Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΔΩΣΕ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΛΣΙ ΜΑΝΙΝΓΚ ΤΩΝ WIKILEAKS ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Σαν βόμβα έσκασε χθες βράδυ στην Ουάσιγκτον, η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο να απονείμει χάρη στην Τσελσι Μάνινγκ, η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 35 ετών επειδή διέρρευσε στα Wikileaks εμπιστευτικά έγγραφα του Πενταγώνου.
Η Μάνινγκ, η οποία πριν αλλάξει φύλο ονομαζόταν Μπράντλει Μάνινγκ και ήταν αναλυτής στον αμερικανικό στρατό. Τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλακή για 20 από τις 22 κατηγορίες που την βάρυναν και έκτοτε είναι έγκλειστη σε συνθήκες απομόνωσης στην στην στρατιωτική φυλακή Φορτ Λήβενγουορθ.
Η Μάνινγκ ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα να της απονείμει χάρη, λέγοντας ότι αυτή είναι η τελευταία της ευκαιρία να αφεθεί ελεύθερη,
καθώς όπως η ίδια υποστήριξε, ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι απίθανο να εξετάσει ευνοϊκά την περίπτωσή της.
«Έχω περάσει όλη την ενήλικη ζωή μου άστεγη, στο στρατό και στη φυλακή. Δεν είχα την ευκαιρία να ζήσω τη ζωή μου ακόμη», είχε δηλώσει η Μάνινγκ στην βρετανική εφημερίδα Guardian.
Aπό την πλευρά του, ο ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε «νίκη» την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Τσέλσι Μάνινγκ, που του είχε παραδώσει εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ, θα αποφυλακιστεί τον Μάιο, αφού ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να μειώσει την ποινή κάθειρξης 35 ετών που της είχε επιβληθεί.
«ΝΙΚΗ: Ο Ομπάμα μειώνει την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ από τα 35 χρόνια στα 7. Η ημερομηνία αποφυλάκισης είναι πλέον η 17η Μαΐου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο οργανισμός που διαχειρίζεται στον ιστότοπο, ο οποίος ειδικεύεται στη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: