Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΕΚΤΟΠΙΖΕΙ ΤΟ ΧΟΥΜΟΥΣ!

Ήταν βέβαιο ότι κάποια στιγμή και η σκορδαλιά θα κατακτήσει τις καρδιές των Ευρωπαίων. 
Αυτή τη φορά, το ταπεινό πιάτο προτείνεται από τον Guardian, ως ο απόλυτος εναλλακτικός μεζές! 
«Αν υπάρχει περίπτωση ένα ντιπ να εκτοπίσει το χούμους από την καρδιά μου, αυτό είναι και θα γίνει με τη σκορδαλιά. Το ελληνικό πιάτο με τις λιωμένες πατάτες, το σκόρδο, το λεμόνι και το υπέροχα πλούσιο σε γεύση, ελαιόλαδο». Με αυτή την εισαγωγή ξεκινάει τον... ύμνο προς την ταπεινή πλην αγαπημένη μας σκορδαλιά, η αρθρογράφος του «Guardian» Κλερ Τόμσον, η οποία μάλιστα προτείνει το πιάτο ως... αγαπημένο των παιδιών της!
Μόλις η Τόμσον ανακάλυψε και ότι ο μανάβης της φέρνει κυπριακές πατάτες, με το χαρακτηριστικό κόκκινο χώμα να βρίσκεται ακόμα πάνω στη σάρκα τους, αποφάσισε να φτιάξει το πιάτο και να μας παρουσιάσει τη συνταγή της!
Η κρεμώδης, απαλή υφή του σκόρδου κατέκτησε την κορυφή στην γαστρονομική λίστα της αρθρογράφου και της οικογένειάς της, η οποία συμβουλεύει τους αναγνώστες να σερβίρεται το πιάτο σε θερμοκρασία δωματίου.
Να και η συνταγή που προτείνει:

Μεζές για 4 άτομα/συνοδευτικό πιάτο
1/2 κιλό πατάτες, πλυμένες, όχι καθαρισμένες
2 σκελίδες σκόρδο
140 ml ελαιόλαδο (10 ml ακόμα για το σερβίρισμα)
χυμός ενός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
80 γρ. ψημένα αμύγδαλα ή καρύδια σε σκόνη (προαιρετικά για το στόλισμα του πιάτου)
Βράστε τις πατάτες με τη φλούδα σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις μαγειρευτούν, σουρώστε και όταν είναι αρκετά κρύες για να τις δουλέψετε, ξεφλουδίστε τες.
Λιώστε το σκόρδο μαζί με το αλάτι. Λιώστε τις πατάτες και προσθέστε την πάστα του σκόρδου. Χτυπήστε σταδιακά το λεμόνι και το λάδι μαζί με το μείγμα της πατάτας. Ελέγξτε το μείγμα αν θέλει αλάτι και πιπέρι.
Αν η σκορδαλιά είναι παχιά, αραιώστε την ελαφρώς με λίγο ζεστό νερό. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα καρύδια, τα ρίχνετε από πάνω μαζί με λίγο λάδι.

Φωτογραφία: Claire Thomson

Δεν υπάρχουν σχόλια: