Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΔΙΑΡΚΕΣ ΜΠΡΟΣ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Την τακτική της σκόπιμης ασάφειας καλλιεργεί ο κ. Αλ. Τσίπρας προκαλώντας ουσιαστικά την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του και αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που οι...
πολιτικές εξελίξεις τον φέρουν σε θέση ευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο κυβερνητικό στρατόπεδο τον κατηγορούν για συνεχή υποχώρηση από τη σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή (με αφορμή και την περίφημη πλέον αποστροφή,
του περί αναστολής του μνημονίου). Σύμφωνα όμως με  ομολογίες στενών συνεργατών του, τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα είναι τόσο ευμετάβλητα που αναγκάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια ιδιότυπη περιχαράκωση εντός μιας γκρίζας ζώνης σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες του.
«Ως τις παραμονές των εκλογών και αφότου ξεκαθαρίσει το τοπίο δεν πρόκειται και δεν μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες» διαβεβαίωνε στο πλαίσιο αυτό στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και ένα από τα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας σε άτυπη συζήτηση με «Το Βήμα της Κυριακής».

«Ο χρόνος που μεσολαβεί ώσπου η κυβέρνηση να φτάσει στο όριο των αντοχών της και της κοινοβουλευτικής ζωής της πρέπει να αξιοποιηθεί από εμάς στο έπακρο» υπογράμμιζε το ίδιο πολιτικό πρόσωπο, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ. Και απαντώντας εμμέσως στο ζήτημα του χειρισμού του μνημονίου και των νεφελωδών υποσχέσεων της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μια εσκεμμένη ασάφεια. Με αυτή την τακτική, άφηνε να εννοηθεί, μοιραία θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τις εκλογές και εν αναμονή της διαμόρφωσης δεδομένων στο ευρωπαϊκό σκηνικό, είτε αυτό αφορά τις εξελίξεις στο Βερολίνο είτε στις πρωτεύουσες του Νότου ή, όπως προτιμά να σημειώνει το συγκεκριμένο πρόσωπο, «στις χώρες που απειλούνται με περιθωριοποίηση και δεν ανήκουν όλες γεωγραφικά στον Νότο».

Το «λάθος»
Η τακτική αυτή αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ο κ. Τσίπρας προξένησε σε πρώτο επίπεδο δυσάρεστες εντυπώσεις στο εσωκομματικό ακροατήριό του μιλώντας για την ανάγκη άμεσης «αναστολής» του μνημονίου και αντικατάστασής του από ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή και αφότου πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι το μνημόνιο «θα σκιστεί» και «θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων» (Π. Λαφαζάνης, Δ. Παπαδημούλης κ.ά.), συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιχείρησαν να θολώσουν τα νερά. «Φραστική αστοχία» χαρακτήρισαν την αναφορά του. Αποκάλυπταν όμως - πιθανότατα όχι εκ παραδρομής - ότι μια πρόσκληση για αναστολή της εφαρμογής θα μπορούσε να απευθυνθεί προς τον κ. Σαμαρά.

Κατά τον τρόπο αυτόν αποδείχθηκε, τουλάχιστον σε όσους παρακολουθούν με προσοχή τις φραστικές επιλογές του κ. Τσίπρα και την αλληλουχία τους, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταβάλλει προσπάθεια ώστε να έχει ανοίξει εγκαίρως όλες τις συζητήσεις ώστε σε ένα (αυτή τη στιγμή απροσδιόριστο) πολιτικό σκηνικό να έχει δυνατότητες ελιγμών.

Η αλληλουχία κάποιων πολύ συγκεκριμένων δηλώσεών του μέσα στις πολλές και πυκνές εμφανίσεις και ομιλίες του των τελευταίων ημερών (μέσα σε ένα δεκαήμερο ο κ. Τσίπρας έδωσε μια εκτενή συνέντευξη και εκφώνησε τέσσερις ομιλίες, συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίας του στη Βουλή) αποδεικνύει κατά πολλούς του λόγου το αληθές.

Συνεργασίες
Μια πρώτη ένδειξη των διαθέσεών του έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 9 Απριλίου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Σκάι. Εκεί μίλησε για «πάγωμα των διαπραγματεύσεων» και άφησε ανοιχτό ως και παράθυρο συνεργασίας του με τη σημερινή κυβέρνηση. Είχε δηλώσει τότε: «Καταλήγω με μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Να παγώσει ο Πρωθυπουργός τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες μας οδηγούν από ήττα σε ήττα, και να ξεκινήσει αύριο το πρωί περιοδεία σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Και μάλιστα διαρκώς μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας οι πολιτικοί και μέρος των συναδέλφων σας ότι δεν διατυπώνουμε πρόταση. Εδώ είναι μια πρόταση η οποία θα μπορούσε να διαμορφώσει μια εθνική στρατηγική την οποία και εμείς να στηρίξουμε και να κάτσουμε αύριο το πρωί σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε τον σχεδιασμό αυτής της στρατηγικής για τη μεγάλη συμμαχία του Νότου».

Ακριβώς μία εβδομάδα αργότερα, στην ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», ο κ. Τσίπρας έκανε το επόμενο βήμα λέγοντας: «Χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας. Ισχυρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων. Και όραμα για μεταρρυθμίσεις και φυγή προς τα εμπρός. Αμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Γι' αυτό και σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουμε το αποτυχημένο μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Παρά τις αντιδράσεις και τις εκ των υστέρων προσπάθειες να αποδοθεί η «αναστολή» σε φραστικό λάθος ή επικοινωνιακές διαστρεβλώσεις των λεγομένων του, πρέπει να σημειωθεί ότι το κείμενο της ομιλίας του κ. Τσίπρα που είχε διανεμηθεί εκ των προτέρων περιελάμβανε το συγκεκριμένο απόσπασμα μεταξύ των σημείων που η ίδια η Κουμουνδούρου ήθελε να προβάλει ως κεντρικά στοιχεία της ομιλίας. Πιθανώς ως μία από τις ενδεχόμενες αξιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς κάποιον δυνάμει κυβερνητικό εταίρο...

Αυτοδυναμία
Δύο ημέρες αργότερα ο κ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι εν τέλει προϋπόθεση για την κατάργηση του μνημονίου είναι η αυτοδυναμία.

«Ολοι σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουν και καταλαβαίνουν ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Αλλωστε το μνημόνιο θα τελειώσει το ίδιο το βράδυ των εκλογών που ο λαός μας θα δώσει μια μεγάλη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στις 18 Απριλίου στη Διάσκεψη της Ενωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών.

Με αυτή την τακτική ο κ. Τσίπρας επιχειρεί πλέον κατά κόρον να απευθυνθεί στις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ ομάδες ψηφοφόρων, ενώ προχωρεί προς το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός του.

Εκεί διαφαίνεται ήδη ότι σκοπεύει να ρίξει το γάντι στην εσωτερική, εξ αριστερών αμφισβήτηση και αν χρειαστεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε στη συνέχεια να πορευτεί προς τις εκλογές. Ασχέτως του πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι το εγχείρημα, το περιβάλλον του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβει τις επιδιώξεις του. «Η πλειοψηφία θα αποφασίσει» λένε, υπονοώντας ότι την πλειοψηφία διαθέτει ήδη ο κ. Τσίπρας.

Ανακεφαλαιοποίηση
«Δημόσιος έλεγχος των τραπεζών»
Ως προς τα ερωτήματα που τίθενται πιεστικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα πράξει την επόμενη ημέρα, ένα νέο στοιχείο αναμένεται να αναδειχθεί τις επόμενες ημέρες. Αφορά τους χειρισμούς του θέματος των τραπεζών, για τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι πρέπει να τεθούν και να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο.

Κορυφαίο στέλεχος που ασχολείται με το ζήτημα αποκάλυψε σε συνομιλία του με «Το Βήμα» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ευθέως ζήτημα για το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αναμένεται να αναλάβει δράση στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Πώς θα παραμείνουν οι τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο αφού τα χρήματα δεν προέρχονται από το Ελληνικό Δημόσιο; «Εμείς θεωρούμε ότι από τη στιγμή που τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης εγγράφονται στο ελληνικό χρέος, αφού δεν λειτούργησε εν τέλει η ανακεφαλαιοποίηση μέσω του EFSF, θα πρέπει να θέσουμε ευθέως το ζήτημα για τον τρόπο λειτουργίας του ΤΧΣ και τη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου επί των τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποιηθούν από αυτό» προανήγγειλε  κορυφαίος συνομιλητής του κ. Τσίπρα σε κατ' ιδίαν συνομιλία πριν από λίγες ημέρες.

 Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από το Βήμα της Κυριακής)

Δεν υπάρχουν σχόλια: