Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ DR ΒΑΣΟΥ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ

Δείτε  Φωτογραφίες
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: Εκδήλωση προς τιμή του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Βουλής
Dr Βάσου Λυσσαρίδη
Με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας το Σάββατο 23 Μαρτίου στην Άμφισσα, εκδήλωση προς τιμή του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Dr Βάσου Λυσσαρίδη.
            Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας,
άνοιξε η Χορωδία της Άμφισσας και ακολούθησε ο εναρκτήριος χαιρετισμός και το καλοσόρισμα του Προέδρου από την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κα Παναγιώτα Γαζή. Στην συνέχεια χαιρετισμό απεύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδας, κ.κ. Αθηναγόρας, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κος Ιωσήφ Ιωσήφ, η Βουλευτής Φωκίδας κα Ασπασία Μανδρέκα, οι Δήμαρχοι Δελφών και Δωρίδας κοι Νικόλαος Φουσέκης και Γεώργιος Καπεντζώνης και τέλος ο συνεργάτης και βιογράφος του κου Λυσσαρίδη κος Γεώργιος Νικολάου.
            Η κα Γαζή ευχαρίστησε τον Πρόεδρο που αυτή την τραγική για τη Μεγαλόνησο μέρα, κατάφερε, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες να είναι κοντά μας, «το μήνυμα που θα στείλετε από τον ομφαλό της γης για την Κύπρο θα είναι ηχηρό και θα ακουστεί σε όλο τον πλανήτη».
            Ο κος Λυσσαρίδης καταχειροκροτήθηκε από το κοινό για την πολύ ευαίσθητη ομιλία του, η οποία όμως μίλησε στις ψυχές όλων των παρευρισκομένων για την δύσκολη πραγματικότητα που περνάει η Κύπρος και διατράνωσε τη θέλησή του και του Κυπριακού λαού για δικαιοσύνη και ισονομία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κανενός τα δικαιώματα δεν επιβουλευόμαστε, αλλά σε κανέναν δεν εκχωρούμε τα δικά μας. Θέλουμε φιλία με όλους τους λαούς. Φιλία στηριγμένη στον αλληλοσεβασμό. Μονόπλευρη φιλία ισοδυναμεί με δουλεία. Φιλία και απειλές είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Φιλία και κατοχή είναι έννοιες συγκρουόμενες».
Με το τέλος της ομιλίας του, του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας.
            Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική παράσταση από το Σύλλογο Γυναικών Πανόρμου με τίτλο: «Η μουσική ανταμώνει την Ιστορία στην Ελλάδα και την Κύπρο του 20ου αιώνα».
            Την Κυριακή 24 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής παρευρέθηκε στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Χρισσό, όπου κατέθεσε στεφάνι στην εκδήλωση για να τιμήσει την επέτειο της κήρυξης της επανάστασης του 1821 στη Ρούμελη. Ακολούθησε εκδήλωση στο Μουσείο Δελφών όπου η προϊσταμένη της Ι’ ΕΚΠΑ Δελφών κα Αθανασία Ψάλτη μίλησε για «Τη συμβολή της Κύπρου στην ανάδειξη των Δελφών ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Κλείνοντας την παραμονή του στην περιοχή ο κος Λυσσαρίδης επισκέφθηκε το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού. Η δήλωση του κου Λυσσαρίδη αποχαιρετώντας, τους φίλους του πλέον στην Φωκίδα, ήταν χαρακτηριστική: «Όποτε ερχόμουν στο μητροπολιτικό κέντρο, στην Ελλάδα, έφευγα 5 χρόνια νεότερος. Φεύγοντας τώρα από τους Δελφούς φεύγω έφηβος».



       Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

   ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ


Ομιλία πρέσβη Κυπριακής Δημοκρατίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aποτελεί απύθμενη πολιτική υποκρισία και άκρατο φαρισαϊσμό να "τιμούν" οι προσκυνημένοι-ες και "γονατισμένοι-ες" των τοπικών και κεντρικών συμφερόντων
έναν αδέσμευτο , έναν αγωνιστή,έναν πραγματικό πατριώτη σαν τον Βάσο Λυσσαρίδη!!
Ας διαβάσουν τα λόγια του (που έγραφαν στην πρόσκλησή τους) και ίσως αντιληφθούν την κατάντια τους.
Ο Βάσσος Λυσσαρίδης ακόμη έγραφε: Μου έλεγαν: -Είσαι μικρός.Εάν κάνεις ένα ακόμα βήμα θα σε αφανήσουν.
Τους έλεγα: -Εάν δεν το κάνω θα είμαι ακόμα πιο μικρός..
Καλή τους νύχτα!!