Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗ «ΕΡΙΞΕ» ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση “έριξε” μεγάλους ιστότοπους, όπως το Twitter, το Spotify και το Reddit, καθώς νωρίτερα διακόπηκε η λειτουργία τους για αρκετές ώρες.
Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία – πάροχος των παραπάνω ιστότοπων, η Dyn, δέχτηκε επίθεση από χάκερ και όπως ανακοίνωσε “δεν ήταν σαφές το ποιος ευθύνεται”. Ενώ αντιμετώπισε την πρώτη επίθεση, ακολούθησε και δεύτερη εξαιτίας της οποίας διέκοπη η λειτουργία και σε άλλα σάιτ όπως η Airbnb και το The Verge.
Το τμήμα διαδικτυακών υπηρεσιών της Amazon, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες cloud computing στον κόσμο,
ανακοίνωσε και αυτή μια διακοπή που διήρκεσε αρκετές ώρες το πρωί της Παρασκευής. Η Amazon δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο.
Για τουλάχιστον δύο ώρες, η πρόσβαση σε αυτούς τους ιστότοπους, όπως επίσης στους ιστότοπους πολλών μέσων μαζικής ενημέρωσης (CNN, New York Times, Boston Globe, Financial Times, The Guardian), αλλά και στο Reddit ή το Airbnb ήταν αδύνατη στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ορισμένους ενημερωτικούς ιστοχώρους, από αυτήν την τεραστίου εύρους κυβερνοεπίθεση, που ενδεχομένως επηρέασε εκατομμύρια χρήστες, προβλήματα υπήρξαν και στη λειτουργία του δικτύου Netflix, του HBO και της υπηρεσίας πληρωμών μέσω Διαδικτύου Paypal.
Η επίθεση ξεκίνησε γύρω στις 14.10 ώρα Ελλάδας και προσέλαβε διαστάσεις επίθεσης άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS).
Αυτού του είδους η κυβερνοεπίθεση καθιστά έναν εξυπηρετητή μη διαθέσιμο καθώς τον υπερφορτώνει με αιτήματα ή εξαντλεί στην κυριολεξία τους πόρους του, συχνά μέσω ενός δικτύου μηχανών «ζόμπι» που έχουν επίσης δεχθεί επίθεση από χάκερ και χρησιμοποιούνται εν αγνοία των ιδιοκτητών τους («botnet»).
Ο Doug Madory, διευθυντής ανάλυσης internet στην Dyn, δήλωσε στο Reuters ότι δεν ήταν σίγουρος αν οι επιθέσεις σε Dyn και Amazon σχετίζονται.
Παράλληλα, η Dyn προειδοποιεί τους πελάτες της να είναι σε εγρήγορση για νέα κυβερνοεπίθεση.
«Σήμερα 21η Οκτωβρίου το πρωί, η Dyn έπεσε θύμα μιας τεράστιας επίθεσης DDoS στις υποδομές της των DNS (Domain name system, Σύστημα Ονομάτων Τομέων, Χωρών ή Περιοχών) στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ», δήλωσε ο Σκοτ Χίλτον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Dyn, σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Έρευνα πραγματοποιούν οι αρμόδιες αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της επίθεσης στην Dyn για “κάθε πιθανή αιτία”. Και το FBI θα συμμετάσχει στις έρευνες, σύμφωνα με αμερικάνου αξιωματούχους.
Μεταξύ των πελατών της Dyn βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως, όπως η Pfizer, η Visa, το Netflix και το Twitter, το SoundCloud και η BT.

Δεν υπάρχουν σχόλια: