Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ο Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΔΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

Για τον βρόμικο ρόλο που έχει παίξει διαχρονικά του συγκρότημα του ΔΟΛ έχουμε γράψει αναλυτικά.

Επανερχόμαστε σήμερα μα αφορμή ένα κείμενο που έγραψε στο «Κυριακάτικο Βήμα» ο Βασίλης Λαμπρόπουλος σχετικά με την κυκλοφορία του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα. (Παρακάτω θα αναφερθούμε γιατί η «ναυαρχίδα» του ΔΟΛ «έκοψε» την συνέντευξη που είχε πάρει απ’ το φυλακισμένο μέλος της 17Ν).

Πριν, όπως, αναφερθούμε στο πόνημα Λαμπρόπουλου να παραθέσουμε μια απόλυτα σωστή επισήμανση που έκανε σχετικά πρόσφατα ο Νίκος Μπογιόπουλος μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Unfollow» και η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως εκλεκτό είδος δημοσιογραφίας και πρότυπο δημοσιογράφου είναι ο «εισαγγελέας», ο «ανακριτής», ο «παπαγάλος με το σκονάκι», ο διαστρεβλωτής, — τσιράκι της εξουσίας, ο ενσωματωμένος προπαγανδιστής, ο παραχαράκτης της αλήθειας, η πλύση εγκεφάλου, η ψευτιά, ο βαστάζος της κυρίαρχης πολιτικής, ο «χωροφύλακας», ο «ζήτω το μνημόνιο», ο «κάτω οι συντεχνίες», ο «αίσχος οι εργάτες που απεργούν», ο «εύγε τα ΜΑΤ που δέρνουν» κτλ

Το ποιόν των ατόμων που στελεχώνουν την αστική δημοσιογραφία πάντα έτσι ήταν και αρκεί να θυμηθούμε ένα απόσπασμα από άρθρο του Γ. Βότση,

τότε που αυτός παρίστανε τον αντιεξουσιαστή», πριν από πολλά χρόνια. Εγραφε, λοιπόν ο Γ. Β. στην «Ελευθεροτυπία»:: «Στον μπαξέ της δημοσιογραφίας υπάρχουν (κι όχι πάντοτε ευδιάκριτα) τα... εύοσμα άνθη: Προκλητικά νεόπλουτοι αυλητρίδες πάσης εξουσίας, "βαποράκια" της κατευθυνόμενης πληροφόρησης, "παπαγαλάκια" των κερδοσκόπων, τρωκτικά των μυστικών κονδυλίων, αργόμισθοι πολυθεσίτες, χυδαίοι εκβιαστές, ψυχογιοί των αφεντικών, θεραπαινίδες της πλουτοκρατίας, πράκτορες και χαφιέδες...».

Επανερχόμαστε στο κείμενο του Βασίλη Λαμπρόπουλου που αναφέραμε αρχικά. Μάλλον πιο σωστά δεν είναι κείμενο του Β.Λ αλλά όπως και ο ίδιος παραδέχεται μεταφέρει τις εκτιμήσεις «αναλυτών της ΕΛΑΣ» και «αναγνωστών –σ.σ του βιβλίου του Δ.Κ- της Κατεχάκη». 
Τώρα αν ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να αντικαθιστά το γραφείο τύπου τον μπάτσων –στην περίπτωση που αυτό δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να σχολιάσει ένα βιβλίο- το αφήνουμε ασχολίαστο. Αλλωστε στην λογική του αστικού κράτους είναι ότι όπου δεν μπορεί να πέσει του γκλομπ του μπάτσου, αναλαμβάνει η γραφίδα του καλαμαρά και το μαρκούτσι του τηλεπαρουσιαστή για να εδραιωθούν και να γίνουν κοινωνικά αποδεκτές –στον οποιοδήποτε βαθμό το κατορθώνουν- οι καθεστηκυίες αντιλήψεις.

Και στην προκειμένη περίπτωση να παρουσιαστούν «οι αλήθειες που δεν είπε ο Κουφοντίνας» όπως τιτλοφορεί το ολοσέλιδο του δημοσίευμα ο Β.Λ αποσκοπώντας να «ωραιοποιήσει και να εξωραϊσει όλες τις ενέργειες» της 17Ν, ο Δ.Κ.

Είναι προφανές ότι μια και ο Δημήτρης Κουφοντίας δεν υπογράφει «δήλωση μετανοίας», δεν αποκηρύσσει την ιστορία του και την δράση του σαν μέλος της 17Ν., αναλαμβάνει ο γραφιάς του ΔΟΛ να προσπαθήσει την απαξίωση των γραφομένων ενός βιβλίου, που έγινε δεκτό με πρωτοφανή θετική ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό.

Αυτό δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει. Ο γκεμπελισμός των φυλλάδων του ΔΟΛ χτυπάει συνέχεια κόκκινο. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να επιβιώσει ένα χρεοκοπημένο δημοσιογραφικό συγκρότημα; (Είκοσι δύο εκατομμύρια ευρώ ζημιές για το 2013 είχε ο ΔΟΛ και χρέη που φτάνουν στα 216 εκατομμύρια)

Και φυσικά οι "καλές" υπηρεσίες του ΔΟΛ στο αστικό σύστημα ανταμείβονται με χίλιους δυο τρόπους. Χαρακτηριστική περίπτωση ότι πριν λίγο καιρό φόρτωσαν στον ληστρικά φορολογούμενο έλληνα πολίτη τα 230.000.000 ευρώ δάνεια που είχε πάρει ο Μέγαρο Μουσικής του ΔΟΛ

Και ερχόμαστε στο γεγονός ότι η «ναυαρχίδα» του ΔΟΛ πέταξε στα σκουπίδια μια δημοσιογραφική επιτυχία που είχε. Το να πάρει, δηλαδή συνέντευξη από τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Πολλές υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς γ’ αυτή την απόφαση του Ψυχάρη. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να ισχύει η απάντηση που έδωσε η ιστοσελίδα του «Βήματος» ότι η συνέντευξη ήταν «ανεπαρκή αρκούντως και προπαγανδιστική» γ’ αυτό «και μη δημοσιεύσιμη».

Είναι επίσης αστεία η δικαιολογία που προβάλει το «Βήμα» ότι δηλαδή:
«Ο κ. Κουφοντίνας απάντησε επιλεκτικά στις ερωτήσεις που έκρινε πολιτικά ορθές γι' αυτόν, αρνούμενος απαντήσεις σε άλλες κρίσιμες για το «Βήμα της Κυριακής». Γιατί αν υπήρχε κάτι τέτοιο η φυλλάδα δεν παραθέτει τις υποτιθέμενες ερωτήσεις που αρνήθηκε να απαντήσει ο Δ.Κ για να τον εκθέσει;

Και πέρα απ’ αυτό είναι αστείο να μας κάνει μαθήματα δεοντολογίας το «Βήμα».
Δεν ήταν αυτή η φυλλάδα που πήρε μέρος σε μια απ’ τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές απάτες (21-6-2009) όταν ο συντάκτης του «Βήματος»,  Ιορδάνης Χασαπόπουλος,  «ανακάλυψε» σε ένα γλαφυρό και απόλυτα περιγραφικό ρεπορτάζ του (είναι στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε) τον Ταγίπ Ερντογάν να συνομιλεί με τον Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός ήταν στη χώρα του και μιλούσε σε κομματική συγκέντρωση;;;!!!

Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη των σημερινών στελεχών του ΔΟΛ. Απλώς να θυμίσουμε ότι ο  Δημήτρης Λαμπράκης λίγο πριν την Απελευθέρωση τις πατρίδας μας από τους Γερμανούς, για να αποφύγει την λογοδοσία για την συνεργασία που είχε με τις δυνάμεις κατοχής, καταφεύγει στη Μέση Ανατολή, για να βρεθεί από τους Αγγλους στην φυλακή!


Του Γ. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: