Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Μελέτησα με προσοχή το διάγγελμα σας μετά την επίτευξη της  συμφωνίας με τρόικα το οποίο ξεκινήσατε με το σημαντικότερο ζητούμενο πλέον για την ελληνική οικονομία που είναι η αποκλιμάκωση της φορολογίας. Διότι όπως ξέρετε καλύτερα από όλους μας Κύριε Πρωθυπουργέ οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν παγώσει ενώ οι εναπομένουσες επιχειρήσεις παλεύουν για να επιβιώσουν. Η ανάπτυξη της οικονομίας έχει σταματήσει στη βάση της που είναι ο κάθε πολίτης ξεχωριστά. Πολλοί δεν έχουν την δυνατότητα πια να αγοράσουν βασικά είδη με αποτέλεσμα τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται,
μήνα με το μήνα. Ολόκληρες περιοχές σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας που κάποτε ήταν εμπορικά κέντρα γεμάτα κόσμο έχουν μετατραπεί σε εγκαταλειμμένα κτήρια γεμάτα σχισμένες αφίσες και πακέτα απλήρωτων λογαριασμών. Χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις που δεν μπορούν πια να πληρώσουν υπάλληλους και να προσφέρουν στα κρατικά ταμεία. Χιλιάδες επιχειρηματίες και έμποροι που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές τους και το κράτος.

Στέλνω αυτή την ανοιχτή επιστολή για να υπογραμμίσω αυτό που είπατε στο διάγγελμα σας. Υποσχεθήκατε αποκλιμάκωση της φορολογίας και ως πρώτες κινήσεις προς αυτή τη κατεύθυνση είπατε ότι η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15% και ο  Ενιαίος Φόρος Ακινήτων  το 2014 θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Είναι μια πολύ καλή αρχή για να αρχίσει να ξαλαφρώνει λίγο ο πολίτης που έχει βρεθεί στην άβυσσο της ύφεσης τα 3 τελευταία χρόνια.

Η ουσία όμως για την επίτευξη της ανάπτυξης είναι η πραγματική αποκλιμάκωση της πολύ βαριάς φορολογίας τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Ήδη αναφέρατε ότι στην επόμενη αναθεώρηση του Προγράμματος τον ερχόμενο  Ιούνιο θα εξεταστεί η μείωση και άλλων φορολογικών συντελεστών, όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση. Δεν φτάνει να εξεταστεί αλλά πρέπει να όντως να γίνει αυτή η αποκλιμάκωση.

Η Ελλάδα είναι μια τουριστική χώρα που ο κλάδος της εστίασης προσφέρει εισόδημα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους. Δεν χρειάζονται κεφάλαια και επιδοτήσεις για να επανέλθει σταδιακά και να αποτελέσει μια από τις ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας. Η αποκλιμάκωση των άλλων φορολογικών συντελεστών που αναφέρατε είναι αναγκαία για να ξεπαγώσουν οι επενδύσεις και να σωθούν όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει.

Παρά την εικόνα που δόθηκε στα ξένα ΜΜΕ για τους «τεμπέληδες Έλληνες» θέλω να πιστεύω ότι εσείς ξέρετε πολύ καλά ότι ούτε «τεμπέληδες» ούτε «λαμόγια» είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι. Όσοι έχουμε ακόμα δουλειά παλεύουμε πολύ σκληρά για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας  και να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον – και αν όχι για εμάς τουλάχιστον για τα παιδιά μας. Αυτό που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να τηρήσετε τις υποσχέσεις που δώσατε σε αυτό το διάγγελμα. Χωρίς αποκλιμάκωση αυτής της εξοντωτικής φορολογίας δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.


Ένας Έλληνας φορολογούμενος  πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: