Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Μετά τις δεδομένες υποψηφιότητες της Βουλευτή Φωκίδας, Ασπασίας Μανδρέκα και του Υποδιοικητή του ΙΚΑ, Κώστα Παπαθανασίου, φαβορί για την 3η θέση του συνδυασμού εμφανίζεται ο πολιτευτής από τη Δωρίδα, Κων/νος Χαλιορής.
Διμέτωπη μάχη με το χρόνο δίνουν στο στρατόπεδο του μείζονος κυβερνητικού εταίρου. Από τη μία η προσπάθεια για την εύρεση των απαραίτητων βουλευτών που θα συμπληρώσουν το "μαγικό" αριθμό των 180, ώστε να αποσοβηθούν οι πρόωρες εκλογές το Φεβρουάριο με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και με φόντο το άκρως δυσμενές τοπίο για την συγκυβέρνηση που περιγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Από την άλλη,
και με το ενδεχόμενο της μη ευόδωσης αυτού του ούτως ή άλλως δύσκολου εγχειρήματος, άρα και της διενέργειας πρόωρων εκλογών αρχομένης της Άνοιξης, στην Συγγρού επιχειρούν να φανούν ετοιμοπόλεμοι σε μια τέτοια εξέλιξη και να καταρτίσουν ψηφοδέλτια ανά νομό κι εκλογική περιφέρεια που θα αποφέρει τους μεγαλύτερους δυνατούς καρπούς αυτή τη στιγμή και στο μέτρο και το βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
Σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια στρέφεται στην εξεύρεση και την προσέλκυση προσώπων που θα συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη δυνατή φθορά από τις ασκηθείσες ως τώρα πολιτικές, τις αστοχίες και τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί και που θα ανακαλούν όσο το δυνατό λιγότερο στο μυαλό και το θυμικό του μέσου εκλογέα τη λογική και τις πρακτικές του "κομματικού σωλήνα". Στόχοι φιλόδοξοι όσο και δύσκολοι, μιας κι ο τελευταίος ανασχηματισμός φανέρωσε μεγάλη ένδεια του κόμματος σε αξιόλογο έμψυχο δυναμικό κι εφεδρείες από εκείνες που κρίνουν την τελική έκβαση των μαχών, αλλά και που θα επικαθορίσουν σε ικανό βαθμό την εικόνα του κόμματος στις προσεχείς εκλογές και θα διαγράψουν μια όσο το δυνατό πιο επιθυμητή και διαχειρίσιμη εκλογική επίδοση για το κόμμα της ελληνικής συντηρητικής παράταξης.
Το ίδιο κρίσιμη, ει μη ακόμα περισσότερο, σχηματοποιείται η εικόνα του κόμματος και στη μονοεδρική της Φωκίδας. Όσο κι αν σε απόλυτους αριθμούς φαντάζει αμελητέας σημασίας, το ακριβώς αντίθετο συνιστά η επίγνωση ότι πρόκειται για μονοεδρική περιφέρεια, που κρίνεται ακόμα και για μία ψήφο, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης στο σύνολο τη επικράτειας. Και με δεδομένα ότι αφ ενός αποτελεί ένα νομό παραδοσιακά προσκείμενο στη δεξιά παράταξη, αφ ετέρου ότι δύσκολα, την παρούσα φάση, προβλέπεται κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του πιθανότερου νικητή της αναμέτρησης, του ΣΥΡΙΖΑ, και με την πεποίθηση των επιτελών της Συγγρού ότι προϊόντος του χρόνου θα "μαζεύουν" τη διαφορά στις σφυγμομετρήσεις, γίνεται κατανοητή η σημασία που έχουν πρόθεση να επιφυλάξουν στη Φωκίδα από πλευράς σχεδιασμού στη ΝΔ.
Ιδιαίτερα μετά κι από τις πρόσφατες παρενέργειες που προξένησε η παραίτηση Ράμμου από το θώκο του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, με τη γνωστή "φιλολογία" που τη συνόδευσε. Εξέλιξη η οποία "τσαλάκωσε" περαιτέρω το προφίλ του κόμματος στο νομό, αλλά κι δημιούργησε βαρύ ψυχολογικό κλίμα στις τάξεις των υποστηρικτών του κόμματος, μετά κι από το ηχηρό "καμπανάκι" που σήμανε η οριακή επικράτηση της ΝΔ στη Φωκίδα στις ευρωεκλογές του Μαίου, αλλά και των διογκούμενων αρνητικών κρίσεων και της δυσφορίας που παράγουν η συνεχιζόμενη κυβερνητική πολιική κι η διαιώνιση κι η επίταση της ανασφάλειας για μικρές επιχειρήσεις, ανέργους και νοικοκυρία για το εγγύς μέλλον. Εξελίξεις οι οποίες απελευθερώνουν σειρά συζητήσεων, φημών και εικασιών και που καταδεικνύουν την "κινούμενη άμμο" στην οποία καλούνται να βαδίσουν εφ εξής στελέχη κι οπαδοί της συντηρητικής παράταξης στην Φωκίδα.
Αυτό που ως τώρα ήταν δεδομένο και γνωστό τοις πάσι ήταν ότι είχε κλείσει η υποψηφιότητα 2 εκ των 3 υποψηφίων του κόμματος στο νομό. Ειδικότερα, ευνόητο είναι ότι η νυν Βουλευτής Φωκίδας, Ασπασία Μανδρέκα κι ο Υποδιοικητής του ΙΚΑ και τοπικός πολιτευτής, Κώστας Παπαθανασίου θα αναμετρηθούν για την κατάκτηση της πρωτιάς των σταυρών στο νομό. Παράλληλα, προϊούσα αμηχανία προκαλεί σε όλο και περισσότερους στο ντόπιο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο ο "πάγος" στις σχέσεις κι η γνωστή αντιπαλότητα των δύο αυτών βασικών στελεχών , πραγματικότητα η οποία δείχνει να απειλεί ευθέως την ενότητα και το αρραγές του κόμματος εν όψει μιας τραχιάς και δύσκολα προβλέψιμης στην τελική της έκβασή εκλογικής αναμέτρησης. Το νέο στοιχείο, εν τούτοις, είναι ότι δείχνει να συμπληρώνεται το παζλ με την πολύ πιθανή συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο του Κωνσταντίνου Χαλιορή.
Ο πολιτευτής με καταγωγή από το Καστράκι της Δωρίδας ήρθε στο προσκήνιο των πολιτικών πραγμάτων της περιοχής πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν κι αποτέλεσε μία από δύο-τρεις τις επιλογές που εξέτασε ο Κώστας Μπακογιάννης για τη θέση του επικεφαλής για την υποψηφιότητα της Π.Ε. Φωκίδας, στο πλαίσιο της προγραμματικής του δέσμευσης για τη συμπερίληψη νέων προσώπων στο κάδρο των άμεσων συνεργατών του και προτού, εν τέλει, καταλήξει στην ατυχή, όπως αποδείχτηκε και για τον ίδιο, τοποθέτηση Ράμμου. Έκτοτε, και με προίκα τις υψηλές γνωριμίες και διασυνδέσεις που έχει φροντίσει να καλλιεργήσει με σύστημα κι επιμονή, όντας και στέλεχος του περιβάλλοντος της Ντόρας Μπακογιάννη, στους αθηναϊκούς κύκλους, ο Κων. Χαλιορής έχει αναπτύξει μια έντονη κι εύκολα διακρινόμενη κινητικότητα στην περιοχή της Φωκίδας. Κινητικότητα που μεταφράζεται στην καλλιέργεια επαφών κι ερεισμάτων σε όλο το εύρος του νομού, αλλά και της ενημέρωσης για τα προβλήματα και τις "ανοιχτές πληγές" που ταλανίζουν την περιοχή.
Δραστηριότητα που, από ότι φαίνεται, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τον άξονα Συγγρού-Μαξίμου, καθώς, επίσης, κι ότι συγκεντρώνει, κατά το επιτελείο του κόμματος, των χαρακτηριστικών που έχουν προκρίνει για το "προφίλ" των νέων υποψηφίων που επιδιώκουν να προσελκύσουν στους συνδυασμούς τους. Πιο συγκεκριμένα, ενός νέου ατόμου, με "γκελ" και διεισδυτικότητα σε νέους ψηφοφόρους, που αποτελούν "αχίλλειο πτέρνα" του κόμματος, σύμφωνα και με τα πάγια ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων κατά την τελευταία διετία, με μηδενική εμπλοκή, παράλληλα, σε τοπικές έριδες, αλλά και του τεχνοκρατικού προφίλ που βρίσκεται στον αντίποδα του κομματικού σωλήνα, καθώς ο 35χρονος πολιτευτής είναι οικονομολόγος-επιχειρηματίας.
Παράλληλα, και σε ένα δεύτερο φόντο, η πιθανότατη υποψηφιότητα Χαλιορή φιλοδοξεί να καλύψει και το κενό στη Δωρίδα, όπου εμφανίζεται αποψιλωμένη από στελέχη για τη θέση του υποψηφίου. Στους κομματικούς σχεδιασμούς δεν περνάει απαρατήρητο ότι η περιοχή αυτή ήταν εκείνη που έδωσε κατ ουσίαν την πρωτιά στη ΝΔ για τη Φωκίδα στις ευρωεκλογές του Μαίου και, όπως είναι ευνόητο δεν επιθυμούν για κανένα λόγο να θέσουν εν αμφιβόλω αυτή το συγκριτικό πλεονέκτημα.
Το Amfissaface είχε δημοσιεύσει την περασμένη Άνοιξη αναλυτική συνέντευξη Χαλιορή (θυμηθείτε εδώ ). Το πλέον πιθανό, επομένως, κι εφ όσον επιβεβαιωθούν πλήρως οι συγκλίνουσες στο θέμα αυτό πληροφορίες, είνα ότι η εικόνα του νεοδημοκρατικού ψηφοδελτίου στη Φωκίδα αποκρυσταλλώνεται. Η ανάσχεση, ωστόσο, κι η αναστροφή του δυσμενούς σε πολλά επίπεδα κλίματος που έχει σχηματοποιηθεί είναι μια άλλη, κι άκρως ενδιαφέρουσα, ιστορία. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ξετυλιχθούν άμεσες ενέργειες, με πρώτη την επίσκεψη στο νομό του "ειδικού απεσταλμένου" της Συγγρού, Κων. Χατζηδάκη στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ.amfissaface.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Biografiko xaliori:0-0=0
epagelma: apo grafeio politiko se grafeio
agapimeno vouloma: felos

Ανώνυμος είπε...

Μια απλή αναζήτηση στο Google θα σε βοηθησει να εχεις μια πληρη και αντικειμενικη εικονα.

Ανώνυμος είπε...

Το να απαξιώνουμε ένα νέο άνθρωπο, απλά και μόνο επειδή κατεβαίνει στο χώρο της πολιτικής και μάλιστα χωρίς να γνωρίζουμε στοιχεία της διαδρομής του, δεν τιμά πρωτίστως εμάς.Προφανώς όμως, η αδιαφορία και η αδράνεια των μέχρι τώρα εκπροσώπων μας, μας ταιριάζει περισσότερο...