Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ - ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

«Πράσινο φως» στον Πούτιν για αποστολή στρατού στην περιοχή - Καταδικάζει η Βρετανία - Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Κλιμακώνεται η στρατιωτική και διπλωματική ένταση με φόντο την Κριμαία μετά την απόφαση της Ανω Βουλής της Ρωσίας να εγκρίνει το αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή. Στο σχετικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται μόνο η χερσόνησος της Κριμαίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται.
Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει λάβει ακόμα τελικές αποφάσεις για την αποστολή στρατού στην Κριμαία
Σε μια προσπάθεια περιορισμού των διεθνών αντιδράσεων στην απόφαση αυτή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκρέγκορι Καράσιν, δήλωσε ότι η απόφαση της βουλής δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί γρήγορα ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει λάβει ακόμα τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό.
Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά την απόφαση Πούτιν να ζητήσει έγκριση αποστολής στρατευμάτων στην Κριμαία,
ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Ταυτόχρονα, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης και πιθανός υποψήφιος πρόεδρος, κάλεσε σε «γενική κινητοποίηση» του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η «ρωσική επιθετικότητα». «Το κοινοβούλιο πρέπει να ζητήσει από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να κηρύξει τη γενική κινητοποίηση του στρατού» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κλίτσκο.
Εκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η απόφαση της Ρωσίας για αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία πυροδότησε έντονη διπλωματική κινητικότητα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιεί στις 21:00 το Σάββατο το βράδυ, στην έδρα του στη Νέα Υόρκη, νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία, δήλωσαν διπλωμάτες. Η συνεδρίαση αυτή συγκαλείται μετά από αίτημα της Βρετανίας και είναι η δεύτερη που γίνεται εκτάκτως σε διάστημα 2 ημερών.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Ουκρανία, Ρόμπερτ Σέρι, δήλωσε ότι ματαίωσε την αποστολή του στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης η οποία κάνει την επίσκεψη στην περιοχή αδύνατη.
 «Καταδικάζουμε κάθε επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας» τονίζει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών
Ωστόσο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σπεύδει αύριο το πρωί στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση. Ο Χέιγκ μίλησε τηλεφωνικά νωρίτερα το Σάββατο με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε μια προσπάθεια «να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης». Σε δήλωσή του ο Βρετανός υπουργός αναφέρει ότι είναι «βαθιά ανήσυχος για την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία και για την απόφαση της Ρωσικής Βουλής να εγκρίνει στρατιωτική επιχείρηση σε Ουκρανικό έδαφος ενάντια στις επιθυμίες της ουκρανικής κυβέρνησης». «Καταδικάζουμε κάθε επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας» τόνισε ο Χέιγκ.
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα γίνει έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να εξετάσει τις εξελίξεις.  Εκτακτη επίσκεψη στο Κίεβο θα πραγματοποιήσει την Κυριακή ο προεδρεύων Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε μια άλλη εξέλιξη η τηλεόραση ATR της Κριμαίας μετέδωσε ότι τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Μόσχα ομάδα ουκρανών πολιτικών στην οποία συμπεριλαμβάνονται η Γιούλια Τιμοσένκο και ο Αρσένι Γιατσενιούκ. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: