Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ;

Οι ατάκες μεταξύ των υπουργών, τα (πιο) δύσκολα που έρχονται, οι 53 και η καρατόμηση του αδελφικού φίλου Γαβριήλ Η "αλλού" ΝΔ και το "Βιλαμπάχο" της Κεντροαριστεράς! Γιατί δεν βγαίνει εύκολα η "γρήγορη καταιγίδα μέτρων που κανείς δεν θα καταλάβει"Ο κίνδυνος του "ατυχήματος" που ήρθε πιο κοντάΟι βόμβες της τρομοκρατίας και του προσφυγικού και πώς ο Τσίπρας μπορεί να... "ξεσκονίζει" τα φτερά των γαλλικών μαχητικών
Στην ποδοσφαιρική πιάτσα κάθε φορά που ξεκινά το πρωτάθλημα, στα καφενεία και τις καφετέριες ξεκινούν και τα στοιχήματα για το ποιοι προπονητές  θα «καρατομηθούν» και «πότε». Τα στοιχήματα πάνε κυρίως για αν ο προπονητής θα φτάσει να «κάνει» παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου, γιορτή Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη και Χριστούγεννα!
Κάπως έτσι αρχίζουν και τα στοιχήματα στην πολιτική πιάτσα για υπουργούς αλλά και τις ίδιες τις κυβερνήσεις. Και μάλλον μετά την «παραίτηση-απόλυση» Σακελαρίδη ξεκίνησαν για τα καλά..
To ερώτημα που κυριαρχεί είναι,
«πόσο και πόσα μπορεί να αντέξει αυτή η κυβέρνηση»…
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαινομενικά είναι ισχυρή κυρίως λόγω του πολιτικού κεφαλαίου του Αλέξη Τσίπρα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ρίξει λευκή πετσέτα με μια ανιαρή και χωρίς ουσία εκλογική διαδικασία που θα εκλέξει (κατά πάσα πιθανότητα) έναν μεταβατικό αρχηγό.
Στο «Βιλαμπάχο» της κεντροαριστεράς «ακόμα τρίβουνε» όπως απέδειξε και η εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ που έφερε όλα τα κόμματα του χώρου για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι. Χωρίς ορατό τον ορίζοντα εφικτών συνεργασιών, 1 στις 2 λέξεις των ομιλητών ήταν ΣΥΡΙΖΑ, απόδειξη ότι τα βλέμματα στρέφονται προς το παρόν στο κυβερνητικό κόμμα και την πορεία του. Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το αν θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ το βάρος των μέτρων του 3ου Μνημονίου και το αν τελικά θα κυριαρχήσει οριστικά στον πολιτικό χώρο του κέντρου.
Οι ατάκες των υπουργών και η καρατόμηση Σακελαρίδη
Υπουργοί, στα κυβερνητικά πηγαδάκια εδώ και ένα μήνα προσπαθούν να δώσουν κουράγιο ο ένας στον άλλο λέγοντας μεταξύ τους πως «ότι τραβήξουμε θα είναι μέχρι τον Δεκέμβριο. Θα ψηφίσουμε την… άμμο της θάλασσας γρήγορα και μετά θα είμαστε οκ. Δεν θα πάρει χαμπάρι κανένας τι ψηφίστηκε».
Η ελπίδα των υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εδράζοταν αφενός στο ότι οι πολίτες είναι εξουθενωμένοι από τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και ουδείς επιθυμεί μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και αφετέρου στο ότι οι υπόλοιποι κομματικοί πόλοι δεν έχουν βρει τον βηματισμό τους.
Η περίπτωση Σακελαρίδη όμως έρχεται να αναδείξει ότι τα πράγματα δεν είναι απλά. Η καρατόμηση του παλαι ποτε στενού συνεργάτη αποδεικνύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κινηθεί με συμβατικό τρόπο αλλά και ότι η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την συνοχή και την αντοχή που ίσως ανέμεναν στο Μαξίμου.
Είναι κοινό μυστικό ότι η ομάδα των 53 (στην οποία ανήκει και ο Σακελαρίδης) επιθυμεί ρόλο και λόγο και θα επιδιώκει «χτυπήματα» στην μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. Όμως, είναι βέβαιο ότι δεν θα επιδιώξει μια βίαιη σύγκρουση που θα δημιουργήσει θέμα στη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Μάλιστα, ενδεχομένως, η ομάδα των 53 να έρθει σε πολύ δυσχερή θέση αν η κυβερνητική πλειοψηφία μειωθεί μιας και θα πέσει ουσιαστικά στις πλάτες της η κοινοβουλευτική επιβίωση της κυβέρνησης.
Τα (πιο) δύσκολα είναι μπροστά
Ολα αυτά συμβαίνουν με έναν εξαιρετικά επώδυνο κοινοβουλευτικό ορίζοντα, με τους πλειστηριασμούς και τα ισοδύναμα να φαντάζουν «παιγνιδάκια» μπροστά σε όσα πρέπει να ψηφιστούν στο επόμενο διάστημα (πχ ασφαλιστικό). Και βέβαια τι θα γίνει αν η τρύπα στον προϋπολογισμό πάρει νέες διαστάσεις; Μπορεί η κυβέρνηση να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα; Αρκεί να λένε οι υπουργοί ότι «θα ψηφίζουμε γρήγορα χωρίς να καταλαβαίνει κανείς τίποτα»; Μάλλον όχι…
Ο κυβερνητικός αυτός στόχος (δηλαδή μιας γρήγορης «καταιγίδας» μέτρων) φάνταζε πιο εύκολος πριν λίγο καιρό αλλά πλέον η υλοποίησή του δεν είναι τόσο απλή.
Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι ο παρών νομοθετικός σχεδιασμός θα υλοποιηθεί αλλά με την κυβέρνηση να έχει απολέσει πολιτικό κεφάλαιο το οποίο ελπίζει ότι θα έχει χρόνο αργότερα να ανακτήσει.
Φυσικά, πάντα με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος που θα επιφέρει εξελίξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία και διλήμματα κυβερνητικής συμμετοχής ή συνδρομής σε ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, μιας και σε όλες τις πλευρές είναι αδιανόητη μια νέα προσφυγή σε εκλογές.
Νωρίς ήρθαν τα δύσκολα σύντροφοι!
Όπως και να χει όλοι συνομολογούν οτι τα μαύρα σύννεφα για την κυβέρνηση μαζεύτηκαν πολύ νωρίς με μικρες και μεσαίες εστίες έντασης να δημιουργούν σωρευτικά μεγαλύτερα προβλήματα .
Σε όλα αυτά φυσικά θα πρέπει να προστεθούν οι ασύμμετροι κίνδυνοι της νέας τρομοκρατίας και της προσφυγικής βόμβας. Δυο θέματα τα οποία η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει με ενδεχομένως σκληρά διλήμματα. Πχ Η Ελλάδα Θα μείνει εκτός στρατιωτικών επιχειρήσεων αδειάζοντας την φίλη Γαλλία; Αν αποφασιστεί συμμετοχή η χώρα μπαίνει στο κάδρο των στόχων του ISIS και βέβαια ο Α. Τσίπρας από διαδηλωτής κατά των στρατιωτικών επεμβάσεων θα βρεθεί να «ξεσκονίζει» τα φτερά των γαλλικών μαχητικών ραφαλ!
Επίσης τι θα κάνει ο Α. Τσίπρας αν η Ε.Ε δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν συνδράμει την Ελλάδα όπως η κυβέρνηση θα ήθελε…
Η πολιτική κυριαρχία του Α. Τσίπρα μπορεί στην παρούσα φάση να μην αμφισβητείται σοβαρά αλλά η μνημονιακή εποχή έχει αποδείξει ότι καταπίνει εξελίξεις και πρόσωπα με εντυπωσιακή ταχύτητα και ευκολία.
Μπορεί σήμερα να φαντάζει δύσκολο αλλά… ουδείς αλώβητος σε καιρό μνημονίων. Και βέβαια σε μεγάλο βαθμό το μέλλον Τσίπρα θα κριθεί από το αν η ΝΔ θα παραμείνει στην «άλλου» φάση της επι μακρόν.
Και φυσικά από το αν στην κεντροαριστερά θα κινηθεί κάτι που θα αποτελούσε «πόλο έλξης» για να επαναπατριστούν οι κεντρώοι και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι.
Και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον «κοντινό» ορίζοντα…

Εκτός αν… (που είναι θέμα άλλης ανάλυσης)!

Δεν υπάρχουν σχόλια: