Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΗΝΥΣΕΙΣ, ΠΕΡΟΥΚΕΣ ΚΑΙ «ΖΕΣΤΑ» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Τα όρια της τοξικότητας αγγίζει η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. 

Στη Βουλή o Nίκος Παππάς μιλά για καναλάρχες που «στήνουν δελτία ειδήσεων», 

η ΝΔ καταθέτει μηνυτήρια αναφορά, 

το ΠΑΣΟΚ ρωτάει «αν υπάρχει εισαγγελέας σε αυτόν τον τόπο». 

Και οι Αλαφούζος, Μαρινάκης πληρώνουν την πρώτη δόση

O Νίκος Παππάς στα υπουργικά έδρανα,
εκεί απ' όπου υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο
τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες
Μια θετική εξέλιξη στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είναι ότι ο ΣΚΑΪ κατέβαλε την Παρασκευή τα 14.533.333 ευρώ, την πρώτη δόση του τιμήματος. Αλλά είναι να απορείς με τη νομιμοφροσύνη του. Είναι να απορείς τόσο γιατί αυτή η ιστορία μοιάζει με θερμοκήπιο παρατυπιών και ανομίας, αν αναλογιστεί κανείς ότι βουλευτές της ΝΔ υπέβαλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου και το ΠΑΣΟΚ διερωτήθη σε ανακοίνωσή του αν «υπάρχει εισαγγελέας σε αυτόν τον τόπο», όσο και επειδή, από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως ο ΣΚΑΪ ανήκει σε αυτό το καρτέλ των παλαιών καναλαρχών που υπεραντιδρά – o υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάςδεν δίστασε να κατονομάσει στη Βουλή τον Δημήτρη Κοντομηνά,
τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον Γιάννη Αλαφούζο ότι «εν όψει της αδειοδότησης στήνουν δελτία ειδήσεων, προκειμένου να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι επιτελούν το έργο τους για 1.200 και 1.500 ευρώ». 
Η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται σε ένα απίστευτο γαϊτανάκι απίθανων δηλώσεων, οξύτατων ανακοινώσεων, μηνύσεων και ανατροπών. Μόλις την Παρασκευή το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν και ο αρμόδιος Επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ δεν έλαβαν επαρκείς απαντήσεις για τη ρύθμιση της τηλεοπτικής αγοράς στην Ελλάδα και ως εκ τούτου προσανατολίζονται να παραπέμψουν την Αθήνα. Παράλληλα το τρίγωνο «τηλεοπτικές άδειες – υπερθεματιστής Χρήστος Καλογρίτσας – δάνεια από την Attica Bank» αποδεικνύεται πολύ τοξικό, δηλητηριάζοντας όχι μόνο των χώρο των μέσων ενημέρωσης αλλά και την πολιτική σκηνή της χώρας.
Ο κ. Παππάς έδωσε ένα προσωπικό σόου την Παρασκευή στη Βουλή. Κάποιοι είπαν ότι ήταν πολύ εκνευρισμένος. Ισως και να ήταν, είχε να αντιμετωπίσει τη δικαιολογημένη κριτική της αντιπολίτευσης περί «αριστερής διαπλοκής» και όλο αυτό το σκάνδαλο με τα βοσκοτόπια του «κόκκινου εργολάβου» Καλογρίτσα, είχε να δώσει εξηγήσεις για έναν διαγωνισμό από τον οποίο ακόμη και σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν αποστάσεις. Δεν είχε πρόβλημα όμως ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ιάσωνα Φωτήλα του Ποταμιού για τις άδειες, να προκαλέσει τους καναλάρχες λέγοντας «όποιος θέλει κόντρα, να έρθει εδώ, στην πολιτική ηγεσία, η οποία αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη».
Δεν είχε πρόβλημα να επιτεθεί και στον κ. Φωτήλα όταν, άστοχα και άκομψα ομολογουμένως, εκείνος του είπε «κρατήστε τις περούκες γιατί θα τις χρειαστείτε όταν θα φεύγετε νύχτα»: «Στις μεταμφιέσεις εσείς είστε συνηθισμένος. Και δεν περίμενα να χρησιμοποιήσετε αυτό το άθλιο γεγονός, αυτή την άθλια επιλογή των καναλαρχών να στείλουν ανθρώπους μεταμφιεσμένους με περούκες για να με ακολουθούν στην Νέα Υόρκη για να κάνετε φθηνή αντιπολίτευση. Δεν κάνατε κριτική όμως στους καναλάρχες, ήρθατε να αστειευτείτε. Ντροπή επιτέλους. Μου κάνατε ερωτήσεις ότι είναι χαμηλό το τίμημα. Βγαίνει αυτό το αστρονομικό ποσό κι αντί να βάλετε όλοι πλάτη για να εισπραχθεί -και κάντε μας και κριτική- αντί για κοινοβουλευτικό έλεγχο ακούμε εξυπνάδες. Στενοχωριέμαι, διότι κάποτε λέγαμε ότι τα συμφέροντα έχουν συσπειρωθεί γύρω από το τάδε κόμμα, τώρα έχουμε κόμματα ουρές των συμφερόντων», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας που συνέδεσε το περιστατικό στη Νέα Υόρκη και με τους καναλάρχες που αντιδρούν.
Και δεν είχε πρόβλημα βέβαια, ο κ. Παππάς, να υπερασπιστεί εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Καλογρίτσα με το γκρίζο Πόθεν Εσχες, λέγοντας ότι «δημόσιος διαγωνισμός με τέτοια και τόσα επίπεδα ελέγχου δεν έχει ξαναγίνει στο ελληνικό Δημόσιο» και υποστηρίζοντας ότι το βοσκοτόπι της Ιθάκης που δόθηκε ως εγγύηση «ήταν στο success story της κυβέρνησης Σαμαρά» και είχε ενταχθεί σε επενδυτικό πλαίσιο για τον τουρισμό ύψους €1,5 δισ.. Βέβαια κάτι τέτοιο το διέψευσε ο Νότης Μηταράκης, που ήταν αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τότε, αλλά η εικόνα έμεινε – είχε φροντίσει άλλωστε από το πρωί το φιλοκυβερνητικό σύστημα του βαθέως Ιnternet να ανασύρει ένα σχετικό παλαιό δημοσίευμα της «Καθημερινής»…
Μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί; Το Μαξίμου είναι βέβαιο. Αλλωστε μετά τον Γιάννη Αλαφούζο, την πρώτη δόση του τιμήματος για την άδεια, στην περίπτωσή του 24,6 εκατ.ευρώ, κατέβαλε την Παρασκευή και ο Βαγγέλης Μαρινάκης του σχήματος Alter Ego. Το Μαξίμου είναι βέβαιο και για το ότι το ΣτΕ δεν θα ακυρώσει τον διαγωνισμό. Το είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, το προεξόφλησε και ο κ. Παππάς που στη Βουλή έσπευσε να επισημάνει ότι «οι σταθμοί έχουν εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια, έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ δεκάδες αποφάσεις και το ίδιο το Συμβούλιο έκρινε ότι για λογούς δημοσίου συμφέροντος έπρεπε να επισπεύσει η διαδικασία του διαγωνισμού». Και αν όλα αυτά δεν συμβούν, υπάρχει πάντα το σενάριο του γενικευμένου πολέμου για να ρίξουν την κυβέρνηση, που πάει με όλα.
Τη γραμμή «το “παλιό” μας πολεμάει» επιστράτευσε μεταξύ άλλων η Ράνια Σβίγκου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που από την φιλόξενη συχνότητα του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο» υποστήριξε πως «το καρτέλ που από την πρώτη στιγμή επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση αποκαλύπτεται και παίζει τα τελευταία του χαρτιά. Από την πρώτη στιγμή δεν ήθελαν να γίνει αυτός ο διαγωνισμός, μιλούσαν και μιλούν ακόμα για το ΣτΕ, στη συνέχεια ανακάλυψαν τους εργαζομένους στα κανάλια, τώρα μιλούν και εγκαλούν τη δικαιοσύνη που δεν παρεμβαίνει και κάνουν αναφορές σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Βλέπουμε ταυτόχρονα στους τηλεοπτικούς δέκτες οι ειδήσεις να έχουν αντικατασταθεί από μια τεράστια σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων», είπε η κυρία Σβίγκου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος είπε: «Δεχόμαστε μία μιντιακή επίθεση από όσους δεν δέχονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, από όσους δεν αναγνωρίζουν το συνταγματικό δικαίωμα της Πολιτείας να βάλει κανόνες». 
Ο κ. Κρέτσος, υφιστάμενος του κ. Παππά, βρίσκεται πλέον απέναντι στη Δικαιοσύνη καθώς οAlpha κατέθεσε μήνυση (και) εναντίον του. Μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για το Πόθεν Εσχες του κ. Καλογρίτσα, το κανάλι του Δημήτρη Κοντομηνά  στρέφεται νομικά κατά της πενταμελούς επιτροπής που ήλεγξε τα Πόθεν Εσχες των υπερθεματιστών του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και σε βάρος του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης που υπέγραψε το σχετικό πρακτικό που συνέταξε η αρμόδια επιτροπή. «Οι εισαγγελικές αρχές δεν παρενέβησαν μέχρι σήμερα, όπως γνωρίζετε, στο ζήτημα του εκκρεμούς διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Οι εισαγγελικές αρχές έπρεπε να έχουν παρέμβει. Για το λόγο αυτό ο Alpha κατέθεσε μήνυση για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση σε βάρος των 5 μελών της επιτροπής πόθεν έσχες και κατά του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης κ. Κρέτσου, που ενέκρινε αυτό το πρακτικό. Πρόκειται για μία μήνυση για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των καταχραστών του Δημοσίου. Ελπίζουμε ότι η επιτροπή ενστάσεων το προσεχές διάστημα θα κάνει το καθήκον της», δήλωσε ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, που κατέθεσε τη μήνυση για λογαριασμό του Alpha.
Φαίνεται ότι η Δικαιοσύνη θα είναι το νέο πεδίο μάχης σε αυτήν την απίστευτη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Το μεσημέρι της Παρασκευής πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας(Μάκης Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Τζαβάρας και Χαράλαμπος Αθανασίου), οι οποίοι μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής βρέθηκαν στον Αρειο Πάγο για να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σχετικά με τον διαγωνισμό για τις άδειες. Οι βουλευτές ζητούν να καταλογιστούν ευθύνες για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης στα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού, αλλά και για συνέργεια στα αδικήματα αυτά στον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης Ελ. Κρέτσο.
Οπως υποστηρίζουν, «υφίστανται τουλάχιστον ισχυρές ενδείξεις ότι η επιτροπή παραβίασε το καθήκον της προκειμένου να ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεματιστών σκόπιμα μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών του στοιχείων και ψευδώς βεβαίωσε ότι διενήργησε τον έλεγχο επάρκειας των οικονομικών μέσων του κ. Καλογρίτσα με βάση τους όρους της προκήρυξης». Αναφέρεται επίσης ότι «προφανώς αποδεχόμενος ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης την εισήγηση της επιτροπής και ανακηρύσσοντας οριστικούς υπερθεματιστές, μεταξύ αυτών και την εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα, ουσιωδώς συνέπραξε στην τέλεση των ανωτέρω και ενδεχομένων και άλλων ποινικών αδικημάτων».
Στο ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά, αλλά ζήτησαν την παρέμβαση εισαγγελέα με μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική ανακοίνωση που αξίζει να παρατεθεί ατόφια:
«Στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες η κυβέρνηση οργάνωσε μία ιλαροτραγωδία, σε προφανή και προσβλητική για τη χώρα μας αναντιστοιχία με  θεμελιώδεις θεσμικές, νομικές, οικονομικές , πολιτιστικές ακόμα και αισθητικές συντεταγμένες του σύγχρονου δυτικού κόσμου.  Με βασικό στόχο να ελέγξει και να αλυσοδέσει την ενημέρωση.
» Ολο το διάστημα του ενός μηνός  που έχει μεσολαβήσει δημοσιοποιούνται καθημερινά, με εκκωφαντικό τρόπο ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για μεθοδεύσεις που προσβάλλουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και συνιστούν  βαριά αξιόποινες πράξεις.
» Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Ενδεικτικά και μόνο:
» Πρώτον: Ο Πάνος Καμμένος δημοσίως διατρανώνει ότι ο κουμπάρος του Καλογρίτσας διακινεί μαύρο χρήμα. Υπάρχει εισαγγελέας σ’ αυτόν τον τόπο;
» Δεύτερον: Τα βοσκοτόπια βαπτίζονται θέρετρα με προκλητικά υπερτιμημένη αξία. Η διορισμένη από την κυβέρνηση Επιτροπή Διαγωνισμού έλεγξε τις δηλώσεις τους και την αξία τους, όπως είχε υποχρέωση; Ή αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις των «νονών»; Έκανε σωστά κατά συνείδηση το καθήκον της; Ή εκτέλεσε εντολές; Υπάρχει εισαγγελέας σ’ αυτόν τον τόπο;
» Τρίτον: Η Επιτροπή Διαγωνισμού όφειλε να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά, όπως τραπεζικές καταθέσεις σε λογαριασμό του υπερθεματιστή σε αναγνωρισμένες τράπεζες. Υπάρχει εισαγγελέας σ’ αυτόν τον τόπο;
» Τέταρτον: 127,6 εκατ. ευρώ δάνεια στον Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής, τα 78 από τα οποία καθ’ υπέρβαση του πιστοληπτικού του ορίου στους 20 μήνες του ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιες εξασφαλίσεις; Βοσκοτόπια ή υποσχέσεις ανάληψης δημοσίων έργων; Προκλήθηκε ή απειλήθηκε βλάβη στο δημόσιο; Υπάρχει εισαγγελέας σ’ αυτόν τον τόπο;»


Ελα, ντε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: