Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει κούρεμα στο ειδικό τέλος αλλά και ισοδύναμη αύξηση στη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων. Με αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης που εισηγήθηκε το οικονομικό επιτελείο και προβλέπει κούρεμα (μεσοσταθμικά της τάξης του 10% - 15%) στο ειδικό τέλος ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ,
και αύξηση στη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων, επιτεύχθηκε η συμφωνία κορυφής στη χθεσινή σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων. Την πρόταση που είχε ήδη την έγκριση του Αντώνη Σαμαρά και συνυπογράφουν πλέον και οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στους εκπροσώπους της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζονταν χθες το βράδυ ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι για τη συμβιβαστική λύση θα ανάψει πράσινο φως και από την πλευρά των δανειστών, ώστε να κλείσει μια εκκρεμότητα που είχε προκαλέσει τριγμούς στη συνοχή της κυβερνητικής συνεργασίας.
Οπως προκύπτει και από τις δηλώσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη με την ολοκλήρωση της τρίωρης σύσκεψης (σ.σ. ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια τους τελευταίους μήνες), ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν επέμεινε στη μέχρι χθες κατηγορηματική άρνησή του να αποδεχθεί τη χρονική παράταση του ειδικού τέλος μέσω της ΔΕΗ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκρινε σκόπιμο να μην επεκταθεί η συζήτηση σε θέματα που αφορούν την κυβερνητική λειτουργία και, πολύ περισσότερο, το θέμα του ανασχηματισμού, στο οποίο είχε επικεντρωθεί τις προηγούμενες ημέρες.
Η στάση των δύο εταίρων και ιδίως η συμβιβαστική διάθεση με την οποία προσήλθε στη σύσκεψη ο κ. Κουβέλης, όπως αναγνωρίζουν και κυβερνητικές πηγές, εκτόνωσε το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τις παρασκηνιακές προστριβές του προηγούμενου διημέρου. Η συζήτηση των τριών αρχηγών για το χαράτσι της ΔΕΗ, οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν έγινε σε... ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ενώ ο τελικός συμβιβασμός επιτρέπει σε κάθε κυβερνητικό εταίρο να εμφανίζεται ικανοποιημένος.
Το κλίμα καχυποψίας από όσα είχαν προηγηθεί, πάντως, ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να λειτουργήσει κατευναστικά πριν ακόμη αρχίσει η συζήτηση. «Δεν έχω καμία σχέση με διαρροές περί εκλογών, μη δίνεται σημασία...», ανέφερε, απαντώντας και σε παρατηρήσεις του κ. Κουβέλη για τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί ότι η δική του στάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυβερνητικές ρήξεις και πρόωρες κάλπες. «Ακόμη, θα σας παρακαλούσα σήμερα να συζητήσουμε μόνο τα θέματα που σχετίζονται με τις εκκρεμότητες απέναντι στην τρόικα...», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς βγάζοντας, ουσιαστικά, από τη χθεσινή ατζέντα και το θέμα του ανασχηματισμού.

«ΟΧΙ» ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ. Επειτα από αυτή την πρωθυπουργική εισαγωγή, η συζήτηση πέρασε στο θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης αναζήτησε εναλλακτικές προτάσεις εκτός ΔΕΗ ως προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αλλά εκάμφθη καθώς ο κ. Στουρνάρας υπήρξε κατηγορηματικός ότι για το 2013 δεν υπάρχει άλλη λύση που θα μπορούσε να αποδεχθεί η τρόικα.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες το βράδυ ότι κατά τη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε με ηχηρό τρόπο πως το κυβερνητικό μέτωπο παραμένει αρραγές. Σημείωναν, εξάλλου, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως η κυβέρνηση αρχίζει τον νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα έχοντας εξασφαλίσει την κοινή στάση των τριών εταίρων.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ
Θα επιμείνουν για ρύθμιση άνω των 36 δόσεων
Να επιδιωχθεί ρύθμιση άνω των 36 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία συμφώνησαν οι τρεις αρχηγοί, ενώ επιμένουν στην πρόταση Μανιτάκη για τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση (κινητικότητα προσωπικού) και την άμεση απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις.
Επίσης, επαναβεβαίωσαν την απόφαση για τη συγχώνευση Εθνικής - Eurobank.

Δεν υπάρχουν σχόλια: