Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

{ΒΙΝΤΕΟ} ΜΑΛΛΟΝ… Ο ΠΟΥΤΙΝ ΘΥΜΩΣΕ! «ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ» ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ: «ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ»

Χοντραίνει άγρια το γεωπολιτικό-διπλωματικό παιγνίδι μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία. Ο Ρώσος Πρόεδρος προχώρησε σε πρωτοφανείς σκληρές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας αποκαλώντας την ευθέως «συνεργάτη των τρομοκρατών».

Στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία για οικονομική βοήθεια προς τους τζιχαντιστές ενώ χαρακτήρισε το σημερινό γεγονός ως μια πισώπλατη μαχαιριά.
«Οι πιλότοι μας δεν απείλησαν ποτέ την τουρκική δημοκρατία με κανένα τρόπο. Αντίθετα αυτοί υπηρέτησαν στο να αποτρέψουν τρομοκράτες,
που μπορεί να απειλήσουν τη Ρωσία σε κάθε στιγμή» δήλωσε.
«Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να θεωρηθούν διεθνείς τρομοκράτες. 
Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές πετρέλαιο να μπαίνει στην Τουρκία από τις κατεχόμενες περιοχές. Τώρα μας μαχαιρώνουν στην πλάτη, χτυπούν το αεροπλάνο» είπε και πρόσθεσε πως η Τουρκία «υποτίθεται πως πολέμα τον ISIS».
«Aν ο ISIS έχει τόσα δισ δολάρια εξαιτίας των πωλήσεων πετρελαίου και έχουν προστασία από τις ένοπλες δυνάμεις μεγάλων κρατών, είναι ξεκάθαρο γιατί σκοτώνουν κόσμο με τον πιο βάρβαρο και αποτρόπαιο τρόπο, γιατί διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην καρδιά της Ευρώπης» συνέχισε.
«Το γεγονός θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας. Πάντα αντιμετωπίσαμε την Τουρκία ως φίλη-χώρα, δεν ξέρω ποιον εξυπηρετεί το σημερινό περιστατικό, σίγουρα όμως όχι το σημερινό (…) Αντί να επικοινωνήσουν αμέσως, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με το ΝΑΤΟ για να συζητήσει αυτό το περιστατικό, σαν να ρίξαμε εμείς ένα τουρκικό μαχητικό. Θέλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετεί τα ενδιαφέροντα του ISIS;» είπε χαρακτηριστικά,  για την επιλογή της Άγκυρας να επικοινωνήσει με το ΝΑΤΟ και όχι με τη Μόσχα.
«Καταλαβαίνω πως κάθε κράτος έχει τα δικά του συμφέροντα και πάντα τα σεβαστήκαμε. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε εγκλήματα σαν αυτό που συνέβη σήμερα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί απέναντι στο κοινό κακό» κατέληξε.
Τα βασικά σημεία από τις πρώτες δηλώσεις του Πούτιν:
  • Δεν μπορώ να βρω λέξεις για να περιγράψω τι συνέβη σήμερα.
  • Τα τουρκικά αεροπλάνα έριξαν το μαχητικό μας, 4 χλμ μακριά από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, επί συριακού εδάφους.
  • Οτι συνέβη σήμερα θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών
  • Η κατάρριψη του αεροπλάνου μας είναι μια πισώπλατη μαχαιριά, την ώρα που όλοι θέλουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία
  • Η Τουρκία βοηθά οικονομικά τον ISIS, αγοράζοντας πετρέλαια.

«Δικαίωμα μας» απαντά ο Νταβούτογλου

Η Τουρκία έχει δικαίωμα να απαντά στις παραβιάσεις του εναέριου της χώρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από τον τουρκικό στρατό.
«Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να ξέρει πως είμαστε έτοιμοι για κάθε θυσία όταν αφορά την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών μας και τη ασφάλεια των συνόρων μας. Η κατάρριψη αεροσκάφους που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο σήμερα πρέπει να ιδωθεί σε αυτό το πλαίσιο. Δεν υιοθετούμε μια προσέγγιση που αμφισβητεί την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας. Αλλά ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι είναι διεθνές μας δικαίωμα και διεθνές μας καθήκον να παίρνουμε μέτρα εναντίον οποιουδήποτε παραβιάζει τα σύνορά μας στη στεριά ή τη θάλασσα, παρά τις προειδοποιήσεις», σημείωσε ο Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά το αεροσκάφος βρισκόταν στα συρο-τουρκικά σύνορα, ενώ η από την πλευρά της η Ρωσία υποστηρίζει πως αυτό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο.

Βρέθηκε ο πιλότος;

Συμφωνα με το CNN Turk, που επικαλείται πηγές από τους αντάρτες της Συρίας, ο ένας Ρώσος πιλότος από το μαχητικό αεροσκάφος που κατέρριψαν οι Τούρκοι, είναι νεκρός ενώ ο άλλος έχει πέσει όμηρός τους.
Το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα εμφανίζει έναν πιλότο βαριά τραυματισμένο και πιθανότατα νεκρό, περικυκλωμένο από αντάρτες.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με βάση τα ρούχα του, οι πιθανότητες να είναι Ρώσος, είναι αυξημένες.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) μετά από αίτημα της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.
Το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Ακγυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία «να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία».
«Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων», είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: