Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ, ΑΛΛΑ… ΚΡΑΤΑΝΕ ΚΡΥΦΑ!

Με την αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα να έχει ξεκινήσει και το παρασκήνιο να οργιάζει για τη διαπραγμάτευση και τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία του Eurogroup, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητεί το «περιτύλιγμα» για να πλασάρει όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στα ίδια τα στελέχη της και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσα θα πρέπει να προ-νομοθετηθούν.
Το πρώτο «μασάζ» επιχειρήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος επέμεινε στο δόγμα «ό,τι κόβεται, θα επιστρέφεται». Δηλαδή, για κάθε μέτρο θα υπάρχει και ένα αντίμετρο. Παράλληλα, καλλιεργείται το κλίμα ότι τα μέτρα που θα προ-νομοθετηθούν δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν, αφού έως το 2018-2019 η οικονομία θα έχει επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου προς τυχόν διαφωνούντες βουλευτές είναι να παραδώσουν την έδρα και να μην κάνουν «αντάρτικο». Δεν θα πρέπει μάλιστα να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι,
και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει τα μέτρα, αφού θεωρητικά, εάν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας – όπως (λέει ότι) θέλει η κυβέρνηση – και εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν τη ΝΔ να κερδίζει τις εκλογές, μια κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι αυτή που στο τέλος θα κληθεί να εφαρμόσει τα συγκεκριμένα μέτρα!
Γι’ αυτόν ίσως το λόγο και η αμηχανία της ΝΔ εξακολουθεί να είναι έκδηλη, παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος Τύπου, Βασίλης Κικίλιας έσπευσε χθες να διαμηνύσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει τα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση για προ-νομοθέτηση.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Φίλης προχώρησαν στην πρωτοβουλία που είχε συζητηθεί τον τελευταίο καιρό και αφορά σε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο για τις εξοπλιστικές δαπάνες. Οι βουλευτές εμφανίζονται μάλιστα ιδιαίτερα επικριτικοί, προκαλώντας έτσι μια μίνι κυβερνητική κρίση, δεδομένου ότι οι συζητήσεις για την ανάγκη και τη σκοπιμότητα της συνέχισης της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν αρχίσει να φουντώνουν…

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: