Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΤΟ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ

Φωτογραφίες, μέσα από τις φυλακές...
Για ποιους λόγους δεν έχει διαταχθεί επέμβαση στις φυλακές. Με ασύρματο που του πέρασαν στις φυλακές γίνονται οι επικοινωνίες ανάμεσα στην Αστυνομία και τον Αλκέτ Ριζάι. Στις φυλακές βρίσκονται πέντε διαπραγματευτές, με επικεφαλής τον έμπειρο κ. Χασιώτη, που υπηρετεί στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Ο Ριζάι αρνείται να διαπραγματευθεί με την ειδική ομάδα, ζητώντας να μιλήσει με αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, για τους οποίους λέει ότι είναι «οι μόνοι άνδρες που αναγνωρίζει στην Αστυνομία».
Το σύνολο των ανδρών της ΕΚΑΜ που βρίσκονται στις φυλακές,
ανέρχεται στους 16 ενώ έχει ήδη φθάσει στη φυλακή ο επικεφαλής της ΕΚΑΜ, Γ. Ψωμάς.

Η ομηρεία που άρχισε χθες το βράδυ, παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα επειδή οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, κυρίως στο σκέλος της εντολής για επέμβαση. Συγκεκριμένα: ο χώρος που εκδηλώθηκε η ομηρεία, είναι περιοχή ευθύνης του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όμως, το πρωταρχικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και σε ενδεχόμενη επέμβαση έχει η Αστυνομία. Παράλληλα, η όλη επιχείρηση, εποπτεύεται και από την εισαγγελία Φωκίδος, στην αρμοδιότητα της οποία υπάγεται η φυλακή. Μέχρι στιγμής κανείς από τους τρεις φορείς, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για να δοθεί εντολή για επέμβαση.

Το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, δεν είναι η εξέλιξη της ομηρείας, αλλά το ποιος θα δώσει την εντολή για ενδεχόμενη επέμβαση, δεδομένου ότι οι Αρχές φοβούνται πιθανή εξέγερση των κρατουμένων της φυλακής. Μία άλλη πληροφορία που υπάρχει και θεωρείται έγκυρη, είναι ότι ο Ριζάι κρατά δύο χειροβομβίδες, ενώ η αναφορά του στην κατοχή εκρηκτικών θεωρείται μάλλον αναληθής.

Ενέργεια στην οποία προέβησαν οι αστυνομικοί το μεσημέρι, έδωσε στην ευκαιρία στον Ριζάι, στους συνεργούς του και στους ομήρους να βγουν από το χώρο των κελιών, στην αυλή, ενώ ξαφνική κίνηση των αστυνομικών ανάγκασε τον Ριζάι να κλειστεί σε χώρο πίσω από την πύλη.

Σε περίπτωση, πάντως, που αποφασισθεί να γίνει επέμβαση, θα γίνει χρήση χημικών, ενώ προβλέπεται να υπάρχει και ελεύθερος σκοπευτής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: