Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Θερινό σινεμά: «cineitea»

Παρασκευή 5/7/2013 στις 9.30μμ... Στη μαρίνα Ιτέας  (στο δροσερό παρκάκι, πίσω από το λιμενικό Ταμείο)

Η ταινία «ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ» του Κεν Λόουτς (2012)

                    Βραβείο Φεστιβάλ Καννών 2012, Βραβείο Φεστιβάλ Σαν Σεμπάστιαν 2012
Μια ασυνήθιστα κεφάτη, δραματική κωμωδία

Υπόθεση:  Όταν ο Ρόνι ένας νεαρός μικροαπατεώνας από τη Γλασκώβη,
αγκαλιάζει για  πρώτη φορά το νεογέννητο γιο του, ορκίζεται να του εξασφαλίσει μια καλύτερη μοίρα  από τη δική του. Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά η γευσιγνωστική ικανότητά του, μια  ετερόκλητη παρέα κι ένα πανάκριβο μαλτ ουίσκι θα του δώσουν μια απρόσμενη διέξοδο.

Ο Ρόνι συναντάει τον «άγγελο» επιστάτη, που του ανοίγει τον δρόμο ώστε να αξιοποιήσει τις ικανότητές του. Μελετάει, παρακολουθεί, προσπαθεί, με κίνητρο την επιθυμία να δώσει  στο παιδί του (και στον εαυτό του) μιαν άλλη προοπτική. Σύμφωνα με το τρέϊλερ της ταινίας πρόκειται για την Σκωτσέζικη απάντηση  στο «Άντρες έτοιμοι για όλα» και γυρίστηκε στη Γλασκώβη και στα Χάϊλαντς της Σκωτίας.

Ο τίτλος της ταινίας  «Το μερίδιο των αγγέλων»  αναφέρεται στην ποσότητα του  ουίσκι, το 2%, που εξατμίζεται ανεξήγητα κατά την παλαίωση. Με αυτόν τον μαγικό τίτλο  και μια ξεκάθαρη διάθεση αισιοδοξίας, σε πλήρη φόρμα, ο 76χρονος Κεν Λόουτς υπογράφει μια κοινωνική διασκεδαστική ταινία με δραματικές στιγμές, γεμάτη ρεαλισμό, ζωντανούς  χαρακτήρες και βαθιά αισιοδοξία.

Μια ταινία που μιλάει για την ελπίδα, τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη  και  κυρίως τις δεύτερες ευκαιρίες. Αυτές που πρέπει να δίνονται στους νέους, που παρά τις  κακοτοπιές, έχουν πάνω από όλα το δικαίωμα να ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή.

Με αστείες σκηνές, συνωμοτικό χιούμορ, στέρεο σενάριο και την πίστη στο γεγονός  ότι οι φύλακες άγγελοι υπάρχουν, ο Κεν Λόουτς αγκαλιάζει τους περιθωριακούς ήρωες μιας πνιγμένης στην ανεργία Γλασκώβης και, εκτός από γουλιές πανάκριβου ουίσκι, τους κερνάει  την πιο πολύτιμη γεύση από όλες, αυτήν της ελπίδας.

Ο πρωταγωνιστής Πωλ Μπράνιγκαν (Ρόνι) δεν είναι ηθοποιός. Μεγαλώνοντας  στη Γλασκώβη, έχει βιώσει ο ίδιος εμπειρίες από τις καταστάσεις που περιγράφει η ταινία.  Ο μεγάλος Κεν Λόουτς πήρε το ρίσκο και παρά την παντελή έλλειψη εμπειρίας του, τον  εμπιστεύτηκε και στήριξε την ταινία πάνω του. Όπως θα διαπιστώσετε είχε απόλυτο δίκιο.  Οι πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών, νέων και βετεράνων, το χωρίς χάσματα  σενάριο του Πωλ Λάβερτυ, το χιούμορ, η μουσική κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του  θεατή.

Μερικές πληροφορίες για την ταινία • Στην ταινία πρωταγωνιστεί και ένα βαρέλι πολύτιμο ουίσκι που στα μάτια πολλών  Σκωτσέζων είναι κάτι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο. Πρόκειται για το θρυλικό Malt Mill που παρασκευαζόταν σε ένα ποτοποιείο μεταξύ 1908 και 1962 στο νησί Άιλα της Σκωτίας.  Φήμες λένε ότι κάπου υπάρχουν κρυμμένα τρία μπουκάλια Malt Mill.

• Στην ταινία ένας από τους καταλυτικούς ρόλους είναι αυτός του επαγγελματία  γευσιγνώστη, τον οποίο υποδύεται ένας αληθινός γευσιγνώστης ουίσκι. Ο Τσάρλι Μακλίν  αισθάνθηκε ευγνώμων που ο Λόουτς δεν δουλεύει με αυστηρό σενάριο κι έτσι μπόρεσε να  ανταποκριθεί επάξια στο ντεμπούτο του ως ηθοποιός.


• Ψάχνοντας για ποτοποιείο, ο υπεύθυνος σχεδιασμού παραγωγής Φέργκους Κλεγκ  τα βρήκε σκούρα, καθώς χρειάστηκε να απορρίψει πολλά κτίρια που εξωτερικά μεν ήταν  ιδανικά, αλλά δυστυχώς είχαν υποκύψει σε νέες τεχνολογίες. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις  ο μηχανισμός ήταν μοντέρνος και όχι παραδοσιακός. Για την ακρίβεια, μέσα σε πολλά  γραφικά  στην όψη ποτοποιεία, η δουλειά γίνεται από κάποιον που απλά πατάει κουμπιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: