Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Δελτίο Τύπου
Οδηγίες της ΕΕ για τα «απόβλητα»: μεγαλύτερα κέρδη για τα μονοπώλια σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των λαϊκών στρωμάτων.
Στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την «Κυκλική Οικονομία» που αφορούσε οδηγίες της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων παρενέβη σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω :
«Αλλαγές προς το ακόμη χειρότερο των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ και των αντίστοιχων άλλων για τα απόβλητα προωθούνται με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη «κυκλική οικονομία».
Στην Ελλάδα ο λαός μας πληρώνει βαριές συνέπειες,
στο περιβάλλον, στην υγεία και την τσέπη του από την ενσωμάτωση των κατευθύνσεων των παραπάνω Οδηγιών της ΕΕ που υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αναφέρουμε τη μη έγκαιρη κατασκευή και λειτουργία επαρκών ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται τα αδιέξοδα στο ΧΥΤΑ Φυλής, τις ανεξέλεγκτες χωματερές, τα μεγάλα προβλήματα σε όλη την Αττική, την Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο κ.α.
Οι υπερβολικοί, ανέφικτοι για τη χώρα μας στόχοι για το 2020, «αξιοποιούνται» από το κεφάλαιο για το σχεδιασμό πανάκριβων εγκαταστάσεων, που παραδίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους. Στο πλαίσιο της «κυκλικής οικονομίας» οι όμιλοι τσιμεντοβιομηχανίας στη χώρα αρχίζουν να αδειοδοτούνται στην ουσία ως μονάδες καύσης αποβλήτων, όπως η Lafarge, στο Βόλο.
Στόχος λοιπόν των πιο συγκεκριμένων και δεσμευτικών διατάξεων της ΕΕ με πρόσχημα τη μεγαλύτερη ανακύκλωση είναι η εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων, μεγαλύτερα κέρδη για τα μονοπώλια του κλάδου και να τροφοδοτούνται άλλοι βιομηχανικοί κλάδοι με φτηνές («εναλλακτικές» τις λένε) πρώτες ύλες και καύσιμα  σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των λαϊκών στρωμάτων.
Μόνη λύση προς το συμφέρον του λαού είναι με την πάλη του σε σύγκρουση με τα  μονοπώλια και την εξουσία τους να  διεκδικήσει:
Ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών σε όλα τα επίπεδα. Πλήρης απαλλαγή του λαού από τα ανταποδοτικά τέλη και τα χαράτσια. Πολιτικές μείωσης παραγωγής απορριμμάτων για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και κοστομποποίηση. Δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών, αποκατάσταση ανεξέλεγκτων χωματερών».
14/3/2017
Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: