Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ο «ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καρπουζιού

Το καρπούζι είναι ένα από τα πλέον απολαυστικά φρούτα. Ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, το παγωμένο καρπούζι, μας προσφέρει ευχαρίστηση με την πλούσια γεύση του και συνάμα μας δροσίζει. 
Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο, ανέρχεται στο 5%. Ο λόγος για τον οποίο το καρπούζι έχει πιο γλυκιά γεύση, οφείλεται στο γεγονός ότι το ζάχαρο είναι η κυριότερη ουσία που του δίνει τη γεύση του.
Το καρπούζι καταγράφεται σε ιστορικές αναφορές ήδη από το 2.500 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατανάλωναν ως φρούτο αλλά,
παράλληλα το μετέφεραν μαζί τους σαν μια επιπρόσθετη αποθήκη νερού.

Μπορεί να φαγωθεί, απλά ως φρούτο ή φρουτοχυμό, αλλά και σε γρανίτα, σαλάτες, γλυκό του κουταλιού και σε παγωτά σορμπέ.

Διαβάστε τα σημαντικότερα οφέλη από την κατανάλωση του καρπουζιού...

- Η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή. Δύο φλιτζάνια καρπούζι, έχουν μόνο 80 θερμίδες.

- Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και βήτα καροτίνης, γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση.

- Περιέχει βιταμίνη Α, σημαντική για την υγεία των ματιών, τη νυκτερινή όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.

- Περιέχει βιταμίνη Β6, απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος

- Είναι πλούσιο σε κάλιο το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης.

- Οι σπόροι του περιέχουν την ουσία cucurbocitrin η οποία βοηθά στη μείωση της πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία.

- Περιέχει μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου με ευεργετικές δράσεις στο καρδιακό και αγγειακό σύστημα.

- Ο χυμός του προκαλεί έντονη διούρηση καθαρίζοντας το αίμα και τα νεφρά.

- Οι φυτικές του ίνες, βοηθούν το παχύ έντερο στις κινήσεις του και έτσι συμβάλλουν ενάντια στην δυσκοιλιότητα.

- Είναι πολύ ενυδατικό μια και περιέχει νερό κατά 92%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: