Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΈΛΕΟΣ: Η ΔΕΗ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΟ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ 735 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ… ΤΟ 2012!

Η ΔΕΗ ζητεί αναδρομικά μέσω των λογαριασμών από τους πελάτες της 735 εκατ. ευρώ και χαρακτηρίζει την επιβάρυνση «λίγη και προσωρινή», υποστηρίζοντας ότι «τα ποσά αυτά επιστρέφουν αμέσως στην πραγματική οικονομία».
Όπως αναφέρει, η αναδρομική επιβάρυνση αφορά την ανάκτηση των ποσών που αντιστοιχούν στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των ετών 2012-2015.
Ο λογαριασμός των ΥΚΩ καλύπτει το αυξημένο κόστος παραγωγής ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, που ηλεκτροδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες, καθώς και το κόστος του τιμολογίων των πολυτέκνων και του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, όμως το συντριπτικά μεγαλύτερο κονδύλι αφορά τα νησιά.
«Το αντάλλαγμα των ΥΚΩ είναι οι επιπλέον πραγματικές δαπάνες της ΔΕΗ για την ηλεκτρική ενέργεια των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Το αίτημα λοιπόν της ΔΕΗ,
για ανάκτηση των ΥΚΩ των προηγούμενων ετών δεν «έρχεται για να καλύψει τις απώλειες της εταιρείας από τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών» όπως γράφτηκε, αλλά για να ανακτήσει τις δαπάνες, τις οποίες έχει υποστεί για επενδύσεις και για λειτουργικά έξοδα που αφορούν στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ώστε η τιμή του ρεύματος να είναι ίδια με αυτήν της ηπειρωτικής χώρας», υπογραμμίζει η ΔΕΗ.
Αρμόδιοι παράγοντες δήλωσαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πτώση των τιμών του πετρελαίου που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια περιορίζει αλλά δεν εξαλείφει τη διαφορά του κόστους παραγωγής στα νησιά, δεδομένου ότι κατά ένα μέρος περιορίζεται το κόστος παραγωγής και στην ηπειρωτική χώρα από φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου ακολουθεί την αντίστοιχη του πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: