Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

E Π Ι Σ Τ Ο Λ Η ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΑΡΜΑΤΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ

EΠΙΣΤΟΛΗ                  Γαλαξίδι 5.3.2014
Ευσταθίου Μαρματάκη                                           Προς το
Πρώην Προέδρου της                                              Δήμο Δελφών
Κοινότητας Πεντεορίων                                          Δ.Ε. Γαλαξιδίου
ΘΕΜΑ. Προέλευση κονδυλίων για μελέτες και έργα και τρόπος διάθεσής τους
 Κυρία Αντιδήμαρχε ,
Επειδή, κατά την άποψή μου , στο Δήμο μας υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση από απόψεως χρηματοδότησης άλλης ενταχθείσης σε αυτόν χρεωμένης Δ.Ε. ζήτησα στις 12.12.2013 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας να πληροφορηθώ την προέλευση των πηγών των κονδυλίων των Δήμων γενικώς  για μελέτες και έργα καθώς και την τυχόν ύπαρξη σε δεύτερο βαθμό εποπτείας ή ακόμη και ελέγχου διανομής των ποσών ώστε να εξασφαλιστεί η ισόνομη και παράλληλη ανάπτυξη όλων των περιοχών ενός Καλλικρατικού Δήμου που ήταν ένας από τους βασικούς λόγους ιδρύσεώς του .
Πρόσφατα,
και μετά τη διαβίβαση του εν λόγω εγγράφου μου στο Δήμο μας έλαβα από τον κ. Γ. Γραμματέα  το υπ αριθμ.2291/5.2.2014 ενημερωτικό έγγραφο , το οποίο έχει κοινοποιηθεί και σε σας , με πλήρη ανάλυση των πηγών προέλευσης των ποσών που λαμβάνει  ο Δήμος , το χρόνο σύνταξης μιας μελέτης  (το πολύ έξη μήνες ) , αναλόγως του έργου ,   τη διαδικασία των προς χρηματοδότηση έργων κ.ά. .
Επί ορισμένων όμως θεμάτων που αφορούν τη Δ.Ε. Γαλαξιδίου και συγχρόνως άπτονται του τρόπου λειτουργίας και των κατευθυντήριων γραμμών του Δήμου μας θα ήθελα να διατυπώσω κάποιους προβληματισμούς.
Στην παράγραφο 4.2 γίνεται αναφορά του προγράμματος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. ( Ευ-ρωπαϊκά Προγράμματα ) όπου εντάχθηκαν έργα ανάπλασης ,  κατά σειρά , στις  Δ.Ε. Ιτέας , Παρνασσού , Καλλιέων και Δεσφίνας.  Στο πρόγραμμα αυτό δε συμπερι-λήφθηκε η Δ.Ε. Γαλαξιδίου επειδή η μοναδική  πρόταση – μελέτη ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Γαλαξιδίου είχε μόνο αρχιτεκτονική μελέτη .
Το ερώτημα λοιπόν είναι , γιατί ο Δήμος αφού είχε την αρχιτεκτονική μελέτη για την παραλιακή ζώνη  του Γαλαξιδίου  δε μερίμνησε , επί τρία χρόνια , για τις απαιτούμε-νες αδειοδοτήσεις από τις συναρμόδιες υπηρεσίες  ενώ ο απαιτούμενος χρόνος , με ευοίωνες συνθήκες, συλλογής τους ήταν ένα έτος ; 
 Η προώθηση κάθε έργου εξαρτάται από την ενεργητικότητα του (της)Αντιδημάρχου της κάθε Δ.Ε. ή της πρόσβασής του ( της ) με πρόσωπα –κλειδιά στο Δήμο ;
Οι αιρετοί Δημοτικοί σύμβουλοι και μάλιστα της μείζονος συμπολίτευσης της Δ.Ε. Γαλαξιδίου τι έχετε κάνει και τι προτίθεστε να κάνετε για τη συγκεκριμένη περίπτωση αφού η χρηματοδότηση έργων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το χρέος του πρώην Δήμου Γαλαξιδίου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γ. Γραμματέας στην παράγραφο 4.3 που περιγράφεται παρακάτω ;
Στην παράγραφο 4.3 γίνεται αναφορά ότι επειδή ο πρώην Δήμος Γαλαξιδίου ήταν υπερχρεωμένος αυτό ελήφθη υπόψη μόνο στο πρόγραμμα ΣΑΤΑ ετών 2011 και 2012 τα έσοδα των οποίων διατέθηκαν για εξόφληση έργων και μελετών που είχαν ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2010 και δεν είχαν εξοφληθεί χωρίς αυτό να είχε καμία απολύτως σχέση με χρηματοδοτήσεις έργων που προέρχονταν και προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Στην παράγραφο αυτή ,( πλήρης αντιγραφή από το έγγραφο του κ. Γ. Γραμματέα ) , έχω να παρατηρήσω τα εξής .
Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχουν γίνει έργα στο Γαλαξίδι  και το πρώτο και κύριο θέμα συζήτησης  είναι , επειδή για το θέμα αυτό υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις , το ότι αυτό οφείλεται   στην  έλλειψη μελετών από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου  . Αφού το συγκεκριμένο χρέος του Δήμου ξοφλήθηκε  από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ ετών 2011 και 2012 και δεν έχει σχέση με τις χορηγήσεις από Ευρωπαϊκά  προγράμματα, σε τι ενέργειες έχετε προβεί ως Δήμος  και δημοτική σύμβουλος της μείζονος συμπολίτευσης για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα 2011- 2012  και σα Δήμος και  Αντιδήμαρχος για τα έσοδα ΣΑΤΑ και Ευρωπαϊκά προγράμματα από το έτος 2013 μέχρι σήμερα ; υπάρχουν ώριμες μελέτες ώστε να ενταχθούν σε προγράμματα ;
 Ο έλεγχος παραλαβής εκ μέρους του νεοσύστατου Δήμου περιορίστηκε μόνο στο λογιστικό-ταμειακό τμήμα των συνενωθέντων Δήμων και δεν επεκτάθηκε και στην τυχόν ύπαρξη μελετών και σε ποιο στάδιο βρισκόντουσαν αυτές ώστε ανάλογα και με την σπουδαιότητά τους να προωθηθούν ;
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι σε ερώτημα που είχα υποβάλει στο Υπουργείο Εσωτερικών σε άσχετο χρόνο (Άνοιξη του 2010) για τα προγράμματα  και το ύψος των ποσών που αυτό είχε δώσει στον τότε Δήμο Γαλαξιδίου δεν συμπεριλαμβανόταν το ποσόν της ΣΑΤΑ του έτους 2010 και το οποίο θα πρέπει να  χορηγήθηκε το έτος 2011 που σημαίνει ότι , χωρίς να αίρει τη σπουδαιότητα του χρέους , αφενός μειώνει λογιστικά το χρέος κατά το ύψος του ποσού του και αφετέρου ότι το ποσό αυτό όπως και του έτους 2013 ή τμήμα τους θα πρέπει να έχουν διατεθεί για μελέτες και έργα .
Έργα πάντως όχι μόνο δεν είδαμε , πλην της παροχής νερού  που βασικά είναι απο-τέλεσμα της συνένωσης των Δήμων , αλλά αντιθέτως και παρεμπιπτόντως στο βιολογικό καθαρισμό  , (επισυνάπτεται σχετικό ενημερωτικό προς τους απανταχού Γαλαξιδιώτες ) με την κατάργηση του προσωπικού του Δήμου  και  της εταιρείας συντήρησης … επιτεύχθηκε η πλήρης απορρύθμιση του όλου συστήματος !!!
Σημειώνεται ότι στον προγραμματισμό για το 2014 περιλαμβάνεται έργο για το Γαλαξίδι « ανακατασκευή  πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμός οδού ΜΑΜΑ », αξίας 107.000,00 €  και ότι τα προγραμματισμένα έργα από τα έσοδα των ΑΠΕ μέχρι τις 30.6.2012 είναι 195.504,23 € για τη Δ.Ε. Γαλαξιδίου ( Γαλαξίδι 56.613,51 € )
Θα θεωρούσα παράληψή μου όμως να μη σας ενημερώσω  για όσες μελέτες και όχι μόνο , έτυχε  να γνωρίζω ότι υπήρχαν και άλλες που συντασσόταν  μέχρι 31.12.2010 στον πρώην Δήμο Γαλαξιδίου (πιθανόν να υπάρχουν και άλλες )  .
--  μελέτη σύνδεσης των κοινοτήτων Βουνιχώρας – Πεντεορίων.( Περ/κή μελέτη)
    Είχα επιβλέψει σε προεργασίες διάνοιξης και διαπλάτυνσης του δρόμου αυτού
--  μελέτη  αποχέτευσης στις Κοινότητες Βουνιχώρας και Πεντεορίων
    ( συντάσσεται περιβαλλοντική μελέτη )                       ( ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΗΣΕΑΣ )
--  μελέτη κλειστού γυμναστηρίου στο Γαλαξίδι ( έχει ολοκληρωθεί η
     επικαιροποίηση  και ήδη η μελέτη έχει εγκριθεί από ΚΑΣ )
--  μελέτη θέση ΛΑΚΚΟ στα Πεντεόρια ( υπόλοιπο 350 μέτρων δρόμου ) πλήρους
     σύνδεσης των οδικών αρτηριών ΙΤΕΑΣ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ και ΙΤΕΑΣ-
     ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ μέσω Αγίων Πάντων- Πεντεορίων . Παράλληλα αντίγραφο
     σχεδιαγράμματος  και λοιπόν απαιτούμενων στοιχείων είχαν παραδοθεί από εμένα
     στην τεχνική υπηρεσία της Νομαρχίας καθ υπόδειξη του τέως Νομάρχη και νυν
     κ. Δημάρχου ) Τμήμα του έργου αξίας 25.000,00 € έχει προγραμματιστεί να
     γίνει από τα έσοδα των ΑΠΕ. 
--  μελέτη εργασιών αποκατάστασης απορροής όμβριων υδάτων στη Βουνιχώρα  
   ( το έργο αξίας  66.000,00 € δημοπρατήθηκε πρόσφατα από τα έσοδα των ΑΠΕ)
--  μελέτη  οριοθέτησης ρέματος Κεραμού
--  μελέτη οριοθέτησης Κονιανονεράματος                ( ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΗΣΕΑΣ )
--  μελέτη προετοιμασίας διαχειριστικής επάρκειας  μαζί με το δήμο ΙΤΕΑΣ    -
    διαχειριστική επάρκεια είναι η ικανότητα του φορέα να ανταποκριθεί ως  δικαιού-
    χος στην έγκαιρη οικονομική και ποιοτική εκτέλεση των χρηματοδοτούμενων
    -έργων και πιστοποίηση κατά ISO και ELOT   ( ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΗΣΕΑΣ )
--  μελέτη ανάπλασης μονοπατιού κεδροδάσους  Βουνιχώρας
--  μελέτη αναδάσωσης στην περιοχή Πούντες
--  Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. ( Σχέδιο χωροταξικής και οικιστικής οργάνωσης ανοικτής
     πόλης ) Σύμβαση του Δήμου Γαλαξιδίου με την Περ/ρεια Στερεάς Ελλάδας .
     Απόφαση ένταξης 5985/26.8.2010 μέσω ΕΣΠΑ περιόδου 2007-2013
--  μελέτη ολοκλήρωσης δικτύου αποχέτευσης. Ο μόνος τότε δήμος της Φωκίδας
     που εντάχθηκε στον κατάλογο των επιλέξιμων οικισμών του επιχειρησιακού
     προγράμματος περιβάλλοντος επίτευγμα αρμόδιας υπαλλήλου.
--  Τμήμα οδικού άξονα ΛΑΜΙΑ- ΙΤΕΑ – ΑΝΤΙΡΡΙΟ
     Έχει συνταχθεί από κοινού μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της
     Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ΥΠΕΧΩΔΕ , και έχει σταλεί στο Υπουργείο
     Περιβάλλοντος για το τμήμα της οδού ΙΤΕΑΣ-ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ, που ανήκει στο
     διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο Ε ( Ε65 ) , από τον κόμβο προς Αγία  Ευθυμία μέχρι και
     μετά το Γαλαξίδι μήκους περίπου 13 χιλ.Το βασικό σκεπτικό της εγκριθείσης εισή
     σήγησης ήταν η επικινδυνότητα του τμήματος του δρόμου αυτού , αποτέλεσμα της
     οποίας ήταν και είναι η πρόκληση πλήθους θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
     Η απόφαση για τη σύνταξη της μελέτης αυτής ελήφθη , κατόπιν  ενεργοποίη- 
     σης της τότε τοπικής Δημοτικής αρχής  και αποφασιστικότητα της  πολιτικής
     εκπροσώπου του νομού μας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας , στο
     γραφείο του ΥΠΕΧΩΔΕ , σε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν πλην των
     προαναφερόμενων , ο κ. Νομάρχης και οι ηγεσίες των Δήμων Ιτέας και Άμφισσας. Από τις παραπάνω έγγραφες  αναφορές μου προς το  Δήμο σχετικά με την ακολουθούμενη από αυτόν διαδικασία  ,τις  δημοσιεύσεις , τα γεγονότα ως προς τη μη εκτέλεση έργων λόγω έλλειψης μελετών , προκύπτει ότι  αυτό ήταν πρόσχημα για την κάλυψη έργων που έγιναν και πρόκειται να γίνουν , επιλεκτικά , σε άλλες Δ.Ε. ,
 ( με τη συναινετική  συμπεριφορά ή αδυναμία επιρροής των δημοτικών συμβούλων της μείζονος συμπολίτευσης της Δ.Ε. Γαλαξιδίου στο κέντρο λήψεως αποφάσεων του Δήμου ) , που κάθε άλλο παρά έχουν ως στόχο την ισόνομη και παράλληλη ανά-πτυξη όλων των Δ.Ε. του Δήμου μας .
 Ο Δήμος κ. Αντιδήμαρχε έχει υποχρέωση σύνταξης μελετών, σε επίπεδο ωρίμασης , όλων των προγραμμάτων των εξειδικευμένων  περιπτώσεων για όλες τις Δ.Ε. ώστε να διανεμηθούν τα προς διάθεση ποσά ισόνομα διαφορετικά η επίρριψη ευθυνών στην Δ.Ε. Γαλαξιδίου , πιθανόν και σε άλλες , για τη μη ύπαρξη ώριμων μελετών είναι σα να μιλάμε για  ύπαρξη Καποδιστριακών δήμων εντός του Καλλικρατικού !!!
Η δε Αποκ/μένη Δ/ση Θες/λίας και Στερ. Ελλάδας ,από την οποία αναμένω απάντηση στο υποβληθέν ερώτημά μου , με την εποπτεία και τον ελεγκτικό μηχανισμό της είναι αρμόδια να διασφαλίζει την παράλληλη ανάπτυξη όλων των Δ.Ε ενός Δήμου.

          
Κοιν. -  Αποκ/νη Δ/ση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας
             Γραφείο Γ. Γραμματέως κ. Καλλ. Γερακούδη
           Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
           Γραφείο κ. Δημάρχου
          -  Γραφείο Γ. Γραμματέως του Δήμου
           Πρόεδρο Κοιν. Γαλαξιδίου
         
Συν.1
                                                                                   με τιμή                            
                                                                                      

                                                                        Ευστάθιος Μαρματάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: