Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ

Απώλεια καταθέσεων βλέπουν οι Financial Times.Μία ριζοσπαστική επιλογή για τη διάσωση της Κυπριακής οικονομίας παρουσιάζουν οι Financial Times.
Όπως αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα, το οποίο διέψευσε η Κεντρική τράπεζα της χώρας, η συγκεκριμένη επιλογή θα προβλέπει ζημιά για τους ανασφάλιστους καταθέτες και τους κατόχους κρατικών ομολόγων.
Όπως λέει η εφημερίδα, αν γίνει αυτό το ποσό της διάσωσης θα μειωθεί από τα 16,7 δισ. ευρώ στα μόλις 5,5 δισ. ευρώ και το χρέος θα φτάσει το 77% αντί για το 140%.
Φυσικά το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, καθώς σημαίνει ότι θα χαθούν καταθέσεις και ανακοίνωσε:
«Εξ' αντικειμένου δεν τίθεται θέμα,
επηρεασμού των νομικών δικαιωμάτων των καταθετών, είτε με την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη ή διακίνηση τους ή άλλως πως. Οποιαδήποτε ενέργεια που αποσκοπεί σε μείωση, επέμβαση, στέρηση ή περιορισμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας των καταθετών είναι αντίθετη με ρητές διατάξεις του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Άρθρου 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προστατεύουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: