Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΜΕΛΙΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ (εικονες)

Το συναίσθημα ξεχειλίζει μέσα από το λεύκωμα και την έκθεση με τίτλο «Οδός Μελίνας Μερκούρη» που εγκαινιάστηκε χθες, Τρίτη, στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή τα 20 χρόνια από την απώλεια της
Μιλούσε για την πολιτική σα να εξομολογείται έναν έρωτα. Και συζητούσε για τον έρωτα σα να εξυφαίνει πολιτική. Γοήτευε τις διεθνείς προσωπικότητες, αλλά μαγευόταν από τους νέους καλλιτέχνες. Και αντιλαμβανόταν την κουλτούρα των ευρωπαϊκών πόλεων σαν μια ευκαιρία επικοινωνίας των λαών. Αυτή ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Αφιερωμένο σ' αυτή την εκρηκτική Ελληνίδα στη ζωή και την τέχνη είναι το επετειακό φωτογραφικό λεύκωμα «Μελίνα» που παρουσιάστηκε σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, εγκαινιάζεται σήμερα, Τρίτη 4 Μαρτίου (ώρα 20.00) στο Μουσείο η έκθεση με τίτλο «Οδός Μελίνας Μερκούρη». Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην «ψυχή» του αφιερώματος, φίλη και συνεργάτιδα της Μελίνας, Μανουέλλα Παυλίδου, και θα διαρκέσει έως τις 25 Μαϊου 2014 στο κτήριο της οδού Πειραιώς. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη της. Ως γνωστόν, το 2014 συμπληρώνονται 20 χρόνια χωρίς την Μελίνα Μερκούρη.
Μελίνα από την αρχή έως το τέλος
Από την ηλικία της νεαρής αστής Αθηναίας,
που ξεκίνησε καριέρα στο θέατρο καταφέρνοντας να ξεφύγει από τη μοίρα της ενζενί, την εξέλιξή της ως ηθοποιό στην οποία εμπιστεύθηκε ερμηνεία αρχαίου δράματος ο Δημήτρης Ροντήρης αλλά και ηρωίδας του Τένεσι Ουίλλιαμς ο Κάρολος Κουν, την περίοδο της εκτίναξή της στο Χόλιγουντ μέσω του φλογερού μεσογειακού της ταπεραμέντου, τον έρωτα και τη συνεργασία της με τον Ζυλ Ντασσέν, τον παθιασμένο αντιδικτατορικό της αγώνα αλλά και τη δράση της ως υπουργός Πολιτισμού, το βιβλίο εικονογραφείται από σπάνιες φωτογραφίες – ντοκουμέντα σημαντικών σταθμών της πορείας της.
  «Το 1971 ήμουν μια άγνωστη φοιτήτρια από την Ελλάδα και εκείνη ήταν μια από τις διασημότερες Ελληνίδες, εξόριστη στη Γαλλία εξ αιτίας της δικτατορίας. Και όμως, όταν την πλησίασα σ’ ένα παριζιάνικο καφέ, όπου καθόταν με τον Ντασσέν, για να της ζητήσω να υπογράψει ένα δίσκο της, μού μίλησε σα να γνωριζόμαστε από καιρό: "Ελα καμμιά μέρα να τα πούμε", είπε χαμογελώντας, και λίγες μέρες μετά, όλα άλλαξαν, είπε σε σημερινή συνέντευξη τύπου η Μανουέλλα Παυλίδου. «Το είχε αυτό το ταλέντο η Μελίνα. Αλλαζε τα πάντα γύρω της, γιατί άλλαζε τους ανθρώπους. Αποκάλυπτε τον καλύτερο εαυτό τους και τους έπαιρνε μαζί της απ’ το χέρι σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχούσε η αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία και η δημιουργικότητα».
Η συνέντευξη τύπου
 Σε σημερινή σχετική συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Μουσείο Μπενάκη μίλησαν οι: Ειρήνη Γερουλάνου, αναπληρώτρια διευθύντρια Μουσείου Μπενάκη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, πρόεδρος Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Μανουέλλα Παυλίδου, επιμελήτρια της έκθεσης, Φώτης Απέργης, δημοσιογράφος, Κωστής Μελαχροινός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ (ο τελευταίος με αφορμή τις ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων).
«Μου πρότειναν από το ΄Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη να γράψω τα κείμενα τα οποία σκόπευα να ήταν μικρότερα αλλά πως να χωρέσεις αυτή τη ζωή... Εκτινασσόταν», λέει στο The TOC.gr ο Φώτης Απέργης που υπογράφει το κεντρικό κείμενο του λευκώματος. «Από την άλλη έβλεπα αυτές τις φωτογραφίες να “καταπίνουν” τα κείμενα. Είκοσι χρόνια μετά, ο πληθωρικός χαρακτήρας της Μελίνας Μερκούρη εξακολουθεί να είναι παρών...»
«Από την άλλη έβλεπα αυτές τις φωτογραφίες να “καταπίνουν” τα κείμενα. Είκοσι χρόνια μετά, ο πληθωρικός χαρακτήρας της Μελίνας Μερκούρη εξακολουθεί να είναι παρών...»
H έκθεση, όπως και το λεύκωμα, αναδεικνύουν την πορεία της Μελίνας στον κινηματογράφο στο θέατρο και την πολιτική, προσωπικές της στιγμές, το πάθος με το οποίο αγωνίστηκε για τον πολιτισμό και την Ελλάδα και το μοναδικό χάρισμα που είχε να εμπνέει και να συμπαρασύρει τον κόσμο στα οράματά της. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της Μελίνας Μερκούρη και του Ζυλ Ντασσέν που έχει περιέλθει στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», Χριστόφορος Δ. Αργυρόπουλος, «Είκοσι χρόνια μετά την αναχώρησή της η Μελίνα, τα έργα της και οι αγώνες της είναι παρόντα μέσα σε συνθήκες που άλλαξαν δραματικά. Η σημερινή πραγματικότητα ελάχιστα θυμίζει την αμεριμνησία των χρόνων που προηγήθηκαν. Τώρα έχουμε ουσιαστική ανάγκη να σκεφτούμε και να αισθανθούμε με χρώματα και χειρονομίες ανθρώπων που αγαπήσαμε».
Η έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη
Ο επισκέπτης της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη θα μπορεί ακόμα να δει προσωπικά αντικείμενα και ντοκουμέντα από την καριέρα της Μελίνας, αλλά και το ίδιο το καμαρίνι της, που μεταφέρθηκε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό από το Θεατρικό Μουσείο. Στον ίδιο χώρο θα προβάλλονται συνεντεύξεις της και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στην καλλιτεχνική και πολιτική σταδιοδρομία της Μελίνας, ξετυλίγοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της. Πιο συγκεκριμένα θα προβάλλονται:
- Το πρώτο δοκιμαστικό της Μελίνας στο Παρίσι, 1952, 5΄
- Η εκπομπή Παρασκήνιο της ΕΤ1 σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη «Συνέντευξη στην Επίδαυρο», 35΄
- Η διαμαρτυρία κατά της χούντας στην Ελλάδα στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, 4΄
- Η ταινία του Ροβήρου Μανθούλη «Η Μελίνα στο Παρίσι»
- Το αφιέρωμα στην Μελίνα από τον Γιώργο Δουατζή, ΕΡΤ, 156΄
- Το ντοκιμαντέρ ΕΡΤ-ZDF σε σκηνοθεσία Laszlo Hartmann «Η γυναίκα που ήταν η Ελλάδα», 60 ΄
- Το αφιέρωμα στην Μελίνα από την Δάφνη Τζαφέρη, 36΄
- Η ταινία του Αντώνη Λεπενιώτη «Ein Weltstar hat Heimweh – Melina Merouri»
Μιλούσε για την πολιτική σα να εξομολογείται έναν έρωτα. Και συζητούσε για τον έρωτα σα να εξυφαίνει πολιτική

Παράλληλες εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη, συζητήσεις και συναυλία. Το πρόγραμμα του κινηματογραφικού αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη κατά τη διάρκεια της έκθεσης τις ημέρες Κυριακές 9 Μαρτίου και 6 Απριλίου 2014. Επίσης κυκλοφορούν ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Info
Οδός Μελίνας Μερκούρη - Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς)





Δεν υπάρχουν σχόλια: