Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ο ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ FT ΖΙΝ: ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Κατά της από κοινού αντιμετώπισης του υπέρογκου χρέους που βαρύνει χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή και η Ιταλία και η Ισπανία τάσσεται ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Ifo, σε άρθρο του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, προκρίνοντας σκληρή λιτότητα για όσους μπορούν να την αντέξουν, αλλά και έξοδο για τις υπερχρεωμένες χώρες που αδυνατούν να ακολουθήσουν.
Μία αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με χρήση ευρωομολόγων και του μηχανισμού στήριξης, ώστε οι ισχυρές χώρες να στηρίξουν τις δημοσιονομικά ασθενέστερες, λέει ο Χανς Βέρνερ Ζιν, θα μονιμοποιούσε τις διαρθρωτικές διαφορές στην ανταγωνιστικότητα,
όπως διογκώθηκαν από την κρίση χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο. Θα διατηρούσε τις αποδοχές σε επίπεδα που δεν αντανακλούν την ανταγωνιστικότητα και θα μετέτρεπε μία πρόσκαιρη κρίση σε χρόνιο πρόβλημα. Επίσης, θα οδηγούσε σε ανατίμηση του ευρώ, με αποτέλεσμα νέες απώλειες των χωρών σε κρίση, ως προς την ανταγωνιστικότητα.
Να φύγουν και επιστρέφουν αργότερα...
Ο Ζιν επιμένει στην πάγια γερμανική θέση υπέρ της σκληρής λιτότητας και της εφαρμογής σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι χώρες που δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν το ευρώ με οργανωμένο τρόπο και στη συνέχεια την ευχέρεια, εφόσον το επιλέξουν, να επιστρέψουν αφού πρώτα υποτιμήσουν το νόμισμά τους και εφαρμόσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, υποστηρίζει ο Ζιν.
«Η Ευρωζώνη δεν είναι ενιαίο ομοσπονδιακό κράτος· δεν λειτουργεί όπως το δολάριο. Θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στη λογική του παλιού συστήματος του Bretton Woods, στο οποίο οι χώρες μπορούσαν να αποχωρούν και να εισέρχονται εκ νέου με άλλη ισοτιμία.
Η Ελλάδα θα επωφελείτο από μία οργανωμένη έξοδο από το ευρώ και στη συνέχεια μία υποτίμηση (σ.τ.μ. της νέας «δραχμής». Παράλληλα, θα έπρεπε να υπάρξει κούρεμα χρέους και μετατροπή του σε νέο εθνικό νόμισμα, αλλά και η δυνατότητα επανεισόδου στην Ευρωζώνη σε μεταγενέστερο χρόνο. Ετσι, θα υπάρξουν τα απαραίτητα κίνητρα για μεταρρύθμιση στη χώρα.
Εξοδος ακόμη και με το ζόρι
Ο κ.Ζιν μάλιστα πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα, στην πρότασή του για τις υπερχρεωμένες χώρες που δεν αποφασίζουν να αποχωρήσουν από το ευρώ. «Ισως χρειαστεί και ένα μορατόριουμ χρέους», όπως αναφέρει, δηλαδή η διακοπή της χρηματοδότησης των χωρών αυτών από ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Οι ΗΠΑ και η Ελβετία έχουν συγκεκριμένες ρήτρες που εμποδίζουν την «διάσωση» πολιτειών και καντονιών. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, θα έπρεπε να παραχωρήσουν στις κεντρικές κυβερνήσεις δικαιώματα παρέμβασης. Ενα Ευρωπαϊκό ομόσπονδο κράτος, εάν ποτέ δημιουργηθεί, σίγουρα δεν θα είναι πιο συγκεντρωτικό από ότι οι ΗΠΑ ή η Ελβετία» σημειώνει ο Ζιν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: