Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

“ΑΝΘΡΑΚΕΣ” Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ

Λογιστικό το πλεόνασμα αναγνωρίζει εμμέσως παράγοντας του οικονομικού επιτελείου – Αμφισβητεί η τρόικα και “κουρεύει” τις παροχές του κοινωνικού μερίσματος – Τί δείχνουν τα στοιχεία
Η Κυβέρνηση επεχείρησε πολιτικά να υπερασπιστεί την αποτελεσματικότητα της σκληρής οικονομικής πολιτική που ακολουθεί, σε μία λογιστική κατασκευή, στο πρωτογενές πλεόνασμα. Ομως λίγο πριν φθάσει η στιγμή ν΄ αμβλύνει τις συνέπειες της πολιτικής αυτής, μοιράζοντας το κοινωνικό μέρισμα στις ασθενέστερες ομάδες, αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι τα ταμεία είναι άδεια.
Η Τρόικα δεν αμφισβητεί μόνο το ύψος του πλεονάσματος για το 2013, αλλά απαιτεί το όποιο κοινωνικό μέρισμα ν΄αντισταθμιστεί με "ισοδύναμα μέτρα"
Την αμείλικτη αυτή πραγματικότητα περιέγραψε σήμερα κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ο οποίος επεχείρησε να δικαιολογήσει τις ενστάσεις που προβάλλει η Τρόικα για την διανομή του πλεονάσματος. Η Τρόικα δεν αμφισβητεί μόνο το ύψος του πλεονάσματος για το 2013, αλλά απαιτεί το όποιο κοινωνικό μέρισμα ν΄αντισταθμιστεί με "ισοδύναμα μέτρα" προκειμένου να μην πέσει έξω ο Προϋπολογισμός του 2014. Εφόσον η Τρόικα δώσει την έγκριση της,
μετά την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, το κοινωνικό μέρισμα θα περάσει στον Προυπολογισμό ως δαπάνη, η οποία δεν έχει προβλεφθεί στον Προυπολογισμό του 2014. Βέβαια η δαπάνη αυτή θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από μία υπέρβαση των εσόδων. Ομως τα στοιχεία του πρώτου διμήνου δείχνουν ότι τα καθαρά έσοδα του Προυπολογισμού υστερούν κατά περίπου 570 εκατ. ευρώ.
Κατά συνέπεια η κυβερνητική υπόσχεση για την διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα. Αλλωστε το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί μάλλον μία άσαρκη λογιστική κατασκευή, η οποία δεν αποτυπώνει πλήρως την πραγματική κατάσταση του κρατικού κορβανά. Αυτό φαίνεται και από τις αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των στοιχείων που ανακοινώνει το Γενικό Λογιστήριο. Ετσι σε ταμειακή βάση ο Προυπολογισμός για το 2013 εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα 1,37 δις. ευρω, το οποίο μετατρέπεται σε πλεόνασμα 812 εκατ.ευρω όταν τα στοιχεία αποτυπώνονται με την μεθοδολογία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Και οι δύο μεθοδολογίες είναι αποδεκτές από την Τρόικα η οποία όμως φαίνεται ότι και στις δύο περιπτώσεις αμφισβητεί το ύψος του πλεονάσματος.

Το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων που χρωστάνε δεκάδες δίς.ευρω σε νοσοκομεία αυξήθηκε το 2013 στα 5,9 δις.ευρώ
Για παράδειγμα η Eurostat ανεβάζει την κρατική βοήθεια που χορήγησε η Κυβέρνηση στις τράπεζες στα 20 δις ευρώ, ενω στον Προυπολογισμό για το σκοπό αυτό έχουν καταχωρηθεί 19 δις ευρώ. Επιπλέον η Στατιστική Υπηρεσία των Βρυξελλών αντιμετωπίζει με μεγάλη δόση επιφυλακτικότητας τα λεγόμενα πλεονάσματα των κατά τα άλλα ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων. Το πλεόνασμα των φορέων αυτών, οι οποίοι χρωστάνε δεκάδες δίς.ευρω σε νοσοκομεία αυξήθηκε το 2013 στα 5,9 δις.ευρώ από 2,7 δις.ευρω που ήταν οι αρχικές προβλέψεις.
Επιπροσθέτως η Τρόικα για το 2014 δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για το ύψος των απωλειών που θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία από την μείωση των εισφορών κατά 3,9%. Το αρχικό ποσό των 700 εκατ. ευρώ υποεκτιμά σύμφωνα με τους δανειστές μας την τρύπα που θα προκληθεί στα Ταμεία. Και τούτο διότι στις απώλειες αυτές η Τρόικα φαίνεται να συνυπολογίζει τις συνέπειες που θα έχει η κατάργηση μίας σειράς φόρων υπέρ τρίτων για τις οποίες πιέζει όπως για παράδειγμα το αγγελιόσημο. Η Τρόικα όπως παραδέχθηκε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου απαιτεί την κατάργηση του αγγελιοσήμου στο πλαίσιο της μεγαλύτερης συμμόρφωσης της χώρας με την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: