Ενα καλό κι ένα κακό νέο έφερε η Ντανιέλ Νουί για τις ελληνικές τράπεζες. Το καλό είναι ότι πείστηκε πως δεν χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τουλάχιστον επί του παρόντος. Προειδοποίησε, όμως, ότι το πρώτο δίμηνο του 2017 δεν πήγε καλά από άποψη ρευστότητας, λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσε η εκροή καταθέσεων.
Το κακό νέο είναι ότι τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται σημαντικά, λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, με την επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού να χτυπά καμπανάκι για το τραπεζικό σύστημα.
Είναι σημαντικό για τις αγορές,
τις επενδύσεις και συνολικά την εμπιστοσύνη να κλείσουν όλα το ταχύτερο δυνατό, καθώς πλέον οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί νόμοι που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και αφορούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά έχουν καθυστερήσει. Χαρακτήρισε παράλληλα το πρώτο δίμηνο του έτους ως εξαιρετικά άσχημο για την οικονομία και τις τράπεζες.
Παρά το γεγονός ότι οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, εστιάζουν στην επίλυση του μείζονος προβλήματος των κόκκινων δανείων με ταυτόχρονη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η αξιοπιστία του συστήματος. Εκτιμούν πως στη μείωση των NPLs σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αλλαγές σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, οι οποίες, όταν ολοκληρωθούν, θα οδηγήσουν στην πλήρη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων από στελέχη ανεξάρτητα και πεπειραμένα βάσει του προφίλ ρίσκου της κάθε τράπεζας.