Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΤΟ «ΜΟΝΤΕΛΟ» ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Να κατευνάσει τις ανησυχίες γύρω από το ενδεχόμενο να αποτελέσει το μοντέλο της Κύπρου (ήτοι, το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων), προηγούμενο για την Ελλάδα, επιχείρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του κοινοτικού Επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν.
Ο κ. Ο’ Κόνορ έκανε λόγο για σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο και, επιχειρηματολογώντας υπέρ της θέσης αυτής, επικαλέστηκε το γεγονός ότι η ελληνική κρίση δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα, ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το ΑΕΠ της Ελλάδας, σε σύγκριση με τα όσα ισχύουν στην Κύπρο.
Υπογράμμισε,
μάλιστα, ότι η Ελλάδα βελτίωσε αισθητά την εποπτεία των τραπεζών της, προκειμένου να διασφαλίσει την προσεκτική διαχείρισή τους.
Ο κ. Ο’ Κόνορ αναφέρθηκε και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), χρηματοδοτικής ικανότητας 50 δισ. ευρώ, που συστάθηκε με στόχο να εγγυηθεί την ανακεφαλοποίηση και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.
Όπως σημείωσε, το ΤΧΣ διασφάλισε με επιτυχία ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και ως εκ τούτου έχουν σταθερές δραστηριότητες.
Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, επισήμανε πως η πλήρης ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.
Τέλος, προέβαλε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα το ενεργητικό των τραπεζών το Δεκέμβριο του 2012 ανήλθε σε 442,2 δισ. ευρώ, όταν το ελληνικό ΑΕΠ το 2011 ήταν 208,5 δισ. ευρώ, δηλαδή προκύπτει μια σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ 212%.
Συγκριτικά, στην Κύπρο το ενεργητικό των τραπεζών ήταν 126,3 δισ. το Δεκέμβριο του 201,2 με ΑΕΠ 17,9 δισ. ευρώ το 2011, δηλαδή προκύπτει σχέση ενεργητικού προς ΑΕΠ 703%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: