να έρθει συνοδευόμενος από την Δήμητρα στο «στόμα του λύκου» στο Palazzo που στέγαζε το γραφείο Τύπου της Συνόδου και εκατοντάδες δημοσιογράφους. Επικράτησε το απόλυτο χάος ποδοπατήθηκαν άνθρωποι για μια φωτό για μια δήλωση. Η Σύνοδος ως δημοσιογραφικό θέμα είχε «τελειώσει». Όλοι άρχισαν να μεταδίδουν ακόμη και στα πιο σοβαρά και έγκυρα φύλλα της Ευρώπης μόνο για την σχέση του Ανδρέα με την νεαρή αεροσυνοδό.
Δύο μέρες αργότερα προκειμένου να σταματήσουν τα σχόλια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε ανακοίνωση: «Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου διερευνά τις δυνατότητες έκδοσης ενός συναινετικού διαζυγίου». Αυτά, με τα προβλήματα εκείνης της ωραίας εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: