Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

TΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: "ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ" ΜΕ... ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ

Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών F-16, αποτελούμενοι από μια τετράδα και ένα ζεύγος αντίστοιχα, εισήλθαν χθες στο βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο παραβιάζοντας δέκα φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο -οκτώ η τετράδα, δύο το ζευγάρι- ενώ προέβησαν και σε τρείς παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας.

Για την αναγνώριση και αναχαίτισή τους, κατά την διεθνή πρακτική, απογειώθηκαν άμεσα δύο μαχητικά F-16C της Π.Α που εκτελούσαν υπηρεσία readiness στο αεροδρόμιο της Λήμνου. Φθάνοντας δυτικά της Χίου τα ελληνικά αεροπλάνα ενεπλάκησαν στις 14:55 μμ με ισάριθμα τουρκικά από τον "μεγάλο" σχηματισμό τα οποία ήταν οπλισμένα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μόνο τα μισά αεροσκάφη της τετράδας έφεραν αεροπορικά όπλα, εγείροντας ερωτηματικά για την πραγματική φύση της αποστολής των υπολοίπων. 

Συνήθως, σε περιόδους που ισχύουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών η πρακτική των Τούρκων, είναι να μην στέλνουν όλα τα αεροσκάφη ενός σχηματισμού οπλισμένα -εις ένδειξη... καλής θέλησης και αυτοσυγκράτησης.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: