Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: ΚΛΗΡΩΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΤΙΑΚΗ – ΤΡΟΙΚΑΣ – ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ, ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ

- Ανοιχτά όλα τα «καυτά» ζητήματα, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ
- Νέα συνάντηση τη Δευτέρα των τροϊκανών με Μανιτάκη για τιςαπολύσεις στο Δημόσιο
- Τι ζητούν οι δανειστές για τη ρύθμιση οφειλών
- Συζητήθηκε και η παραίτηση Αθανασόπουλου από το ΤΑΙΠΕΔ - Δεν τέθηκε θέμα ξένου επικεφαλής λέει το ΥΠΟΙΚ
- Το Μαξίμου «βλέπει»,
κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης
- Μέχρι την Τετάρτη η συνάντηση τρόικας – Σαμαρά
- Θα πέσει στο τραπέζι και η μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα
Η συγκέντρωση των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα «έληξε» νωρίτερα τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του επιτελείου του με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Δυο ώρες όλες κι όλες κράτησε το ραντεβού και οι τροϊκανοί αποχώρησαν πριν γεμίσει το κέντρο κόσμο.
Αλλά ούτως ή άλλως οι δυο πλευρές, που συζητήσαν όλα τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, δεν κατέληξαν πουθενά και τα άφησαν όλα ανοιχτά. Και τις απολύσεις στο δημόσιο και τη ρύθμιση των οφειλών και το χαράτσι της ΔΕΗ. Το οποίο όλα δείχνουν προς οδεύει προς παράταση, δηλαδή θα συνεχίζει για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.
Όπως δήλωσε ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη δίωρη συνάντηση «σήμερα δεν καταλήξαμε σε τίποτε. Συνεχίζουμε να αποτιμούμε και εμείς και εκείνοι τις δράσεις».
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, «επιθυμία είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τις επόμενες δύο ημέρες, για να αρχίσουν να κλείνουν κεφάλαια», πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής.
Οι απολύσεις στο δημόσιο θα κριθούν στη νέα συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα οι τροϊκανοί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη. Θα συζητηθούν το θέμα της αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων και της μείωσης του δημόσιου τομέα, που αποτελεί ένα από τα δύο «διαρθρωτικά ορόσημα» (το άλλο είναι οι τιμές των φαρμάκων) για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη επιδώσει στην τρόικα συγκεκριμένα στοιχεία για την εκπλήρωση του στόχου των υποχρεωτικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014. Παράλληλα, συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος, έχουν επιδώσει και άλλα υπουργεία στην τρόικα, όπως το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Εσωτερικών, κ.ά.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμα. Επίσης, ανοικτό παραμένει το θέμα του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, καθώς ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα στη σύσκεψη.
Σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί ο νέος φόρος, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, το τέλος επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να εισπραχθεί με τον ίδιο τρόπο για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα, το 2013.
Οι διαπραγματεύσεις γίνονται «υπό τη σκιά» των παραιτήσεων του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, αλλά, κυρίως, του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκη Αθανασόπουλου.
Καθώς, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί η αποχώρηση του κ. Αθανασόπουλου να επιφέρει νέες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ η τρόικα αναμένει το όνομα του προσώπου που θα αναλάβει επικεφαλής στο ΤΑΙΠΕΔ. Όπως δε, ανέφερε ο παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, δεν ετέθη ζήτημα από την τρόικα να πληρωθεί η θέση από αλλοδαπό τεχνοκράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: