Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΠΠΑ

 Η ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΜΠΕΡΔΕΨΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ – ΑΗΘΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΣΤΕ

Αντισυνταγματικό έκρινε τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μετά από μια σκληρή νομική μάχη που κράτησε πάνω από 5,5 ώρες η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε με ψήφους 14 έναντι 11 πως ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός.
Η απόφαση αιφνιδίασε διότι όλη την ημέρα το επικρατέστερο σενάριο, ήθελε την απόφαση να μιλά για αντισυνταγματικότητα του νόμου, αλλά παράλληλα να δίνει προθεσμία στην κυβέρνηση να τον «διορθώσει», με την συγκρότηση του ΕΣΡ.
Αντίθετα λοιπόν από τα αναμενόμενα φαίνεται πως,
επικράτησε η «σκληρή γραμμή» και δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά , κάτι που σημαίνει πως ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ.
Αυτό σημαίνει πως όλα τα υπάρχοντα κανάλια μένουν σε λειτουργία.

Ειδικότερα, ο  νόμος Παππά (νόμος 4339/2015 ) κρίθηκε από την Ολομέλεια  του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατά πλειοψηφία  (14 έναντι 11),  αντισυνταγματικός.
Οι  25 αντιπρόεδροι και  σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την σημερινή πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη,  μετά από έντονες νομικές αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν  ότι ο νόμος προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, το οποίο καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.
Φυσικά αφού ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός, οι δικαστές δεν προχώρησαν να εξετάσουν το ζήτημα του αριθμού (4) των αδειών που χορηγήθηκαν.
Εξερχόμενος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου, τόνισε στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων πως «:Δεν μπορώ να κάνω καμία απολύτως δήλωση. Η διάσκεψη είναι μυστική».
Πάντως, κατά την προηγούμενη διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας, ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου  τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.
Να σημειωθεί ότι στην εν λόγω Ολομέλεια συμμετείχαν 31 δικαστές, αλλά  δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν συμμετέχουν, ένας είναι αναπληρωματικός και τρεις είναι πάρεδροι, οι οποίοι συμμετέχουν μεν αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου


Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης με δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη ήταν αιχμηρότατη και με πρωτοφανή οξύτητα κατά της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με αδιανόητες βολές κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση δια στόματος της Όλγας Γεροβασίλη έδειξε πως σκοπεύει να παλέψει με κάθε τρόπο το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και να φέρει νέο νόμο για το θέμα, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι δεσμευτική, αλλά κρίνεται από τις συνέπειες που προκαλεί, ενώ έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέα νομοθετική πρωτοβουλία και τη Δευτέρα θα καταθέσει νέο σχέδιο νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: