Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΑΓΕΦΥΡΩΤΟ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΕ

Σε ύφεση φαίνεται να μπαίνει ο εμφύλιος που ξέσπασε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στην τρόικα, μετά την ένταση που προκάλεσαν οι απόψεις για την ανάγκη αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την τριμερή…
Από την Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται η έδρα του ΔΝΤ, προς το παρόν, τηρείται σιγή ιχθύος. Μετά την απάντηση που έδωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ευρωπαία Επίτροπο, Ρέντινγκ, που άνοιξε το σχετικό θέμα, φαίνεται ότι δεν υπάρχει διάθεση να δοθεί συνέχεια.
Ούτως ή άλλως, το περιεχόμενο της παρέμβασης που έκανε η Γαλλίδα διευθύντρια του Ταμείου,
είχε κριθεί κάτι περισσότερο από σκληρό. Με δυο λόγια, είχε συστήσει στην Επίτροπο «να κοιτάζει τη δουλειά της» και να μην ασχολείται με θέματα άλλων.
Γενικότερα, πάντως, υπάρχει μια αίσθηση ότι το κλίμα μεταξύ των εταίρων της τρόικας έχει χαλάσει και ότι πολύ δύσκολα τα πράγματα θα επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία του ΔΝΤ είναι σαφώς διαφορετική από αυτή της ΕΕ.

Και πολύ δύσκολα το χάσμα θα γεφυρωθεί. Εν προκειμένω, δεν «παίζει» καν το ενδεχόμενο να μεσολαβήσει κάποια μεγάλη έκπληξη. Και μάλλον δεν αργεί η ώρα που θα επανέλθει στο προσκήνιο η δημόσια αντιπαράθεση των δύο μερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: