Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΕΞΑΝΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ - ΞΥΠΝΟΥΝ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ «ΒΑΡΟΥΦΑΚΕΙΑΔΑ» ΤΟΥ 2015

Όλο και πιο μακρινή γίνεται η προοπτική να υπάρξει έστω και πολιτική συμφωνία, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, με το κλίμα που προκύπτει από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων να θυμίζει πάρα πολύ έντονα πλέον αυτό της «βαρουφακειάδας» του 2015.
Σε ανώνυμες δηλώσεις τους, αξιωματούχοι της Κομισιόν αναφέρθηκαν με εμφανή ειρωνεία στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «η διαπραγμάτευση δεν είναι σαν το κόκκινο κρασί για να καθυστερεί προκειμένου να γίνει καλύτερη» ή ότι «μπορείτε να πάτε άφοβα για σκι, καθώς είναι προγραμματισμένα πολλά Eurogroup έως το καλοκαίρι και η αξιολόγηση αργεί».
Στο σκηνικό αυτό προστίθεται και η επώνυμη δήλωση του «σκληρού» επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σημείωσε ευθαρσώς ότι «δεν υπάρχουν πουθενά τόσα προβλήματα όσα στην Ελλάδα». Και αυτό,
μόλις μία μέρα μετά τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει χωρίς το ΔΝΤ».
Έτσι, όλα δείχνουν ότι ο μοναδικός ρεαλιστικός και άμεσα εφικτός στόχος για την κυβέρνηση είναι πλέον η απόφαση για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ούτως ώστε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Στις διαπραγματεύσεις αυτές αναμένεται να γίνει ένα παζάρι από τη μία πλευρά για τα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί και από την άλλη πλευρά, τη δική μας, για τα «αντισταθμιστικά» που ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να «καμουφλάρει» επικοινωνιακά τις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει για το αφορολόγητο και τις συντάξεις.
Στόχος της κυβέρνησης παραμένει επίσης η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία – με βάση τα σημερινά δεδομένα και ασφαλώς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε κάθε περίπτωση – αναβάλλεται τουλάχιστον έως τον Απρίλιο, αφού η εκκρεμότητα δεν θα επιτρέψει απόφαση στο ΔΣ της ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ηλίθιε Έλληνα, που περιμένεις σωτηρία από αυτά τα νούμερα.