Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Οι κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και το σχέδιο για την επόμενη μέρα - Τι προτίθεται να κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός στην ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου

Οι αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο στην ψήφιση προαπαιτούμενων μέτρων όπως αυτή του Θάνου Μωραΐτη και του Νίκου Σηφουνάκη για το γάλα, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στην στάση που θα κρατήσει ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στα επίμαχα θέματα των τραπεζών και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου με την ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -στην οποία ξεκαθάρισε ότι θα κινηθεί με βάση την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος- απάντησε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διέρρεαν στον τύπο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ψηφίσει αρνητικά στο επίμαχο άρθρο προσπαθώντας να τον πιέσουν να λάβει θέση. Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου σημειώνουν ότι,
ο πρώην πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ δίνει το παρών με τις συνεχείς παρεμβάσεις του προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι θα περιφρουρήσει την πολιτική των κυβερνήσεων του και να χαράξει διαχωριστικές γραμμές με την ΝΔ . Δεν είναι τυχαία εξάλλου η δήλωσή του ότι το πλεόνασμα για το οποίο σήμερα επαίρεται η κυβέρνηση ότι οδηγεί την χώρα στην έξοδο από το Μνημόνιο, έχει δημιουργηθεί με τις θυσίες του ελληνικού λαού την διετία 2010-2011 που ήταν Πρωθυπουργός, όταν ο Αντώνης Σαμαράς ακολουθούσε αντιμνημονιακή στρατηγική. Παράλληλα στέλνει μήνυμα τόσο στην ηγεσία το ΠΑΣΟΚ όσο και προς την κυβέρνηση ότι ο ίδιος, ως πρώην Πρωθυπουργός, αποτελεί σημαντικό παράγοντα πολιτικής σταθερότητας στην χώρα, αλλά και για την κυβερνητική συνοχή.
Παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχει συναντηθεί με πλειάδα στελεχών, βουλευτών ακόμα και τοπικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν δημιουργεί ομάδα στο κόμμα αφού δεν προτίθεται να ενταχθεί ξανά στο πολιτικό παιχνίδι ως αρχηγός μίας μικρής ομάδας στελεχών που θα αποτελείται από τους λεγόμενους πρώην «κηπουρούς» και τα πρόσωπα που έχουν συνδυάσει την πολιτική τους παρουσία με το όνομα των Παπανδρέου.
Στόχος του πρώην Πρωθυπουργού φαίνεται ότι είναι να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης μετά τις ευρωεκλογές
Δεν είναι τυχαίο επίσης, το γεγονός ότι βουλευτές του λεγόμενου παπανδρεϊκού μπλοκ έχουν ψηφίσει διαφορετικά από τον Γιώργο Παπανδρέου σε κρίσιμα νομοσχέδια. Στόχος του πρώην Πρωθυπουργού φαίνεται ότι είναι να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης μετά τις ευρωεκλογές ως προσωπικότητα που θα ενώσει όλα τα κομμάτια του πάζλ που αποτελούν τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Για τους παραπάνω λόγους ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και οι βουλευτές που συνομιλούν με τον πρώην Πρωθυπουργό δεν σκοπεύουν να χρεωθούν μία καταψήφιση νομοσχεδίου που θα σημάνει την απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα εκφράσουν την διαφωνία τους σε κρίσιμα ζητήματα διαφοροποιώντας την στάση τους από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική σε μια προσπάθεια να δώσουν το «πολιτικό στίγμα» του Γιώργου Παπανδρέου που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Με αυτό το σκεπτικό ο πρώην πρωθυπουργός θα αναλύσει προσεκτικά τα πολιτικά δεδομένα για να λάβει τις αποφάσεις του στο θέμα των τραπεζών, στον βαθμό που η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα αποτελεί πολιτική της Ε.Ε. για το σύνολο των τραπεζών στην Ευρωζώνη , όπως εκφράζεται από την ΕΚΤ και την Επιτροπή Αναταγωνισμού.
Παράλληλα το παπανδρεϊκό στρατόπεδο αναμένεται να συμμετέχει με μία προσωπικότητα στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς, εκτός της Κατερίνας Μπατζελή που να εκφράζει τον χώρο, παρά τις διαφωνίες με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για το συνεργατικό εγχείρημα με στόχο να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης ενόψει ευρωεκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: