Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΛΥΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ. ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ...

Η Νέα Δημοκρατία από χθες έχει πάψει να υφίσταται ως κόμμα. 
Όταν δεν μπορεί να εκλέξει αρχηγό και μάλιστα όχι για πολιτικούς αλλά για τεχνικούς λόγους είναι καλύτερα να το κλείσουν το μαγαζί και να δουν τι άλλο μπορούν να κάνουν.
Ακόμη κι αν καταφέρουν, μετά από κάποιο διάστημα, να οργανώσουν νέα ψηφοφορία το φιάσκο που συνέβη δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Δεν είναι ότι καταρρακώθηκε η ψυχολογία των νεοδημοκρατών αλλά ότι έχει γίνει περίγελως σε όλους τους Έλληνες. Και όταν στην πολιτική επεισέρχεται η χλεύη είναι καλύτερα για τους πολιτικούς να αποσύρονται.
Κανείς πλέον δεν παίρνει στα σοβαρά την αξιωματική αντιπολίτευση. Ούτε και πρόκειται στο προβλεπτό τουλάχιστον μέλλον να εμπιστευθεί αυτή την πολιτική παράγκα του Καραγκιόζη. Είναι δε αστεία όλα αυτά που λέγονται περί ορισμού νέου μεταβατικού Προέδρου,
ο οποίος θα αναλάβει να οργανώσει νέα διαδικασία εκλογής.
Αν είναι κάθε φορά που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα να ορίζουν κι έναν μεταβατικό αρχηγό είναι καλύτερα να πάνε σ' ένα σύστημα κληρώσεων και εκ περιτροπής ανάληψη της Προεδρίας. Να οργανώσουν ένα σύστημα εσωκομματικού λότο και σ' όποιον του κάτσει. Ή ένα συστημα όπως είναι με την κυκλοφορία των μονών ζυγών στο δακτύλιο. Σήμερα οι υποψήφιοι για την αρχηγία είναι όσων το όνομα αρχίζει από "Α", την επομένη από "Β" και ούτω καθ' εξής, ενώ τα Σαββατοκύριακα μπορούν να εναλλάσσονται οι βουλευτές του λεκανοπεδίου με τους εξ επαρχίας βουλευτές.
Ένας νέος μεταβατικός αρχηγός το μόνο που θα καταφέρει είναι να βαθύνει την κρίση και να οδηγηθεί η συντηρητική παράταξη σε κατακερματισμό. Εξάλλου, σχεδόν άπαντες, με τον τρόπο που οργανώθηκε η ψηφοφορία και τα πρόσωπα των υποψηφίων, προεξοφλούσαν τη διάσπαση ανεξαρτήτως ποιός θα αναδεικνυόταν αρχηγός.
Στη συντηρητική παράταξη εάν δεν καταλάβουν πως και το κόμμα τους, όπως και το ΠΑΣΟΚ, έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο το μόνο που θα κάνουν είναι να προσθέτουν χρόνια εξουσίας στον Τσίπρα.
Η κεντροδεξιά όπως και η κεντροαριστερά, είτε θα ανασυγκροτηθούν εκ βάθρων, με άλλες προτεραιότητες, άλλη δομή, στρατηγική και πολιτικό λόγο είτε θα συρρικνώνονται μέχρι να σαπίσουν και να πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων της Ιστορίας. Αν συνεχίζουν απλώς να ανακυκλώνουν πρόσωπα στην ηγεσία τους δεν πρόκειται να γιατρευθούν ποτέ.
Η μόνη λυτρωτική διαδικασία για τη Ν.Δ. είναι εις εκ των τεσσάρων υποψηφίων ή κάποιος άλλος να βγει μπροστά και να τη διασπάσει προσφέροντάς της ταυτόχρονα ένα νέο όραμα. Μόνον όποιος εγγυηθεί τη διάσπασή της μπορεί και να την αναγεννήσει.
Είναι κάποιος εκ των τεσσάρων ικανός να το κάνει; Έχει τα κότσια να πει αυτό θα γίνει κι όποιος θέλει οπίσω μου ελθείν; Δεν νομίζω. Πάντως όποιος το κάνει έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει το παιχνίδι. Όποιος βγει και πει "με όσα συνέβησαν εγώ δεν θέλω να έχω καμμία σχέση, τα καταγγέλλω και σας καλώ να τραβήξουμε αυτόν το δρόμο για να επανενώσουμε και να ανασυστήσουμε τη Δεξιά Παράταξη προκειμένου να διεκδικήσουμε την εξουσία και να σώσουμε τη χώρα" θα βρεθεί σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των άλλων δελφίνων.
Αν υπάρχει κάποιος που όντως έχει στόφα αρχηγού έχει την ευκαιρία να το αποδείξει. Του προσεφέρθη με το "μπάχαλο" της χθεσινής ψηφοφορίας. Ας την αδράξει και ας προχωρήσει. Ας πάει στη Συγγρού, μέρα μεσημέρι και με τηλεοπτικά συνεργεία και ας θυροκολλήσει το κηδειόχαρτό της.
Αν και μετά από αυτή την ξεφτίλα συνεχίσουν να ομνύουν γενικά και αόριστα στο όνομα της ενότητας και της ευθύνης το μόνο που εγγυώνται είναι το σάπισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι ακόμη χειρότερα αν περιμένουν από τον Καραμανλή να τους σώσει ή να τους πει τι πρέπει να κάνουν. Θα περιμένουν και θα περιμένουν, και θα περιμένουν...
Αν δεν καταλάβουν ότι είναι η ώρα να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να οξυνθούν πολιτικά οι μεταξύ τους αντιθέσεις, αλλά συνεχίζουν να παίζουν τη μελισσούλα και τις κουμπάρες ή το παιχνίδι των λυγμών και της επίρριψης ευθυνών στους άλλους, τότε ας ζητήσουν από τον Τσίπρα να ορίσει μια τρόικα στη Ν.Δ. και να τους ελέγχει ανά τρίμηνο αν υλοποιούν αυτά που θα συνομολογήσουν προκειμένου να τους επιτρέψει να συνεχίσουν να βρίσκονται στα βάθρα των παρελάσεων και στο Κοινοβούλιο.

Φελνίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: