Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

Για να εκπέσει του αξιώματος αυτοδιοικητικός θα χρειάζεται πλέον πρωτόδικη καταδίκη
-Η νέα τροπολογία Μιχελάκη αφορά και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις -Ανοίγει διάπλατα η πόρτα για δοιεκδίκηση και νέας θητείας από τον κο Φουσέκη -Η διαβούλεση διήρκησε από την Παρασκευή έως την Καθαρά Δευτέρα -Ίσως και αυτήν την εβδομάδα.
Πολιτικό σεισμό πολλών μεγατόνων με μετασεισμούς που θα ταράξουν συθέμελα ακόμη και το προεκλογικό κλίμα στο δήμο Δελφών αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη  Μιχελάκη να τροποποιήσει την  παράγραφο  2  του άρθρου 236 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτη)   σύμφωνα με την οποία  «οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους  …….. Όταν γίνεται παραπομπή για κακούργημα με αμετάκλητο βούλευμα ή με απευθείας κλήση, κατά της οποίας έχει εξαντληθεί το δικαίωμα προσφυγής, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον κατηγορούμενο σε κατάσταση αργίας, η οποία διατηρείται σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης του ποινικού δικαστηρίου. Εάν εκδοθεί αθωωτική απόφαση, η αργία αίρεται αυτοδικαίως και θεωρείται ως μηδέποτε επιβληθείσα» .
Με την τροπολογία Μιχελάκη , αν τελικά ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής, οι αιρετοί - αυτοδιοικητικοί για να εκπέσουν του αξιώματός τους  δεν χρειάζεται πλέον απλά η παραπομπή τους  με αμετάκλητο βούλευμα αλλά επιπροσθέτως  η καταδίκη τους  τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό  σε ότι αφορά  τα κακουργήματα.
Η διαβούλευση για την τροπολογία κράτησε μόνο τρεις ημέρες και,
αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βουλής  από την περασμένη Παρασκευή έως και την Καθαρά Δευτέρα και πλέον αναμένεται  μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας να κατατεθεί προς ψήφιση από την ολομέλεια της βουλής.
Η τροπολογία του Καλλικράτη  έρχεται  λίγο μετά την πρόθεση του υπουργού να τροποποιήσει  ανάλογο άρθρο του Καλλικράτη που αφορούσει αυτοδιοικητικούς που εμπλεκόταν σε παράνομες συμβάσεις έργων  και να το αντικαταστήσει με διάταξη σύμφωνα με την οποία  τους απάλλασσε της αργίας  , τροπολογία που πήρε πίσω άρον- άρον  μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που προκάλεσε στην κοινή γνώμη αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αν τελικά η τροπολογία  της κυβέρνησης ψηφιστεί στη βουλή  τότε ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα ο δρόμος  για διεκδίκηση και νέας θητείας από τον νυν δήμαρχο  κο Φουσέκη καθώς αίρεται κάθε νομικό εμπόδιο και ουσιαστικά ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο προεκλογικό σκηνικό του δήμου Δελφών.


Άρθρο 236 του Καλλικράτη (αυτό που ισχύει)

Έκπτωση εξαιτίας καταδίκης

1. Οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους:
α. Αν στερηθούν τη διαχείριση της περιουσίας τους με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
β. Αν στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.
γ. Αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι σε κακούργημα ή σε οποιαδήποτε ποινή για παραχάραξη, κιβδηλεία, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία, εκβίαση, κλοπή, υπεξαίρεση, απιστία, απάτη, καταπίεση, αιμομιξία, μαστροπεία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τη λαθρεμπορία, καθώς και για παράβαση καθήκοντος. Για την έκπτωση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Ελεγκτή Νομιμότητας.
2. α. Όταν γίνεται παραπομπή για κακούργημα με αμετάκλητο βούλευμα ή με απευθείας κλήση, κατά της οποίας έχει εξαντληθεί το δικαίωμα προσφυγής, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον κατηγορούμενο σε κατάσταση αργίας, η οποία διατηρείται σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης του ποινικού δικαστηρίου. Εάν εκδοθεί αθωωτική απόφαση, η αργία αίρεται αυτοδικαίως και θεωρείται ως μηδέποτε επιβληθείσα.
β.α. Εάν εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου, σε πρώτο βαθμό, για τα πλημμελήματα της προηγούμενης παραγράφου ή για κακουργήματα, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως, η
αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε επιβληθέν.
β.β. Για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ως καταδικαστική απόφαση, σε πρώτο βαθμό θεωρείται αυτή που εκδίδεται από το Τριμελές Ποινικό Εφετείο, σύμφωνα με το άρθρο 111 παράγραφος 7 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Άρθρο 24 (νέα πρόταση Μιχελάκη)
Η παράγραφος 2 του άρθρου 236 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής :
«2. Εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου, για τα πλημμελήματα της προηγούμενης παραγράφου ή  καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο Ελεγκτής
Νομιμότητας και μη υπάρχοντος ο Γενικός Γραμματέας της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε  κατάσταση αργίας. Εάν εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε  και αίρεται αυτοδικαίως, η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως  ουδέποτε επιβληθέν. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται αναδρομικά η  αντιμισθία του αποκατασταθέντος από του χρόνου εκδόσεως της  διαπιστωτικής σε βάρους του πράξης.». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: