Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ… ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΣΠΙΡΤΖΗΣ!

Πλούσιο παρασκήνιο σχετικά με την έφοδο στο σπίτι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τις σχέσεις του με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη με φόντο την Τράπεζα Αττικής καταγράφει ο «Βηματοδότης».
Ειδικότερα, όπως γράφει η στήλη στο vima.gr:
«Ως πολιτική δίωξη και ως πράξη ρεβανσισμού προς το πρόσωπό του εκλαμβάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ι. Στουρνάρας την «έφοδο» του εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς στο γραφείο της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου στην Κηφισιά. Ενα από τα κεφάλαια που «ενόχλησαν» το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η στάση του κεντρικού τραπεζίτη απέναντι στη συριζαίικη Τράπεζα Αττικής. Ιδού η ιστορία.
Στην πραγματικότητα, ήταν ένα πολύμηνο μπρα ντε φερ μεταξύ του κ. Στουρνάρα και του υπουργού Μεταφορών, Δικτύων κ.τ.λ. Χρ. Σπίρτζη (φωτογραφία). 
Οπως μαθαίνω, ο κ. Σπίρτζης, ως πρώην επικεφαλής  του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ), διεκδικούσε ενεργό ρόλο στα τεκταινόμενα στην Τράπεζα Αττικής. 
Επειδή η συγκεκριμένη τράπεζα δεν είναι συστημική,
ο υπουργός θεώρησε ότι θα μπορούσε να την ελέγξει και να δημιουργήσει μια τράπεζα δική του, τράπεζα δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν και ο λόγος που φρόντισε να τοποθετήσει στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έναν παλιό καλό του φίλο από τα συνδικαλιστικά του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τον Κώστα Μακέδο. Ο κ. Μακέδος, ο οποίος με το που ανέλαβε άρχισε να έχει παρεμβατικό ρόλο, έφερνε, μου λένε οι γνωρίζοντες, εμπόδια στην τοποθέτηση τραπεζικών στελεχών. Αλλά όχι για πολύ…
Είδε και απόειδε η υπό τον κ. Στουρνάρα διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με τους χειρισμούς Σπίρτζη – Μακέδου και, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πίεζε για να καλυφθούν τα κεφαλαιακά ανοίγματα της Αττικής, ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε να τοποθετηθεί επαγγελματίας μάνατζερ στην τράπεζα ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία της. Η πρόταση του πάντα πρόθυμου Τάκη Ρουμελιώτη και του Μάκη Σαπουντζόγλου (που είχαν καταθέσει οι Σπίρτζης και Μακέδος) δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του επαγγελματία μάνατζερ (η επίσημη κομψή δικαιολογία), κάτι όμως που γνώριζαν και οι ίδιοι, αλλά επέμειναν στην τοποθέτησή τους. Οσον αφορά τον κ. Μακέδο, μου λένε ότι η δράση του στην Αττική ήταν τόσο ενεργητική που είχε υποκαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις και τη (μη εκτελεστική) πρόεδρο Αννα Πουσκούρη, η οποία εν τέλει παραιτήθηκε.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις Αττικής – Στουρνάρα ήταν όταν ο κεντρικός τραπεζίτης αποφάσισε να τραβήξει τα γκέμια και ενημέρωσε ότι προτίθεται να διακόψει τη χορήγηση νέων δανείων προς την Τράπεζα Αττικής και απέρριψε ως ανεπαρκή τα πρόσωπα που του προτάθηκαν. Ο Τάκης (Ρουμελιώτης) προοριζόταν για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τελικά έγινε μη εκτελεστικός πρόεδρος και ο Μάκης (Σαπουντζόγλου) για πρόεδρος αλλά κόπηκε εντελώς. Πληροφορίες που φέρουν τον Νίκο Παππά να έχει πλήρη γνώση του χειρισμού Σπίρτζη τελούν ακόμη υπό διασταύρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: