Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ - ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παγώνει τη διεύρυνση της Ν.Δ. προς στελέχη με «σημιτικές» αναφορές
Αλλαγή στρατηγικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το άνοιγμα της Ν.Δ. προς το πολιτικό Κέντρο διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα, «παγώνοντας» τις σχετικές συζητήσεις και ζυμώσεις με τα στελέχη εκείνα που έχουν σφραγίσει με την παρουσία τους τον συγκεκριμένο χώρο. Στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης υπήρχε έντονος προβληματισμός για τις εν λόγω επαφές, ενώ διατυπώνονταν ενστάσεις κυρίως από πρόσωπα που τοποθετούνται μεταξύ των τακτικών συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. «Είναι δυνατόν να ταυτιστεί η ρητορική της ανανέωσης με αυτούς που έχουν συνδέσει το όνομά τους με πολιτικές που καταδικάστηκαν από τον ελληνικό λαό;», έλεγαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους βουλευτές του «καραμανλικού» πυρήνα. 
Τα βέλη των μελών της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έχουν διαχρονικές αναφορές στον Κώστα Καραμανλή,
οι συγκρούσεις του οποίου με τον Κώστα Σημίτη και την κυβέρνησή του υπήρξαν έντονες, συγκέντρωναν κατά βάση οι περιπτώσεις των Αννας Διαμαντοπούλου, Αλέκου Παπαδόπουλου και Τάσου Γιαννίτση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διατηρεί και με την κ. Διαμαντοπούλου φιλικές σχέσεις, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, έγινε κοινωνός αυτών των έντονων αντιδράσεων, καταλήγοντας στην απόφαση πως η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν θα ενταχθεί στις λίστες της Ν.Δ. ούτε στη Β’ Αθηνών ούτε -πολύ περισσότερο- στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου στόχος είναι να υπάρχουν άφθαρτα πρόσωπα, που σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζουν το «Σημιτικό» παρελθόν της χώρας.
Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες κομματικές πηγές, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των αντιδράσεων και δρομολόγησε τις τελικές αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη ήταν η πρόταση που έκανε η κ. Διαμαντοπούλου να προωθηθεί ο Κώστας Σημίτης για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2019. 

ΑΠΟΡΡΙΨΗ
Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον η κ. Διαμαντοπούλου απορρίπτει τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν τα σενάρια για συνεργασία της με τη Νέα Δημοκρατία, σπεύδοντας να δηλώσει ότι «εμένα με ενδιαφέρει η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου» - τη στιγμή που προ μηνών η ίδια είχε κρίνει θετικά την εκλογή Μητσοτάκη στη Ν.Δ., εκτιμώντας ότι μια συνεπής πορεία του προς το Κέντρο θα επηρεάσει όλα τα κόμματα, ζητώντας -και στη συνέχεια εξασφαλίζοντας- μια συνάντηση μαζί του. Εκεί συζήτησαν για το Ασφαλιστικό, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να ακούει με προσοχή την πρόταση του «Δικτύου» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να κρίνει ότι πτυχές της θα μπορούσαν να περιληφθούν στη «γαλάζια» πρόταση για το αύριο της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα.
Σημειώνεται πως Μητσοτάκης και Διαμαντοπούλου ταυτίστηκαν στο παρελθόν για τις κινητοποιήσεις για την Εκπαίδευση, πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου, αλλά και ότι η πρώην υπουργός του Κώστα Σημίτη εξήρε τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή τόσο για το σχέδιο Γιαννίτση, που δεν προχώρησε, όσο και για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στο Ασφαλιστικό των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη.
Η ίδια, που από το 2012 είναι εντός, εκτός και επί τα αυτά στην πολιτική, συγκρότησε έναν νέο φορέα (το «Δίκτυο») και παρεμβαίνει με συγκεκριμένες δράσεις και προτάσεις στα κοινά, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα προσκαλείτο σε μεγάλα πανεπιστήμια, από τη Βοστώνη μέχρι τη Σιγκαπούρη. Επίσης διατηρεί καλές σχέσεις με όλο σχεδόν το φάσμα των φορέων, των κινήσεων και των κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ έως το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ και τις κινήσεις πολιτών, αλλά και με σημαντική μερίδα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ
Ιδίου κλίματος θεωρείται ότι είναι και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην προωθήσει στην εκπροσώπηση του κόμματος τον γνωστό δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη. Η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη και της Σοφίας Ζαχαράκη στη θέση των αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ήταν, εκτός όλων των άλλων, και μια προσπάθεια της ηγεσίας της Ν.Δ. να δοθεί απάντηση στον καταιγισμό των δημοσιευμάτων που ήθελαν τον γνωστό δημοσιογράφο να προαλείφεται για το συγκεκριμένο πόστο.
Η αλήθεια είναι πως υπήρξαν κάποιοι -λιγοστοί- στη Νέα Δημοκρατία που θεώρησαν καλή τη συγκεκριμένη ιδέα, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος. Ομως οι περισσότεροι, ανάμεσά τους και κορυφαία στελέχη, που συνομιλούν καθημερινά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάθε άλλο παρά είχαν ενθουσιαστεί. Οπως είναι επίσης αλήθεια πως, πέρα από την καλή προσωπική σχέση που έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο, αρνήθηκε τελικά να συζητήσει σοβαρά το ενδεχόμενο της αξιοποίησής του. Το ίδιο ισχύει πλέον και για την πιθανότητα να βρεθεί σε μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και αρκετοί στην Πειραιώς δεν θεώρησαν τυχαία την επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Πρετεντέρης μέσω της στήλης του στο «Βήμα».

H μυστική συνάντηση και η επίθεση στον Παπανδρέου
Ολα τα ανοικτά μέτωπα στις σχέσεις του «καραμανλικού» πυρήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήθηκαν στη συνάντηση μεταξύ του αρχηγού της Ν.Δ. και του πρώην πρωθυπουργού, που αποκάλυψαν χθες τα parapolitika.gr και η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα στο πολιτικό γραφείο του πρώτου, στην οδό Ευφρονίου, στο Παγκράτι.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, οι δυο άνδρες συζήτησαν εκτενώς και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, που προκάλεσε αναστάτωση στη «γαλάζια» παράταξη στα μέσα Αυγούστου, με τους «καραμανλικούς» να ζητούν από την κομματική ηγεσία δυναμικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της δικαίωσης της κυβέρνησης Καραμανλή. «Ισως για πρώτη φορά ήταν τόσο θερμό το κλίμα μεταξύ τους», λένε εξ απορρήτων συνομιλητές των δύο ανδρών.Ενδεικτική του ανοίγματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο «καραμανλικό» μπλοκ ήταν η -για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό- σκληρή αναφορά του στον Γιώργο Παπανδρέου και στις ευθύνες του για την ένταξη της χώρας σε μνημονιακή τροχιά (κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ και τον Αλ. Παπαχελά), θέση που ταυτίζεται απόλυτα με την Παναγή Κυριακού και που προτίθεται να την επαναλάβει και κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ.  
Του Δημήτρη Κουνιά – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: