Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟ «ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ» ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.

Τεστ αντοχής η κυβερνητική συμβίωση- Οργή για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της συμφωνίας για το φυσικό αέριο από τη Νέα Δημοκρατία - «Σημαντική επιτυχία και των δύο» επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ

Η συμβίωση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν είναι εύκολη. Το σύμφωνο συμβίωσης που έχουν συνάψει οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος βάλλεται πολλές φορές εκ των έσω και είναι στιγμές που η κυβέρνηση μοιάζει κυριολεκτικά με χαλαρή συνομοσπονδία.
Το φυσικό αέριο και η έκρηξη ΠΑΣΟΚ
Δεν είναι τυχαίο ότι υπουργοί εξαγγέλλουν νόμους χωρίς να ενημερώνουν κανέναν, σφηνώνουν τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια με αποτέλεσμα οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής τους. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει και ένας μείζον ανταγωνισμός για θετικές κυβερνητικές αποφάσεις που σπεύδει η Ν.Δ. να εκμεταλλευθεί, προκαλώντας την έκρηξη του ΠΑΣΟΚ.
«Κάποιοι στη Ν.Δ. δεν βάζουν μυαλό κι επιμένουν στην προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλευσης (...) Ας τους μαζέψει κάποιος», λέει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Το τελευταίο επεισόδιο ήταν η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου,
την οποία η Ν.Δ. διαφήμισε και πάλι, όπως έκανε με άλλες δυο αποφάσεις στο παρελθόν, εξοργίζοντας τη Χαριλάου Τρικούπη που αντέδρασε με μια άκρως επιθετική ανακοίνωση.
«Κυβερνάμε μαζί»
«Η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου αποτελεί σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Θυμίζουμε όμως ότι σ’ αυτήν μετέχουν δύο κόμματα και όχι ένα. Οπως και για το συγκεκριμένο θέμα δούλεψαν όλοι, από τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο έως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΚΑ», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη.
«Δυστυχώς όμως κάποιοι στη Ν.Δ. δεν βάζουν μυαλό κι επιμένουν στην προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης θεμάτων σημαντικών για την πορεία της χώρας και τον ελληνικό λαό. Ας τους μαζέψει κάποιος», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.
Η διαφορετική φιλοσοφία
Προ ημερών χρειάστηκε η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουν διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου και να υποχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Η διαμάχη δεν είναι σαφώς απλή, αλλά αποτυπώνει και τη διαφορετική φιλοσοφία των δυο κομμάτων σε κρίσιμα ζητήματα, ενώ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές ενδέχεται να προκύψουν και άλλες διαφορές για το ποιος έχει επιβάλλει τις απόψεις του για να υπάρξουν φιλολαϊκές αποφάσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: