Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΜΕΣΩ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η σκιά των πρόωρων εκλογών εντός των επόμενων μηνών συμβάλλει στο κλίμα καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας. Η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού βγήκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο πριν λίγες μέρες αλλά ήταν ήδη κάπως αργά.


Η κυβέρνηση εν μέσω του θέρους αιφνιδίασε την κοινωνία και την οικονομία με πρωτοβουλίες που σηματοδοτούσαν αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα. Μοιραία λοιπόν όλοι άρχισαν να υπολογίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών το Φθινόπωρο.

Η ένταση και η ποιότητα των θερινών πρωτοβουλιών δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για την ύπαρξη σχεδίου αντεπίθεσης και τους πιθανούς στόχους αυτού.

Μερικά από τα ζητήματα που ανέδειξε η κυβέρνηση και οι πιθανές στοχεύσεις τους είναι οι εξής:

Τα εγκαίνια...

Τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της Πάρου καίτοι οι εργασίες σε αυτό δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αυτές που έχουν ολοκληρωθεί έχουν γίνει με την "ευγενή" χορηγία ιδιωτικής επιχείρησης.

Τα εγκαίνια του Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης, ως κτιριακής εγκατάστασης αφού τις αμέσως επόμενες μέρες των εγκαινίων χρειάστηκαν αρκετές αεροπορικές διακομιδές καθώς το νοσοκομείο δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσει.

Εγκαίνια στην ελληνική πολιτική τάξη πραγμάτων σημαίνουν εκλογές. Κατά το παρελθόν έργα που είχαν ολοκληρωθεί και λειτουργούσαν δεν εγκαινιάζονταν επίσημα παρά την επόμενη προεκλογική περίοδο. Στην περίπτωσή μας λόγω έλλειψης έργων ίσως εγκαινιάστηκαν ημιτελή με κωμικοτραγική συνέχεια...

Οι Γερμανοί ξανάρχονται...

Η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού ήταν να αναφερθεί δημόσια για τη ρύθμιση των χρεών της μεταπολεμικής Γερμανίας λόγω της "μεγαλοψυχίας" των δανειστών της, υπονοώντας πως πρέπει να γίνει και κάτι άλλο και με το χρέος της Ελλάδας.

Λίγες μέρες αργότερα από την Άρτα έθεσε εκ νέου το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ένα θέμα που είχε κρύψει κάτω από χαλί τον τελευταίο χρόνο της μνημονιακής στροφής υπό τη θαλπωρή της προστασίας της κας Μέρκελ.

Αμφότερα τα ζητήματα αυτά στοχεύουν στην εσωτερική κοινή γνώμη. Ενδεχομένως η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από τις διαρροές προς τα άκρα της αριστεράς και της δεξιάς και επιχειρεί να επαναπατρήσει ψηφοφόρους. Οι προσεχείς δημοσκοπήσεις θα μας διαφωτίσουν περί αυτού.

Οι μεγάλες απώλειες της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις του πρώτου εξαμήνου ήταν προς το άκυρο και την αποχή και αφορούσαν αντιμνημονιακούς δυσαρεστημένους που δεν... κηρύξαμε τον πόλεμο στη Γερμανία, δεν εισπράξαμε τα 600 δισ. του Αρτέμη Σώρρα και δεν έχει καταρριφθεί ακόμη κανένα ψεκαστικό αεροπλάνο με ηλιθιογόνο...

Εκεί στοχεύουν οι κινήσεις αυτές.

Το κοινωνικό πρόσωπο...

Μετά το πετσόκομμα των συντάξεων επί δικαίων και αδίκων η κυβέρνηση επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με την "κάρτα σίτισης" και κάποια αόριστα μέτρα που θα αναπλήρωναν τις απώλειες του ΕΚΑΣ.

Τα ποσά όμως μειώθηκαν για να βγει ο προϋπολογισμός. Αν τα ποσά αναπλήρωσης των απωλειών είναι ίδια το άθροισμα θα είναι μηδενικό. Άρα, η κάρτα σίτισης και τα μέτρα ανακούφισης αφορούν μικρά ποσά ή απλά επικοινωνιακά τρυκ. Αν και, η κάρτα σίτισης είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί μια δυναμική αντιπολίτευση θα μπορούσε να την παρομοιάσει με δελτίο τροφίμων σαν αυτά που κυκλοφορούν σε εξαθλιωμένες τριτοκοσμικές και κομμουνιστικές χώρες.

Τα κοινωνικά αντίμετρα στοχεύουν στο να ανασύρουν από το βυθό το ναυαγισμένο αριστερό κοινωνικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και στην επανασυσπείρωση του αριστερού κοινού του.

Η αποσυσπείρωση του αντιπάλου...

Η επαναφορά της δίωξης κατά Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί πλήγμα για τη δικαιοσύνη και την κοινή λογική. Τα στοιχεία των προϋπολογισμών τα έχει αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή και με βάση αυτά γίνονται οι μνημονιακές εκταμιεύσεις και του τρίτου μνημονίου. Στοχεύει στον κερματισμό της υψηλής συσπείρωσης που εμφάνιζε η Νέα Δημοκρατία στο πρώτο εξάμηνο, την οποία οι τελευταίες πριν το θέρος δημοσκοπήσεις έδειχναν να ενισχύεται και με απευθείας μετακινήσεις από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Η κυβέρνηση με την ανάδειξη του Καραμανλικού μπλοκ στην ΝΔ προσπαθεί να προκαλέσει εσωκομματικά ρήγματα με στόχο την ανακοπή της τάσης που έχει δρομολογηθεί στο α' εξάμηνο.

Τα σημεία της θερινής αντεπίθεσης της κυβέρνησης έχουν σαν στόχο την αποσυσπείρωση της ΝΔ και την επανασυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό τη διατήρηση ή μείωση της διαφοράς που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Από την επιτυχία ή όχι του στόχου αυτών, της αποσυσπείρωσης της ΝΔ και επανασυσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί η βούληση του κ. Τσίπρα για πρόωρες εκλογές.

Αν το εγχείρημα πετύχει και η διαφορά μειωθεί δεν χρειάζεται να πάει σε πρόωρες εκλογές αλλά να επιμείνει, προσδοκώντας βελτίωση του κλίματος στην οικονομία και έξοδο στις αγορές αργότερα. ...Αυτά δηλ. που πέτυχαν οι "Σαμαροβενιζέλοι" αλλά έχασαν τις εκλογές...

Αν το εγχείρημα αποτύχει και η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο β' εξάμηνο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι πρόωρες εκλογές μπορεί να του εξασφαλίσουν πως θα είναι δεύτερο κόμμα και να παίξει ρόλο στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Τα σχέδια αυτά γίνονται με την κατάσταση της οικονομίας να λαμβάνεται υπόψη σαν παράμετρος θετική ή έστω ουδέτερη. 

Η επιδείνωση της οριακής κατάστασης μπορεί να δρομολογήσει από μόνη της εξελίξεις και ανατροπές που δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο.
Οι εκλογές τους επόμενους μήνες παραμένουν το πιθανότερο σενάριο. Αυτός είναι και ο λόγος της βιασύνης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αιχμαλωσία των τηλεοπτικών καναλιών...

Η διάψευση του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό δεν σημαίνει τίποτα. Στις αρχές του καλοκαιριού του 2015 είχε διαψεύσει τα περί δημοψηφισμάτων και εκλογών. Αμφότερα έλαβαν χώρα πριν στεγνώσει το μελάνι...



Του Κώστα Στούπα
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: