Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ S&B

Το ζήτημα της επαπειλούμενης επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στο μεταλλείο της μέχρι πρότινος S&B μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος έφερε στο προσκήνιο η Λαϊκή Συσπείρωση με συζήτηση που προκάλεσε ο επικεφαλής της, Γιώργος Ιωσηφίδης στο Συμβούλιο του Δήμου Δελφών. 
Ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης έκανε λόγο για εκφοβισμό των εργαζομένων από το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, για απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση μισθών. Δίπλα στους εργαζομένους δήλωσε ο Θαν. Παναγιωτόπουλος και το Δημοτικό Συμβούλιο, ευρύτερο θέμα χωροταξίας και ακύρωσης του τουρισμού λόγω των εξορύξεων έθεσε ο Παν. Μέγκος.
Η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο
Φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της πώλησης των βωξιτών γιατί οι εκμεταλλεύτριες εταιρείες έχουν προξενήσει ήδη κακό στην περιοχή και συνεχίζουν να προξενούν. Ο Κυριακόπουλος, ως κατακτητής της περιοχής, πούλησε τον θησαυρό της περιοχής μας,
που είναι λαϊκός πλούτος, σαν να ήταν δικιά του περιουσία, κληρονομιά από τους παππούδες του. Ο βωξίτης πριν 80 πάνω κάτω χρόνια, με απόφαση των Γερμανών κατακτητών, δόθηκε πεσκέσι σε αυτή την οικογένεια. Οι κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων χρόνων δίνανε γη και ύδωρ, προνόμια και επιδοτήσεις, για κάποιες θέσεις εργασίας, σε εργάτες που παρήγαγαν αυτόν ακριβώς τον πλούτο, για να γίνει ο όμιλος της οικογένειας των Ηλιοπουλαίων ένας παγκόσμιος κολοσσός.
Και βέβαια για να έχουν την εύνοια των «αφεντικών» της περιοχής. Τα σημερινά αποτελέσματα είναι 1200 λιγότερες θέσεις εργασίας, ξεκοιλιασμένα βουνά, νεκρούς και σακάτηδες εργάτες. Σε πάντρεμα με τις εκάστοτε πολιτικές, φτώχεια και ανεργία στον Νομό, ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Αυτή η καταστροφή παραγωγικής δύναμης, φυσικού πλούτου καθώς και της σημερινής κατάστασης που βιώνουν οι συμπολίτες μας εργαζόμενοι του μεταλλείου, που σε καθεστώς στενής επιτήρησης, εκφοβισμού και αβεβαιότητας, που σκόπιμα καλλιεργείται από τους νέους ιδιοκτήτες της δικιάς μας περιουσίας, συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι του μεταλλείου είναι στην «τσίτα» για το εάν αύριο θα είναι στη δουλειά ή όχι.
Η πώληση του δικού μας βωξίτη, έγινε με τη σημερινή διακυβέρνηση. Το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει (και που προκλητικά διατηρείται) δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να τα αλλάξει όλα. Εργασιακές σχέσεις, συμβάσεις, μισθούς. ΟΛΑ. Όσο δεν παίρνονται φιλεργατικά μέτρα και όσο διατηρούνται προνόμια για τους μεγαλοεργοδότες τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα ασυδοσίας και «κανιβαλισμού» και στην περιοχή μας. Σε αυτή τη δικαιολογημένη φοβία, με άμεσες επιπτώσεις σε όλη την οικονομική ζωή της περιοχής, το Δημ. Συμβούλιο πρέπει να κάνει γνωστό στον καθέναν ότι δεν θα ανεχτεί καμία μείωση θέσης εργασίας, καμία μείωση μισθών, καμία αλλαγή σύμβασης.
Να πάψει ΤΩΡΑ κάθε δραστηριότητα που τρομοκρατεί τους εργαζόμενους, πολλαπλασιάζει την ένταση της εργασίας και αυξάνει την παραγωγικότητα με όποιες συνέπειες για εργατικά ατυχήματα. Είτε αυτή πηγάζει από ενέργειες του εργοδότη, είτε από το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει (μείωση μισθών), είτε αυτό που επίκειται (μείωση θέσεων εργασίας).
Παναγιωτόπουλος: "Η νέα εταιρεία να αποδείξει ότι έχει έρθει με καλούς σκοπούς"
Για κύκλο ανασφάλειας από τους εργαζόμενους και τους εργολάβους έκανε λόγο ο Δήμαρχος Δελφών σχετικά με τη διασφάλιση της εργασίας τους μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο μεταλλείο. "Εμείς θα πρέπει να είμαστε στο πλευρό τους. Να μην υποβιβαστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα και η νέα εταιρεία να αποδείξει ότι έχει έρθει με καλούς σκοπούς" υπογράμμισε ο Δήμαρχος Δελφών.
Ιωσηφίδης: "Η νέα διοίκηση τρομοκρατεί και πατάει στον σβέρκο τους εργαζόμενους"
Τη βούληση και την απόπειρα του νέου εργοδότη να μειώσει το κόστος εργασίας κατήγγειλε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. Και ότι αυτό επιχειρεί να το πράξει με τρομοκράτηση των εργαζομένων. "Τους πατάει κυριολεκτικά στον σβέρκο. Ο Κυριακόπουλος πούλησε την εκμετάλλευση σα να ήταν δική του η γη. Είμαι σίγουρος για απολύσεις και απόλυτα σίγουρος για μειώσεις μισθών" ανέφερε.
"Έχει φέρει εργαζόμενους από την άλλη εταιρεία και παρακολουθούν τους εργαζόμενους στο μεταλλείο. Δουλεύουν αδήλωτοι και ανασφάλιστοι, υπερωρίες τα σαββατοκύριακα χωρίς άδεια. Πριονίζουν ως και τα υποστηλώματα για λόγους κόστους" πληροφόρησε το Σώμα ο Γ. Ιωσηφίδης και ζήτησε ένα καταγγελτικό ψήφισμα από το Συμβούλιο, που θα δηλώνει ρητά ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί τίποτα από όλα αυτά.
Μέγκος: "Τι θέλουν, δηλαδή; Να μας κάνουν όλους να φύγουμε από τη Φωκίδα;"
Για έλλειψη συνολικής στρατηγικής κατηγόρησε τον Δήμο Δελφών τα 4 τουλάχιστον τελευταία χρόνια ο επικεφαλής των "Πολιτών στο Προσκήνιο" και επεσήμανε την ανάγκη για οργανωμένη στρατηγική γύρω από τη θέση των εξορυξεων στην ανάπτξη της περιοχής. Ο Π. Μέγκος έθεσε ευρύτερα το θέμα της χωροταξίας στον Δήμο και της πρόταξης του τουρισμού ως βασικού αναπτυξιακού του πυλώνα, προτεραιότητα η οποία ακυρώνεται από την ασύδοτη μεταλλευτική δραστηριότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα την εν εξελίξει συζήτηση αναφορικά με το ΓΠΣ Ιτέας. "Εμείς, ως Δήμος, βλέπουμε το θέμα κάθε φορά αποσπασματικά και η εταιρεία οργανωμένα. Για αυτό πάντα θα είναι πιο μποροστά από μας", ανέφερε.
Ταυτόχρονα, εγκάλεσε την πλειοψηφία για τη στάση της προ διμήνου, όταν γνωμοδότησε υπέρ της παραχώρησης στην S&B του χώρου στο Λαρνάκι, ενώ έδωσε και είδηση, γνωστοποιώντας ότι αυτή την απόφαση η παράταξή του την έχει προσβάλει διοικητικά και τόνισε ότι θα την κερδίσει.
Παναγιωτόπουλος: "Θέλουμε να λειτουργούν τα μεταλλεία, αλλά με κανόνες"
"Κάθε φορά που συζητάμε για τα μεταλλεία, ο Π. Μέγκος πιάνει το θέμα συνολικά" απάντησε ο Δήμαρχος Δελφών και συνέχισε: "'Οπου υπάρχουν ουσιαστικά θέματα, τα διεκδικούμε. Πάρτε για παράδειγμα την Αλεφάντω. Θέλουμε να λειτουργούν τα μεταλλεία, αλλά να λειτουργούν με κανόνες. Και θέλουμε αρμονική συμβίωση των εξορύξεων με τις υπόλοιπες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Αυτό είναι το πλαίσιό μας, για το οποίο ο Παν. Μέγκος μας κατηγορεί ότι δεν έχουμε. Δε θέλουμε να γίνουμε Σκουριές" επεσήμανε ο Θαν. Παναγιωτόπουλος στην απάντησή του προς τον επικεφαλής των "Πολιτών στο Προσκήνιο".

Ταυτόχρονα, για το χωροταξικό της Ιτέας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς τις παραχωρήσεις που ήδη ισχύουν για τα επόμενα 5-10 χρόνια, ενώ δήλωσε απολύτως υπέρ των αντισταθμιστικών της εταιρείας προς την περιοχή, όχι ως χάρη, όπως επεσήμανε, αλλά ως θεσμοθετημένη υποχρέωση και νομική δέσμευση. Κλείνοντας, επανέλαβε ότι ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων.


πηγη.amfissaface.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: